Korkutan Çanakkale depremi için dikkat çeken açıklama! "Daha öncekilere benzemiyor, gözden kaçırılan suskun fay!"

Korkutan Çanakkale depremi için dikkat çeken açıklama!
A- A+

AFAD, Çanakkale'de saat 21.38'de 4.9 büyülüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. Depremde bir kişi hayatını kaybetti. Deprem Uzmanı Prof. Şükrü Ersoy, "Bu Marmara Denizi içinde beklediğimiz büyük deprem değil. Güney kollara ilişkin bir deprem olduğunu tahmin ediyorum" dedi. Prof. Dr. Süha Özden ise "Daha önce Çanakkale'de olan diğer depremlere benzemiyor. Önemli bir deprem" diye konuştu.

Çanakkale'deki 4.9'luk deprem başta İstanbul, Balıkesir olmak üzere çevre illerden de yoğun biçimde hissedildi.

BİR KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Depremde bir kişi hayatını kaybetti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bursa’nın Nilüfer ilçesinde bir kişinin korku sebebiyle ikinci kattan atlayarak ağır yaralandığını, hastanede yapılan müdahalelere rağmen hayatını kaybettiğini açıkladı.

"DAHA ÖNCEKİLERE BENZEMİYOR!"
ÇOMÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süha Özden deprem sonrası AHaber'e yaptığı değerlendirmede; söz konusu depremin daha öncekilere benzemediğini kaydederek, "Bu fay aktif fay. Bu deprem onun üzerinde olmuş küçük bir deprem. Depremin noktası, biraz problemli. 'Acaba bir sonraki deprem gelir mi?' Depremin artçılarını izleyeceğiz, araştıracağız. Bunları takip edeceğiz." dedi.

Süha Özden, "Öncelikle bulunduğumuz coğrafya içerisindeki en önemli karadaki en önemli faylardan bir tanesi Yenice-Gönen fayı. Bir faya aktif demek için son 500 yılda üzerinde belli büyüklükte depremin olması gerekiyor." dedi.

Özden, "Bu fay aktif fay. Bu deprem onun üzerinde olmuş küçük bir deprem. Depremin noktası, biraz problemli. Acaba bir sonraki deprem gelir mi? Depremin artçılarını izleyeceğiz, araştıracağız. Bunları takip edeceğiz. Tabi burası Biga yarımadası ve Güney Marmara, Kuzey Anadolu fayının Orta ve Güney Kolu'nun uzandığı bir yer... Bence önemli bir deprem. Daha önce Çanakkale'de olan diğer depremlere benzemiyor." mesajını verdi.

GÖZDEN KAÇIRILAN SUSKUN FAY

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk de şunları söyledi:

"Bir aydır bu bölgede başlayan bir hareketlilik gördük. Gönen Bandırma bu yönde yoğunlaşan bir hareketlilik var. Esas Gemlik'ten Bandırma'ya uzanan bir fay var. Gözden kaçırılan uzun süredir suskun bir fay burası.
İki büyük deprem beklediğimiz Marmara Denizi'nin içinde bir de güneyinde İznik'ten Mudanya'ya giden bir segment var. Bu küçük depremler büyük segmentlerdeki depremlerin hareketlenmesine yol açar mı? Olabilir. Bunu bilmiyoruz."

TEHLİKE OLUŞTURMAZ

Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz ise meydana gelen depremin İstanbul için herhangi bir tehlike oluşturmayacağını söyledi.

"BÖLGEDE 1953'DE BÜYÜK BİR DEPREM MEYDANA GELMİŞTİ"

Bölgede 1953 yılında büyük bir deprem meydana geldiğini belirten, Deprem Uzmanı Prof. Şükrü Ersoy, şunları söyledi:

“Ben de belli belirsiz hissettim. Çanakkale Yenice diye bana söylendi. Tabi bu Marmara Denizi içinde beklediğimiz büyük deprem değil. Güney kollara ilişkin bir deprem olduğunu tahmin ediyorum. Beklediğimiz Marmara Denizi'nin içinden geçen Kuzey Anadolu fayının kuzey koluyla ilgili bir deprem değil bu. 1953'te Yenice - Gönen depremi var 7,2. Büyük yıkım yapmıştır, bu ona yakın bir yerde.”

"BU DEPREM İSTANBUL İÇİN BİR TEHLİKE OLUŞTURMAZ"

Bölgede meydana gelen sarsıntıların deprem fırtınası olduğunu söyleyen Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz sözlerini şöyle sürdürdü: “Uzunca bir süredir bölgede oluyor. Bunu bir deprem fırtınaları olarak adlandırmak yanlış olmaz. Deprem fırtınaları yıkıcı deprem üretmezler, küçük depremler oluşturmazlar. Bu bölgede yıkıcı deprem oluşturacak bir deprem fay olmadığını biliyoruz. Bölgede daha büyük, yıkıcı bir deprem olacağını düşünmüyorum. Artçılar yaşamak mümkün, deprem fırtınası şeklide ise 5 üzerine çıkan depremlerin oluşması muhtemeldir. Çanakkale bütün Türkiye gibi depreme hazır olmayan şehrimiz. Ancak 5 büyüklüğünde oluşabilecek bir depremin hasar vermesini beklemem. Sığ bir deprem olduğu için İstanbul'u geçin Edirne'ye kadar, güneyde İzmir'de hissedildi. 200 km bir çember içerisinde hissedildi. Bu depremin İstanbul için herhangi bir tehlike oluşturmayacağının da altını çizelim.”

PROF. DR. AHMET ERCAN'DAN DEPREMLE İLGİLİ AÇIKLAMA: BU ARALIK 6,8 İLE 7,4 ARASINDA BİR DEPREME GEBE

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Ercan, "Yenice, Kalkım, Altınoluk arasında deprem boşluğu vardır" diyerek, bugün Yenice-Karasu’da gerçekleşen depremin, burada biriken gerginliğin bir belirtisi olduğunu söyledi. Ercan, "Bu aralık M6,8 ile M7,4 arasında bir depreme gebedir" dedi.

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan da, İstanbul'da da hissedilen depremle ilgili X hesabından şu bilgileri verdi:
"Bursa, M. Kemalpaşa, Ulubat, Manyas, Gönen üzerinden Yenice’ye sarkan Kuzey Anadolu Kırığının en güney kolu Edremit kırığıyla Akçay batısında birleşerek Bababurnu’na uzanmaktadır. Bu kırık üzerinde 1964 Manyas, 1964 Gönen, 1953 M7,2 depremleri olmuştur. Yenice, Kalkım, Altınoluk arasında deprem boşluğu vardır. Bugün Yenice-Karasu’da, 14 km’lik odakta M4,9’luk deprem burada biriken gerginliğin bir belirtisidir. Bu aralık M6,8 ile M7,4 arasında bir depreme gebedir."

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •