Yaşanan olayların faturası da şimdiden büyük merak konusu oldu. Spor Hukukçusu Avukat Fatih Şaşıoğlu tüm merak edilen soruları Fanatik'e yanıtladı. İşte olaylı derbinin ardından 'Kim, kaç maç ceza alacak? sorusunun yanıtı... İşte Şaşıoğlu'nun yorumları ve gelebilecek cezalar...
Dün akşam oynanan Trabzonspor – Fenerbahçe müsabakası sonrasında yaşanan saha olayları nedeniyle Kulüpler, futbolcular ve diğer kulüp çalışanları belirli yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceklerdir. Bu yaptırımlar, Türkiye Futbol Federasyonu Futbol Disiplin Talimatı uyarınca belirlenmektedir.
SAHA KAPATMA CEZASI...
Futbol Disiplin Talimatının “Saha Olayları” başlıklı 52. maddesi uyarınca, stadyumlarda düzen veya disiplinin ya da müsabakanın olağan akışı içinde oynanmasının veya güvenliğinin sağlanmasına ilişkin kuralların ihlal edilmesi durumunda Profesyonel Futbol Disiplin Kurulunun (PFDK) olaylara sebebiyet veren kulüplere para cezası, saha kapatma ve seyircisiz oynama cezalarından birini veya birkaçını verebilecektir.
Trabzonspor taraftarlarının müsabaka alanına girerek gerçekleştirdiği eylemler nedeniyle Trabzonspor Kulübüne para cezası ve seyircisiz oynama cezası verileceği kanaatindeyim. Buna ek olarak, Talimatın 52. Maddesinin devam fıkrası uyarınca olaylara karışan taraftarların bulunduğu blok veya bloklara giriş yapan seyircilerin elektronik biletleri belirli sayıda müsabakada bloke edilebilecektir.
BENZER VAKALAR…
Yakın tarihte benzer saha olaylarının yaşandığı iki örnek bulunmaktadır. 30 Nisan 2022 tarihinde oynanan Trabzonspor – Antalyaspor müsabakasının ardından yaşanan saha olayları nedeniyle PFDK, Trabzonspor’a 368.000 TL para cezası ve çok sayıda tribün bloğunda yer alan seyircilerin elektronik biletlerinin bir sonraki müsabakada bloke edilmesi kararı vermiştir. 4 Eylül 2022 tarihinde oynanan Ankaragücü – Beşiktaş müsabakasında yaşanan benzer olaylar nedeniyle PFDK, Ankaragücü’ne 1 resmi müsabakayı kendi sahasında seyircisiz oynama ve 300.000 TL para cezası vermiştir.
5 İLA 10 MAÇ ARASI MEN…
Dün akşam oynanan müsabaka sonrasında rakip takım futbolcularına ve çalışanlarına saldırıda bulunan kişiler de yaptırım ile karşı karşıya kalacaktır. Futbol Disiplin Talimatının “Saldırı” başlıklı 44. maddesi uyarınca saldırı eyleminde bulunan futbolculara 5 ila 10 müsabakadan men cezası, görevlilere ve diğer kişilere 5 ila 10 müsabakada soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı veya 45 ila 90 gün hak mahrumiyeti cezası verilebilecektir.
3 İLA 5 MAÇ ARASI MEN CEZASI…
PFDK, Bu eylemlerin “Saldırı” niteliğinde olmadığını değerlendirse dahi Futbol Disiplin Talimatının “Kavga” başlıklı 45. maddesi uyarınca kavgaya karışan futbolculara 3 ila 5 müsabakadan men cezası, görevlilere ve diğer kişilere 3 ila 5 müsabakada soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı veya 45 ila 150 gün hak mahrumiyeti cezası verilebilecektir.
OSAYI VE OOSTERWOLDE CEZA ALACAK MI?
Video görüntülerinde rakip takım taraftarlarına karşı birtakım eylemlerde bulunduğu görülen Bright Osayi-Samuel ve Jayden Oosterwolde gibi futbolcular hakkında yaptırım uygulanması, futbolcuların bu eylemleri hangi amaçla gerçekleştirdiğine göre değerlendirilecektir. Futbol Disiplin Talimatının 4. maddesinde disiplin yargısına hâkim olan temel ilkeler belirtilmiştir. Buna göre PFDK tarafından uyarınca verilecek cezalar, somut olayın objektif ve sübjektif tüm şartları, ihlalde bulunan kişinin kusur derecesi, ağırlaştırıcı ve hafifletici tüm nedenler değerlendirilmek suretiyle belirlenir.
MEŞRU MÜDAFAA GEÇERLİ Mİ?
Ceza Muhakemesi Hukukunda meşru müdafaa hükümleri düzenlenmektedir. Kişinin; kendisine veya bir başkasına ait bir hakka yönelen, gerçekleşmesi veya tekrarı muhakkak bir haksız saldırıyı o anki koşullara göre orantılı bir şekilde defetmek adına gerçekleştirdiği eylemlere ceza verilmeyeceği kural olarak belirlenmiştir. Ancak bir eylemin meşru müdafaa olarak değerlendirilebilmesi, bu koşulların tam ve eksiksiz bir biçimde sağlanmasına bağlıdır.
CEZANIN AYRINTILARI...
Profesyonel futbolcular, yaşamlarını futbol faaliyeti ile kazanmakta ve geçimlerini futbol faaliyeti ile sağlamaktadır. Futbolculara yönelik fiziksel saldırılar, futbolcuların meslek hayatını bitirebilecek niteliktedir. Bu nedenle müsabaka alanına giren ve futbolculara saldırı girişiminde bulunan kişilere karşı meşru müdafaa kapsamında savunma gerçekleştirilebilecektir. Fenerbahçeli futbolcuların da kendilerini savunmak adına yaptıkları eylemler cezalandırılmamalıdır. Ancak meşru müdafaa sınırını aşan, korunan bir hakka yönelik olmayan ve saldırı niteliğinde olan eylemler varsa ve tespit edilebiliyorsa ceza verilebilecektir.