DEM parti heyetiyle Adalet Bakanı Yılmaz Tunç görüştü. Görüşmede Öcalan'ın koşulları ve hasta tutuklular konusu öne çıktı.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile DEM Partili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Sezai Temelli ve Öztürk Türkdoğan görüştü.
İmralı Süreci nedeniyle görüşmek gerçekleştiren DEM Parti heyetinden Koçyiğit açıklamalarda bulundu. Koçyiğit, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmelerinin ardından Adalet Bakanı Tunç'la görüşme kararının çıktığının altını çizdi.
Koçyiğit, görüşmenin en önemli konusunun da terör örgütü PKK'nın lideri Öcalan'ın 'koşullarının iyileştirilmesi' olduğunu söyledi.
Gülistan Kılıç Koçyiğit, “Ekim'den beri başlayan tartışmalar vesilesiyle sürece katkı sunacak yasal düzenlemeleri geniş zeminde konuştuk. Sayın Öcalan'ın koşullarının amasız, fakatsız düzeltilmesi gerektiğini kendilerine ifade ettik” dedi.
“Sayın Öcalan'ın katkı sunamayacağı bir tecrit ortamında bu sürecin ilerleyemeyeceğini” aktardıklarını vurgulayan Koçyiğit, “Bakanlığın, Sayın Öcalan’ın çalışma, sağlık ve güvenlik koşullarını hızla iyileştirmesi gerektiğini” söyledi.
Koçyiğit, farklı heyetlerin, yazarların ve gazetecilerin de İmralı’yı ziyaret edebilmesi için de Tunç'la konuştuklarını açıkladı.
HASTA HÜKÜMLÜLER
Koçyiğit, hasta hükümlüler konusunu gündeme taşıdıklarını belirterek, “Ne insani, ne vicdani, ne de hukuki bu durum kabul edilemez” dedi. Adli Tıp raporlarına rağmen cezaevinde tutulan mahpusların serbest bırakılması gerektiğini vurguladı.
İNFAZ YASASINDA DÜZENLEME
Covid dönemi çıkarılan infaz yasasında “örgütlü suçların” kapsam dışı bırakılmasına da itiraz ettiklerini belirten Koçyiğit, bu ayrımın kaldırılmasını istedi.
Anayasa Mahkemesi’nin iptaline rağmen tekrar gündeme getirilen “örgüt adına suç işleme” maddesinin yasadan çıkarılması gerektiğini söyledi.
Koçyiğit ayrıca, mahpusların cezasını tamamlamasına rağmen İdari Gözlem Kurulu kararlarıyla içeride tutulmalarının “ikinci bir cezalandırma” olduğunu söyledi. Koçyiğit , bu kurulların objektif kriterlerle karar vermesi gerektiğini belirterek, “Bu yapıların demokratikleştirilmesini istedik” dedi.
Cezaevlerinde yapılan eylemler nedeniyle verilen disiplin cezalarının, mahpusların iyi halli sayılmamasına gerekçe gösterilmesini de eleştiren Koçyiğit, bu uygulamanın kaldırılmasını talep ettiklerini ifade etti.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Koçyiğit, “Sayın Bakan, dile getirdiğimiz her başlığı dikkatle not etti. Bu konularda çalışacaklarını ifade ettiler” dedi. Koçyiğit, Öcalan’ın koşullarının da kapsamlı biçimde değerlendirildiğini vurguladu.
"PKK'LILARIN DURUMU KONUŞULMADI"
Terör örgütü PKK'nın üyeleriyle ilgili özel bir yasal düzenlemenin ise gündeme gelmediğini aktaran Koçyiğit, Selahattin Demirtaş ve siyasi tutuklularla ilgili de Kobani davası dahil olmak üzere kapsamlı değerlendirmeler yapıldığını belirtti.
"Terör örgütü üyelerinin silah bırakması, kendini feshetmesi halinde örgüt üyeleriyle ilgili bir yasal düzenleme, bu gündeme geldi mi?" sorusuna Koçyiğit şu yanıtı verdi:
"Hayır, böyle bir gündemi şu an için konuşmadık."
"Selahattin Demirtaş başta olmak üzere siyasi tutuklularla ilgiline söylediniz, yanıt ne oldu?" sorusuna da Koçyiğit şu cevabı verdi:"Çok kapsamlı bu konuda da, Kobani davası da diğer başlıklarda da değerlendirmeler yaptık arkadaşlar."
İMRALI HEYETİ'NDE DEĞİŞİKLİK
Koçyiğit, Adalet Bakanı’yla gerektiğinde yeniden görüşme konusunda sözleştiklerini dile getirdi.
Koçyiğit, Sırrı Süreyya Önder'in rahatsızlığı nedeniyle İmralı Heyeti'nde değişiklik olacağını açıkladı:
“İhtiyaç duyulması halinde sadece bizim heyetimiz değil, farklı kişilerin de gitmesi gerektiğini ilettik. Sanırım bu konuda bazı gelişmeler olacak”
Meclis Başkanı ve siyasi parti gruplarının yapacağı olası ziyaretlerin tarihine ilişkin ise Koçyiğit, “Merkez Yürütme Kurulumuz takvimi belirleyecek” açıklamasında bulundu.