Kriz derinleşiyor! CHP İstanbul İl Kongresi'ne durdurma talebi' YSK toplanıyor...

Kriz derinleşiyor! CHP İstanbul İl Kongresi'ne durdurma talebi' YSK toplanıyor...
A- A+

İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi, CHP İstanbul İl Başkanlığı ve yönetimine ilişkin açılan davayı gerekçe göstererek bugün seçimleri gerçekleştirilen CHP İstanbul İl Kongresi'nin durdurulmasını talep etti. Mahkeme İstanbul Valiliği'ne ve ilçe seçim kuruluna yazı gönderdi. Durdurma kararı sonrasında heyet, ilk kongresine gitti. Hukuk krizi derinleşirken YSK yeni bir açıklama yaptı. Kurulun saat 13.30'da toplanacağı öğrenildi.

CHP İstanbul İl Başkanlığı kongresine damga vuran gelişme, İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi’nden geldi. Mahkeme, il başkanlığına atanan kayyum kararının geçerliliğini koruduğunu açıkladı. Böylece alınan ara kararın, yapılacak kongreyi etkilemeyeceği ve olağanüstü kurultayın geçersiz sayıldığı vurgulandı.

YSK 13.30'DA TOPLANACAK…

YSK mahkemenin kongreyi durdurma kararını görüşmek üzere 13:30'da toplanacak.

Kongre başladıktan bir saat sonra mahkemenin talebinin ardından kongreyi durdurmak için salona heyet geldi.

Kriz Derinleşiyor

Mahkemenin kararı, “kongre yapılsa dahi kayyım kararında değişiklik olmayacağı” yönünde net bir mesaj içeriyor. YSK’nın yetkili organ olarak aldığı kararla çelişen bu adım, CHP İstanbul’da yeni bir siyasi ve hukuki krizin kapısını araladı.

Mahkemenin 24 Eylül 2025 tarihli yazısında, tedbir kararının geçerliliğine dikkat çekilerek, “Verilen tedbir kararı henüz istinaf süreci başlamamış olup mahkememizce verilen karar güncel ve geçerlidir. Bu karar, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi tarafından kaldırılmadan veya değiştirilmeden 24/09/2025 tarihinde yapılacak CHP İstanbul İl Kongresi seçimleri mahkeme kararına aykırıdır. Bu nedenle çalışmaların durdurulması gerekmektedir” ifadeleri yer aldı.

NE OLMUŞTU?

Yüksek Seçim Kurulu’nun 9 Eylül Tarihli kararında İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin “tedbir” kararı incelendi.

YSK inceleme sonucunda “OLAĞANÜSTÜ İSTANBUL İL KONGRESİNİN YAPILABİLECEĞİNE” oy birliği ile karar verdi.

Yani Gürsel Tekin’i kayyum olarak atayan 45. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin “mahkeme kararına aykırı” olarak iddia ettiği Olağanüstü İstanbul İl Kongresi için YSK daha önceden “olur” vermişti.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •