2008’den 2018′e kadar kapalı kalan ve Şubat 2018‘de yenisinin yapımı için yıkılan Atatürk Kültür Merkezi‘nin açılışına sayılı günler kaldı. Çalışmalar son süratle devam ederken, girişe ‘Atatürk Kültür Merkezi’ ismi de yerleştirildi.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı‘nda açılması planlanan Atatürk Kültür Merkezi son yıllarda çehresi değişen Taksim Meydanı’na yeniden gelecek.
“Opera binası” olarak adlandırılan Atatürk Kültür Merkezi‘nin (AKM) temelleri 29 Ekim 1946’da İstanbul Valisi ve belediye Başkanı Lütfi Kırdar tarafından atıldı. Temel atma töreninde Kırdar, “Bina İstanbul’un 500. Fetih yıldönümü, 1953 yılına yetiştirilecektir” demiş olsa da binanın tamamlanmasına belediyenin gücü yetmedi. 1953 yılında çıkarılan bir kanunla bina Hazine’ye devredildi.AKM’ye hayat veren mimar Hayati Tabanlıoğlu projenin başına getirildi ve 1969 yılında bitirildi. Ancak açılışı yapıldıktan bir yıl sonra büyük bir yangın çıktı ve harabeye döndü.
Bina, tekrar Tabanlıoğlu’nun mimarlığında onarılarak 1978’de ikinci kez açıldı. 2005 yılında dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, binanın ekonomik ömrünü tamamladığını ve yıkılmasını önerdi. 2007’de yıkım kararı TBMM’den geçti. Ancak hem sanat çevresi, hem mimarlık, hem de seyirciden yoğun bir muhalefet yapıldı. Bina, 2008 yılında restorasyon gerekçesiyle kapatıldı.
2010’da artan maliyetler ve belirsizlikler nedeniyle onarım ve yenileme gecikti. 2013 yılında Taksim Meydanı’nı düzenleme bağlamında yıkım yeniden gündeme geldi. Yenileme projesi ise ilk AKM’nin mimarı Hayati Tabanlıoğlu’nun kendisi gibi mimar oğlu Murat Tabanlıoğlu‘na verildi.
Cumhuriyet Dönemi simge yapılarından olan Atatürk Kültür Merkezi‘nin yapımı neredeyse bitti. 29 Ekim‘de açılması planlanıyor.
Kaynak: Haber Global- Gökhan Kam