Netflix, Fransız yapımı Cuties (Minnoşlar) filmini geçen sene satın alarak kütüphanesine ekledi. Filmin platformdaki açıklamasında kullanılan birtakım ifadeler sosyal medyada infial yarattı. #NetflixCancel etiketiyle şirkete tepki gösterip aboneliklerini iptal eden kullanıcılar, yapımın derhal kaldırılması için dijital ortamda imza kampanyaları bile başlattı.
Minnoşlar, Türkiye’de de tepkilerin odağındaydı. Dijital yayın platformlarını denetleme ve yaptırım uygulama yetkisine sahip olan RTÜK, filmin Netflix Türkiye kütüphanesinden kaldırılmasına karar verdi. Neticede Minnoşlar ülkemizde yayınlanamadı. Netflix’in sosyal medyada başlatılan boykota karşı aldığı “önlem” aylar sonra gün yüzüne çıktı.
The Verge’ün haberine göre Netflix, film yayına girmeden evvel insanların karşısına olabildiğince az çıkmasını sağlamak adına algoritmalarında değişikliğe gitti. Cuties’i ana sayfadaki “Coming Soon” (Çok Yakında) bölümünden kaldırdığı ortaya çıktı. Bu bölümde normalde platforma yakın zamanda eklenmesi planlanan diziler, filmler ve belgeseller yer alıyor.
Buna ek olarak Cuties (Minnoşlar) filminin Popüler Aramalar kategorisinden de kaldırıldığı açığa çıktı. Ayrıca Netflix’in, filmin adındaki “cute” yani “sevimli” kelimesini aratan kullanıcılara Cuties’i kasıtlı olarak göstermediği belirlendi. Bunun yanı sıra Cuties’in, “Erotik/Cinsel İçerikli Filmler” ve “Çocuk Filmleri” kategorilerinden de çıkarıldığı bilgisine ulaşıldı.
Netflix’in gizli belgelerinden ulaşılan bilgilere göre, şirket Minnoşlar’ı daha az ön plana çıkararak ve arama sonuçlarından gizleyerek yaşadığı krizi bastırmaya çalıştı. Filme dair tepki çeken en büyük detay: 11-12 yaşlarında küçük çocukların oyuncu kadrosunda yer almasına rağmen, hedef kitlesinin yetişkinlere özel 18+ olarak derecelendirilmesiydi.
Kullanılan afiş ve açıklama eleştiri aldı
Cuties (Minnoşlar) 11 yaşındaki bir kız çocuğunun hikayesini merkezine alıyor. Netflix’in filmin PR’ını yaparken kullandığı afiş görüntüleri, tepkilerin odağına yerleşti. “Dişiliğini keşfederek aile geleneklerine meydan okuyan bir çocuk” şeklinde açıklama metni kullanılması da pedofili suçlamalarını alevlendirerek büyük bir boykota yol açtı.
Çevrim içi imza toplama sitelerinde kampanya başlatan kullanıcılar, 700 binden fazla destek gördü. Filmin YouTube’daki fragmanı 18 milyona yakın izlenirken, 2.3 milyon dislike sayısına ulaştı.