Kurban Bayramı tatilinin kaç gün olacağı merak konusu oldu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'dan konuya ilişkin açıklama geldi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Manisa Kültür Yolu Festivali kapsamında kapılarını yeniden açan Manisa Müzesi’nde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Türkiye’nin pandemi sonrası turizmde gelirini en çok artıran ülkelerden biri olduğu; Yabancı turist başına gelirin artışı ve sağlık turizminde e-Nabız sisteminin entegrasyonu; Hakkâri’ye kayak merkezi projesi; tarihi eser kaçakçılığına karşı alınan önlemler; müze güvenliği için DNA kodlu mühür uygulaması; dijital telif yasası hazırlıkları ve Kültür Yolu Festivalleri’nin ekonomik etkisi gibi birçok başlık değerlendirmelerde bulunan Bakan Ersoy, birçok kişinin merak ettiği Kurban Bayramı tatiliyle ilgili de açıklama yaptı.
6-9 Haziran aralığındaki Kurban Bayramı tatilinin 9 güne uzama olasılığını değerlendiren Ersoy, "Biz tabii ki 9 gün tatil olmasını istiyoruz, sektörün de isteği bu" dedi. Ersoy, "Ama sadece bizim isteğimizle olmuyor. Verilecek kararı hep birlikte bekleyip göreceğiz" diye ekledi.
Basın mensuplarıyla toplantı
Bakan Ersoy’un basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantıya, Bakan Başdanışmanı Tayfun Topal ile Türkiye Kültür Yolu Festivali Direktörü Selim Terzi de katıldı.
Hakkari’ye kayak merkezi müjdesi
İklim değişikliğine bağlı olarak kayak turizmi alanında yeni destinasyonların önem kazandığını vurgulayan Bakan Ersoy, Hakkari’nin uzun süren kar sezonu sayesinde önemli bir avantaj sunduğunu ve bu bölgeyi kayak turizmine kazandırmak amacıyla bir süredir çalışmalar yürütüldüğünü açıkladı.
“Turizm sektörünü krizlere bağışık hale getirdik”
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2018’de turizmde strateji değişikliğine gittiklerini anlattı. Burada kritik noktanın yabancı turist başına gelirin artırılması olduğunu ifade eden Bakan Ersoy, yabancı turist başına gelirin 83 dolardan geçen yıl 108 dolara ulaştığını, bu yıl ise hedefin 117 dolar olduğunu aktardı. Turizm hedeflerinin nasıl tutturulacağı bağlamında Bakan Ersoy, sektörü krizlere bağışıklı hale getirdiklerini vurguladı. Turizm geliri yüksek olan ülkelerin tamamında faaliyet gösteren Turizm Geliştirme Ajansı’nı (TGA) 2019’da devreye aldıklarını anımsatan Ersoy, Türkiye’nin dünyada en etkili tanıtım yapan ülke haline geldiğini söyledi.Yabancı turiste e-nabız geliyor
Turizm denince akla deniz, güneş, kum ve kısmen kar turizmi gelse de Türkiye’nin küresel ölçekte sağlık turizminin önemli oyuncuları arasında yer aldığına dikkat çekildi. Bakan Ersoy, Türkiye’nin geçen yıl sağlık turizminden 3 milyar doları aşkın gelir elde ettiğini anımsatarak, “Türkiye’nin çok iyi bir sağlık altyapısı var. Pandemi sürecinde gördük. Her şeyden önemlisi yetişmiş sağlık kadromuz var.” dedi. Sağlık turizmi gelirinin sürdürülebilir olması için standardizasyon ve denetimin önemine dikkat çeken Ersoy, Türk vatandaşlarının sağlıkla ilgili işlemlerini takip edebildiği e-Nabız sistemine yabancı turistlerin de dahil edilmesi için çalışma yapıldığını anlattı:“Türkiye’ye gelen turiste bir kod verilecek. O kod üzerinden Sağlık Bakanlığı turisti de kendi vatandaşı gibi takip edecek. Hangi ücretler uygulandı, hangi tedaviler uygulandı.”
“Yurt dışına kaçırılan eserler artık para etmiyor”
Yurtdışına kaçırılan tarihi eserlerin iadesi son yıllarda hayli gündemde. Hemen her gün bir eserin Türkiye’ye iadesi duyuruluyor.Türkiye’nin 12 ülkeyle protokol imzaladığını ve iade süreçlerinin çok kısaldığını ve maliyetin azaldığını anlatan Bakan Ersoy, alınan tedbirler sayesinde yurtdışına kaçırılan eserlerin neredeyse 1000 katının Türkiye’de yakalandığını ifade etti. Kaçırılan eserlerin peşine düşerek “Eninde sonunda o eseri alacağız” şeklinde kuvvetli bir mesaj verdiklerini ve bunun da definecilere yönelik ‘müşteri’ ilgisini azalttığını belirten Ersoy, Anadolu kökenli eserler için eskiden 100 lira fiyat biçiliyorsa bunun artık 10 liraya, 20 liraya düştüğünü söyledi: “Çünkü biliyor ki kasada saklı kalacak. Birini ortaya çıkardığı an biz onu yakalayacağız. Esas başarı orada oldu.”
Müzelerde DNA kodlu güvenlik dönemi
Bazı müzelerdeki eserlerin çalındığı ya da değiştirildiği yolundaki haberlere de değinen Bakan Ersoy, “Çalışmaya beş yıldır devam ediyoruz. DNA kodlu özel mühürlerimiz var. Bütün müzelerimizdeki eserlere o mührü, DNA kodunu yerleştiriyoruz. Sergilediklerimiz bitti, depolara geçtik. Bu da eserlerin kopyalanmasının önüne geçiyor.” dedi.Müze müdürleri değişirken, devir-teslim sırasında sahteciliğin artık mümkün olmadığını anlatan Ersoy, “Orijinaliyle sahtenin değiştirilme şansı yok. Hemen alarm veriyor. O teknolojiyi biz getirdik. Dünyada da öncü kuruluşlardan biriyiz.” dedi.
“Geleceğe miras projesiyle 6 binden fazla arkeolojik buluntu kazandırıldı”
“Geleceğe Miras” Projesi kapsamında 2024 yılında 224 arkeolojik kazı alanında çalışmalar gerçekleştirildiğini belirten Ersoy, 2025 itibarıyla bu sayının 251’e ulaştığını kaydetti. Proje ile birlikte 2 binin üzerinde uzman ve 3 binin üzerinde çalışan istihdam edildiğini ifade eden Ersoy, 6 binden fazla arkeolojik eserin bilim dünyasına kazandırıldığını belirtti.