The Economist Türk silahlarını yazdı! "Kök söktürüyor..."

The Economist Türk silahlarını yazdı!
A- A+

Savaş gemilerinden insansız hava araçlarına dünya silah pazarına hızlı bir giriş yapan Türkiye'nin ABD'den ucuz, Çin'den güvenilir ürünler sunduğunu belirten dergi, özellikle Körfez ülkelerinin Ankara'nın kapısında beklediğini yazdı.

İngiliz The Economist dergisi, 'Dünyanın yeni silah satıcılarıyla tanışın' başlığıyla yayımladığı haberde Türkiye'ye özel bir yer ayırdı. Haberin spotunda 'Ucuz insansız hava aracı, savaş uçağı ve tank nereden alınır' ifadesini kullanan The Economist, Kuzey Kore'nin 'tombul' lideri Kim Jong-un'un zırhlı yeşil trenine binerek gittiği Rusya'da Vladimir Putin'le el sıkıştığını ve silah satışına dair dikkat çekici cümleler kurduğunu yazdı.

KÖK SÖKTÜRÜYOR
Halihazırda yeryüzündeki en büyük beş silah ihracatçısı ABD, Rusya, Fransa, Çin ve Almanya'nın toplam ticaretin dörtte üçünden fazlasına sahip olduğunu aktaran dergi, geleceği parlak silah üreticilerinin ise yeniliklerden hoşlanmayan eski kafalılara kök söktürdüğünü bildirdi. Söz konusu ülkelerin değişen jeopolitiğin ortaya çıkardığı fırsatların tadını çıkardığını ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden yararlandığını kaydeden The Economist, Moskova'nın ise mevcut tabloda yalnızca Kuzey Kore ve İran'dan silah satın alabildiğini dile getirdi.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) verilerine göre, Güney Kore, Rusya'nın Ukrayna'daki işgalini bir koza dönüştüren 'düşman kardeşi' Kuzey Kore'den de iyi durumda. Ukrayna'daki savaş başlamadan hayli önce ihracatını artıran Seul yönetimi, dünya listesinde dokuzuncu sıraya kadar yükselmiş durumda. Dahası, Güney Kore'nin hedefi 2027'de dünyanın en büyük dördüncü silah ihracatçısı olmak.

1000 TANK SİPARİŞİ
Geçen yıl 17 milyar dolarlık silah satan Seul yönetiminin en büyük müşterisi, 14,5 milyar dolarla Doğu Avrupa ülkesi Polonya oldu. The Economist'e göre, Rusya'ya karşı Avrupa'nın savunmasında kendini ön cephede gören Polonya'nın Seul yönetimiyle imzaladığı silah anlaşmalarının boyutu dudak uçuklatıcı. Silah paketinde 1000 adet K2 Black Panther tankı var. Seul yönetimi 180 tankı kendi ordusunun envanterinden teslim edilecek, 820 tank ise Polonya'da lisanslı üretilecek.

The Economist, 1000 tank siparişinin çapını halihazırda İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya ordularının tümünde bu sayıda tank olmadığını belirterek vurguladı.

48 adet T-50 Golden Eagle savaş uçağının da yer aldığı sipariş listesinde, ayrıca yüzlerce çoklu roket atar sistemi, kendinden kundaklı havan topları var.

Ukrayna'nın batı komşusu ve en sadık müttefiklerinden Polonya, Kiev yönetimiyle yaşadığı tahıl ihracatı anlaşmazlığı nedeniyle artık Ukrayna'ya silah yardımı yapmayacağını duyurdu.

TÜRKİYE'NİN HIZLI YÜKSELİŞİ
The Economist, hızlı teslimatıyla öne çıkan Güney Kore'yi Türkiye'nin izlediğini belirtip Ankara'nın son 20 yılda hayata geçirdiği yatırımlarla silah üretiminde neredeyse kendi kendine yetecek seviyeye ulaşmayı hedeflediğini yazdı.

ABD ve Avrupa ülkeleri tarafından uygulanan yaptırımların söz konusu üretimi daha da acil hale getirdiğini belirten dergi, SIPRI verilerine göre Türkiye'nin silah ihracatının son beş yıllık dönemde yüzde 69 arttığını ve global silah pazarındaki payını iki katına çıkardığını aktardı.

Yerel bir savunma kuruluşunun Temmuz ayında yayımladığı rapora da yer veren The Economist, Türkiye'nin savunma ve havacılık ihracaatı'nın 2022'de bir önceki seneye göre yüzde 38 artış yaşadığını ve 4,4 milyar dolarlık bir seviyeye ulaştığını bildirdi.

SAVAŞ GEMİLERİNDE YENİ SATIŞLAR BEKLENİYOR
Ankara'nın 2023'teki hedefinin 6 milyar dolar olduğunu dile getiren dergi, Pakistan'ın Türkiye'den modernize edilmiş denizaltılar ve savaş gemileri satın aldığını yazdı. Türkiye'nin ürettiği savaş gemilerinin rekabetçi fiyatlara sahip olduğu ve yeni satışların yapılmasının beklendiği yorumunu yapan The Economist, buna karşın silahlı insansız hava araçlarının Ankara'nın silah ihracatında başı çektiğini yazdı.

ABD'DEN DAHA UCUZ, ÇİN'DEN DAHA GÜVENİLİR
18 Temmuz'da Akıncı SİHA'lar için Suudi Arabistan'la 3 milyar dolarlık bir anlaşma imzalandığını hatırlatan The Economist, Akıncı'nın Azerbaycan, Ukrayna, Libya ve Etiyopya'daki savaşlarda kullanılan Bayraktar TB2'yi piyasaya çıkaran Baykar tarafından üretildiğini bildirdi.

ABD'nin MQ-1 Predator drone'unu Türkiye'ye satmayı reddetmesi üzerine Bayraktar TB2'nin geliştirildiğini kaydeden dergi, Türk SİHA'sını temin etmek için halihazırda 20'yi aşkın ülkenin sıraya girdiği bilgisini verdi. Bayraktar TB2'nin ABD'nin ürettiği alternatiflerinden daha ucuz olduğunu, yanı sıra kolaylıkla teslim alınabildiğini aktaran dergi, Türk SİHA'sının Çin'in drone'larından daha güvenilir olduğunu da ekledi.

AKINCI KÖRFEZ ÜLKELERİNDEN ALICI BULACAK
Akıncı SİHA'nın daha güçlü olduğunu dile getiren The Economist, aralarında havadan havaya füzeler ve 250 kilometre menzile sahip yerli üretim gizli seyir füzesi SOM'un da bulunduğu daha ağır silahlar taşıyabildiğini yazdı. Akıncı'nın ABD'ye olan silah bağımlılığını azaltmak isteyen Birleşik Arap Emirlikleri, Umman ve Katar gibi diğer Körfez ülkeleri arasında alıcı bulacağı yorumunu yapan dergi, söz konusu ülkelerin takip edilecek bir örnek olarak düşündükleri Türkiye'yi aynı zamanda hazır bir ortak olarak da gördüklerini ekledi.

Yazının devamı için TIKLAYIN!

Kaynak: Milliyet

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •