TÜİK'e göre haziranda aylık enflasyon yüzde 3,92, yıllık enflasyon yüzde 38,21, 6 aylık enflasyon yüzde 19,77 oldu. ENAG'a göre ise haziranda tüketici fiyatları aylık yüzde 8,54, yıllık yüzde 108,58, 6 aylık yüzde 50,53 arttı.
Milyonların beklediği enflasyon verisi Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlandı. Bu oran ile memur ve emeklilerin alacakları ara zam oranı da belli oldu.
MEMUR VE EMEKLİ MAAŞ ZAMMI İÇİN KRİTİK VERİ
Memur ve emekli maaş zamları için kritik veri olan 6 aylık enflasyon yüzde 19,77 oldu.
6 aylık enflasyon ve sözleşmede belirlenen zam oranları üzerinden hesaplanan enflasyon farkına ek olarak memur ve emekli maaşları için zam oranı belirlenecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün yaptığı açıklamada, “Memur maaşlarına yapılacak zam miktarıyla ilgili süreci başlatıyoruz. 5 Temmuz Çarşamba günü 6 aylık enflasyon oranlarımız netleşmiş olacak. Enflasyon oranlarının belli olmasıyla birlikte memur ve emeklilerimize verdiğimiz sözleri yerine getireceğiz.” demişti.
Enflasyon zammının dışında memura ayrıca seyyanen de zam gelmesi bekleniyor. Kulislerde konuşulan oranlar ise şöyle:
"Seyyanen zam en alttan en üste tüm memur gruplarına aynı miktarda ödeme. 25 bin alana da 7 bin, 11 bin alana da 7 bin ilave olacak. En düşük seyyanen zam 7 bin lira ve üzerine yüzde 25 bandında ek bir zam gündemde."
Zam değil enflasyon düzeltmesi
Enflasyon farkı, belirli bir zaman diliminin başka bir zaman dilimine göre enflasyonda yaşanan artış veya düşüşün oranı olarak öne çıkıyor.
Emekli maaşlarına altı ayda bir defa enflasyon farkına göre temmuz ve ocak döneminde enflasyon farkı yansıtılıyor. Temmuz ayında haziran ayı enflasyon oranlarının açıklanmasıyla birlikte bir önceki yılın aralık ayına göre 6 ayda yaşanan enflasyon farkına göre zam yapılıyor. Aslında yapılan bu zamma enflasyon düzeltmesi demek daha doğru oluyor.