SON DAKİKA

Sahte e-imza skandalı... Türkiye bu çeteyi konuşuyor! Çetenin organizasyon yapısı ortaya çıktı!

Sahte e-imza skandalı... Türkiye bu çeteyi konuşuyor! Çetenin organizasyon yapısı ortaya çıktı!
A- A+

BTK, Nüfus, Emniyet ve üniversitelere yetkisiz erişim sağlayarak işlem yapan sahte e-imza çetesinin başında daha önce de benzer suçlarla gündeme gelen Ziya Kadıroğlu bulunuyor. Çete, Türkiye genelinde birçok kurumun güvenliğini aşarak sahte belge düzenledi.

Ekol TV muhabiri İlker Turak'ın haberine göre Türkiye, son yılların en büyük dijital sahtecilik soruşturmalarından biriyle karşı karşıya. Başta Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Emniyet Genel Müdürlüğü ve çeşitli üniversiteler olmak üzere pek çok kamu kurumunun sistemlerine yetkisiz erişim sağlayan bir sahte e-imza çetesi, güvenlik ve adalet sistemini sarsacak boyutta bir yapı kurmuş durumda.

Soruşturmaya göre yapılanma, e-imzaları klonlayarak sahte diploma, sertifika ve belge düzenleyip resmi işlemleri geçersiz yollarla yürütüyordu. Örgütün tepesindeki isim ise tanıdık: Ziya Kadıroğlu.

SUÇ DOSYASI KABARIK…

İddianameye göre Kadıroğlu, 1999’dan bu yana sahtecilik dosyalarının baş aktörlerinden biri. Geçmişte sahte diploma soruşturmalarında, KPSS skandallarında ve benzeri davalarda adı geçti. Kendi ifadesine göre 2002–2005 yıllarına ait iki ayrı dosyadan ceza aldı ve yaklaşık 5 yıl tutuklu kaldı, ancak diğer dosyalardan beraat etti. Hatta bu süreçte “haksız tutuklandığı” gerekçesiyle tazminat da kazandı. 2010, 2012 ve 2016’da farklı suçlamalarla yeniden gündeme gelen Kadıroğlu, 2021–2022 yıllarında bir tarım konfederasyonunda proje koordinatörü olarak çalışıyordu. İddialara rağmen kendisini “kahraman” olarak tanımlıyor.

E-İMZA ÇETESİNİN BEYİN TAKIMI

Soruşturma, örgütlü bir yapının izlerini taşıyor. Kadıroğlu’nun altında 6 kişilik bir organizatör kadro yer alıyor:

- Mihyeddin Yakışır: Çetenin teknik uygulayıcısı. BTK ve Emniyet personellerinin e-imzalarını izinsiz kullandığı, 6 farklı kişi adına e-imza çıkardığı, 14 üniversitenin yönetimi dahil olmak üzere çok sayıda kuruma ait dijital imzaları kopyaladığı tespit edildi. Ünlü isim Abdülhamit Kayıhan Osmanoğlu’na sahte tarih diploması hazırlayan kişi de Yakışır.
- Gökay Celal Gülen (takma adıyla "Alex"): E-imzaların oluşturulmasında teknik destek sağlıyor.
- Zeynep Karacan: TUZEM Akademi’nin sahibi. İddianameye göre sahte sertifikalar Karacan’ın üzerinden üretiliyor.
- Yelda Boğa: Depremde hayatını kaybeden avukatlara ait bilgileri örgüt lideri Kadıroğlu’na ilettiği, bu sırada yaptığı uygunsuz konuşmalar iddianameye yansıdı.
- Kadriye Kurtoğlu: Ülke genelindeki BESYO yetenek sınavlarına yerine girilen kişileri organize eden isim.
- Yakup (Soyadı belirtilmedi): “Joker” olarak bilinen bu kişi, özellikle yabancı dil sınavlarına başkası adına giriyor.

AYHAN ATEŞ VE ÇARPICI İDDİALAR

İddianamede adı sıkça geçen bir diğer isim Ayhan Ateş. Kadıroğlu’nun iddiasına göre, kendisini MİT mensubu olarak tanıtan Ateş, yasa dışı yollarla Atatürk Üniversitesi’nden inşaat mühendisliği diploması aldı. Sahte e-imzaların oluşturulmasında aktif rol aldı. Hatta başka kişilere ait kimlik bilgileriyle yeni e-imzalar çıkarmayı teklif etti. Kadıroğlu, sahte e-imza organizasyonunun asıl sorumlusunun Ayhan Ateş olduğunu ileri sürdü.

OPERASYONLAR NE ZAMAN YAPILDI?

İlk operasyon 7 Ocak 2025 tarihinde, ikinci dalga operasyon ise 23 Mayıs 2025 tarihinde yapıldı. Soruşturma kapsamında çok sayıda dijital veri ve belgeye el konuldu. Gözaltına alınan isimlerden bazıları tutuklanırken, soruşturma derinleşerek devam ediyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •