Yenidoğan çetesiyle ilgili aylar önce 'isyan' etmişler! "Ciğerim yandı, başka anneler ağlamasın..!"

Yenidoğan çetesiyle ilgili aylar önce 'isyan' etmişler!
A- A+

Türkiye'nin günlerdir konuştuğu bebeklerin yoğun bakım ünitesinde öldüğü skandalda yenidoğan çetesine yönelik yürütülen soruşturma tamamlandı. Hazırlanan iddianamede hastaneler, doktorlar ve telefon kayıtları yer aldı. İki doktora 582 yıl 9'ar aya kadar hapis cezası talep edilirken, şüpheli Gıyasettin Mert Özdemir için ise 589 yıl 9 aya kadar hapis cezası istendi.

İstanbul'da 19 hastanenin adının karıştığı yenidoğan çetesinin 10 bebeğin ölümüne neden olması kan dondurdu. Davada 47 şüpheli yargılanırken internette vatandaşların aylar öncesinden bu tezgahı fark edip hastaneler hakkında yaptığı yorumlar ortaya çıktı.

Türkiye, ‘yenidoğan çetesi’ adıyla ifşa olan korkunç tezgahla çalkalanıyor. İstanbul'da yeni doğan bebekleri anlaşmalı hastanelere sevk ederek haksız kazanç sağlayan çete üyelerinin, aynı zamanda 10 bebeğin ölümüne neden olduğu ortaya çıktı.

Çete hakkında hazırlanan fezleke, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianameye dönüştürüldü. Hazırlanan iddianame değerlendirilme yapılması için Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Öte yandan örgüt lideri Fırat Sarı ve örgüt yöneticisi İlker Gönen hakkında 324 yıl 3 aya kadar hapis cezası talep edilen iddianamenin korkunç detayları ortaya çıktı.

SAĞLIKLI BEBEKLERİ YOĞUN BAKIMA ALARAK SGK'DAN PARA ALDILAR
Hazırlanan iddianamede 47 kişi şüpheli ve 19 sağlık kuruluşuna yer verilirken 10 bebeğin ise hayatını kaybettiği belirtildi. İddianamede Fırat Sarı liderliğindeki ve yöneticiliğini İlker Gönen ile Gıyasettin Mert Özdemir'in yaptığı suç örgütünün esas amacının işletmesini devir aldıkları yeni doğan yoğun bakım ünitelerinin 112 sevk sistemini bertaraf ederek doluluğunu sağlamak, hastaların basamakları ile oynama yaparak SGK'dan üst sınırdan ödeme almak olduğu belirtildi.

HASTA YAKINLARINDAN DA FAZLA ÜCRET ALMIŞLAR
İddianamede çetenin hastaların mevcut durumlarını evrak işlemlerine farklı yansıtarak (entübe olanı entübe olmayan, entübe olmayanı entübe olan, kullanılmayan ilaçları kullanılmış şekilde) gibi yöntemlerle evrak sahteciliği yapıp SGK'ya fatura ettiği, hastaların mevcut durumlarını olduğundan daha ağır göstererek daha uzun süre yatış sağlayıp SGK'dan yüksek ücret tahsil ettiği ve bazı hasta yakınlarından fazladan ücret adı altında para almak gibi işlemlerle maddi çıkar elde ettiği de aktarıldı.

342 YIL 3 AYA KADAR HAPİSLERİ İSTENDİ
Hazırlanan iddianamede yer alan şüphelilerin çoğunun sağlık çalışanı olduğu ve kazanılan kardan bu çalışanların da aldığı belirtildi. İddianamede 112 sevk sistemi bertaraf edildiği için bebek hastaların uygun sağlık hizmeti almasını sağlayacak hastanelere sevki yerine şüphelilerin seçtiği örgüt adına karlı gördüğü hastanelere yatışının yapıldığı, bu noktada amacın bebeklerin sağlık durumunun iyileştirilmesi değil maddi olarak en fazla kazanç elde edilmesi olduğu belirtildi.

İddianame çerçevesinde şüpheliler örgüt lideri Fırat Sarı ve örgüt yöneticisi İlker Gönen hakkında ayrı ayrı 324 yıl 3 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

VATANDAŞLAR AYLAR ÖNCESİNDE GERÇEKLERİ YAZMIŞ
Kan donduran olayın ardından bu cinayetlere hangi hastanelerin ortak olduğu da merak konusu oldu. İstanbul'daki 19 sağlık kurumunun çete iddianamesinde adı geçerken, "şikayetvar" ve Google haritalarda birçok vatandaşın aylar öncesinden bazı hastaneler hakkında yaptığı korkunç yorumlar ortaya çıktı.

İşte vatandaşın duyulmayan çığlığı...

20 MAYIS 2024 – ŞİKAYET VAR

"Benim çocuğum bu hastanede doğdu ve F.S. adlı yoğun bakım doktoru ilgilendi. Devlet hastanesinden sevk ile geldik. Çocuğumun hiçbir sıkıntısı yokken bir gece kalp krizi geçirdiği söylendi ve sabah bizi arayarak çocuğumuzu kaybettiğimizi bildirdiler. Haberleri aldıkça çok üzülüyorum. Ben, adli yönden sonuna kadar şikayetçi olacağım. Eğer çocuğuma aynı muamele yapıldıysa ve ihmal varsa, elimden geleni yapacağım. Çocuk yoğun bakımda iken bile şüphelendik; birçok kez süt istediler, biz de verdik. Çocuğa sadece ilaç verdiler. Bir keresinde içeri girdiğimizde ayakları mosmor idi. İki ayağının da öyle olduğunu gördüm ve sorduğumda 'damar bulmak için' dediler. Ertesi gün ayaklarına çorap giydirmişler, kalbine müdahale edilmişti ama dikişler vardı. Bundan sonrasını adli mercilere en detaylı şekilde anlatıp, şikayetimi sürdüreceğim."

1 YIL ÖNCE – GOOGLE HARİTALAR

"Acil servisi devlet hastanesinden beter... Benden sonra gelen iki hasta tanıdık diye öne aldılar 5 aylık bebekle 1 saat bekledik iptal ettirip başka hastaneye gittim."

26 TEMMUZ 2024 – ŞİKAYET VAR

".... İstanbul hastanesinde doğum yaptım. Doktor ve hastane ihmali sebebiyle çocuğum şu an engelli daha önce şikayet yazdım o dönem başhekim tarafından arandım. Bir yıl ücretsiz tedavi teklif etti, şikayetinizi kaldırın dedi hastanede doğum yaptığımda çocuk doktoru yoktu. Cumartesi gecesi doğum oldu. Kendini doktor olarak tanıtan kadın ilk müdahaleyi çocuğunuza ben yaptım dedi. Sonra hanımın hemşire olduğunu öğrendim. 30 haftalık doğan bir bebek ameliyathaneden elleriyle götürülmüş bir kuvöze bile konulmadan. Bebeğim ihmaller sonucu şu an engelli. Benim ciğer yandı başka anneler ağlamasın istiyorum.

Bir kere çocuğumu görmedim sürekli bilgi almak isterken terslendim, hemşireler doktor ile lakayıt sanki oranın sahibi gibilerdi kimseye hesap vermeden içeride bebekler ağlarken maç izliyor gülüşüp eğleniyordu. O hastanenin önünden bile geçmiyorum, o kadar çok bebek ambulansla geliyordu ki sanki yoğun bakım değil yol geçen hanı gibiydi."

13 AĞUSTOS 2024 – ŞİKAYET VAR

"R.H Esenyurt şubesi doğum yaptığıma dair epikriz raporu ektedir. Doğumu yaptırdığı yazan doktor benim doğumumu yapmamıştır. Rapor tamamen geçersizdir o doktoru ne tanırım ne bilirim. Benim hamilelik sürecimi takip eden doktor doğumumu gerçekleştirmiştir. Aynı zamanda gece çocuğum yoğun bakıma alındığında doktor yoktu. Evladımın epikriz raporuna gebelik zehirlenmesi anne yazmışlar tahlillerim elimde gebelik zehirlenmesi olmadığına dair ispatım var. Hatayı yapıp çocuğumu engelli yaptıktan sonra başhekimin beni arayıp ücretsiz tedavi teklif etti. Sonuç evladım engelli..."

14 EKİM 2024 – ŞİKAYET VAR

"Eşimin hamileliğinden beri geldiği hastanede doğumu yaptık. Hastane, para almak için ya da doktor her kimse, çocuğumu 15 gün yatırdılar, hiçbir şeyi olmamasına rağmen. Yoğun bakımdan çıktıktan sonra doktor Ü***, çocuk hasta diye götürdüğümüzde 4-5 adet test istedi. Sonuç olarak hiçbir şey yok dendi. Çocuk hala öksürüp hapşırıyor. Ücretin karşılığında hiçbir hizmet almadım."

4 TEMMUZ 2024 – ŞİKAYET VAR

"Çorlu R.H hastanesinde yaşadığımız kötü olayı anlatacağım. Eşim doğum yaptı ve bebeğimizde sarılık vardı. Bu yüzden mavi ışıkta kalacak dendi ama bizi doğum katında değil de dahiliye katına aldılar. Sebep neydi? Daha 1 günlük bebek o katta ne işi var? Oradaki hemşireler yeni doğan hemşiresi değildi. Bebeğime serum bağlayacaklar, damar yolunu bile bulamadılar. Serum bitiyor, çağırıyoruz, ona bile geç geliyorlar. İlacın dozunu da yanlış vermişler. Sonra fark ettik ki bebeğimin bacağı şişmeye başladı. Fazla dozdan dolayı ve bunun için bir şey yapmadılar. O 2 gün o kadar perişan olduk ki. Zaten adı da çıktı, herkes görmüştür."

4 MAYIS 2024 – ŞİKAYET VAR

İstanbul Esenyurt'taki R. Hastanesi'nde Yenidoğan bebeğimiz için gittiğimiz muayenelerden ücret alındı. Sağlık uygulamaları tebliğinde açıkça yazmasına rağmen ve SGK alo 170 ile yaptığımız görüşmede kesinlikle ücret alınmaz denilmesine rağmen ücret alındı. Hastanenin hasta hakları ile yaptığımız görüşmede iade talebimize karşılık olarak "siz avukat misiniz, savcı mısınız", "bizim öyle bir uygulamamız yok", "o SGK'nın düşüncesi", "ödeme falan yapmıyoruz" gibi cevaplar verildi. Gebelik takibi, Bebeğimizin doğumu dahil 30 bin tl den fazla para döktüğümüz hastane bize dilenci muamelesi yaptı. Bu tutumunuz nedeniyle hastaneyi bir daha tercih etmeyeceğimiz gibi Sonuna kadar bir kuruş bile olsa hakkımı arayacağım.

6 AĞUSTOS 2024 – ŞİKAYET VAR

"Bize kendini doktor diye tanıtan Yeni doğan yoğun bakım hemşiresi c, hanım ve ekibi yüzünden bizim ciğerimiz yandı kardeşim Benim oğluma kendini doktor diye tanıtıp çocuğunuza ilk müdahaleyi ben yaptım diyen Hemşire olan c ve buna izin veren doktor f... S... Ve Reyyap Hastanesi yüzünden çocuğum özel çocuk Gece ameliyata alındım ve o gece çocuk doktoru olmayan hastane"

27 NİSAN 2024 – ŞİKAYET VAR

24.04.2024 tarihinde İstanbul/Esenyurt'taki R.H'de bulunan Op. Dr. *****gittik. İlk ziyaretimizde 26 haftalık bebeğimizin 900 gr olduğunu söylemişti. 24.04.2024'te tekrar gittiğimizde ise bebeğimizin 847 gr (30 haftalık) olduğunu belirtti. 26.04.2024'te özel bir muayene için başka bir doktora gittik ve bebeğimizin asıl kilosunun 1250 gr olduğunu öğrendik.

25 NİSAN 2024 – ŞİKAYET VAR

Sağlıklı doğmasına rağmen kadın doğum doktorunun ifadesine ve o güne kadar olan takiplerinde herhangi bir problemi olmayan çocuğum için (kadın doğum bölümünde de bir sıkıntı yaşamadık) konsültasyonla dışarıdan kendi doktorumuzu getirdik. Hastanedeki doğum sırasında her şey orada başladı; o gece nöbetçi doktor yoktu, yoğun bakımda konsültasyon olmasına rağmen başka bir doktorun ismi vardı. Yine kadın doğum uzmanı olarak yoğun bakım hemşiresi bana ve eşime defalarca kendini doktor olarak tanıttı. Ayrıca, bebek hemşiresi 'Ne bekliyordunuz, ölü halde doğmuş bir bebekten mi? ' gibi ağır yorumlarla bana bir video göndermişti o dönemde. Ayrıca ertesi gün ortaya çıkan yoğun bakım doktoru, epikrizde ****** ile konsültasyon aldığını söylemişti; ancak ilgili nöroloji doktorunu bulduğumda bana bu çocuğu ilk defa gördüğünü söyledi. Daha birçok eksiklikler vardı ve en sonunda dayanamayıp çocuğu alıp başka bir hastaneye götürdüm (1 ayın sonunda). Çocuğumun nasıl bir şans ise, aynı gün iyileşmeye başladı. İyileşme belirtileri görüldü. Çocuğumu özel çocuk durumuna düşürdüler. Çocuğum için dalından kopan yaprak misali, her gün bir sağlık kuruluşunda, her gün bir rehabilitasyon merkezinde, her gün hastanelerde koşturup duruyoruz. Bugüne kadar kendime gelip de ne şikayet edebildim, ne Sağlık Bakanlığına ne de mahkemeye gidemedim. Dün aynı duruma düşmüş birini görünce kendimi yeniden suçladım; çünkü o hastaneye eşimi doğum için götürmek bir suçtu. İnsanlık için böyle olayların önüne geçilmesi gerekmiyor mu? Hala takip ediyorum, hala yeni doğan yoğun bakım ünitesinde sorunlar var, şikayetler var. Geçtim hepsini, benim çocuğumun geleceği ne olacak Sayın R. Hastanesi?

20 TEMMUZ 2024 - ŞİKAYET VAR

R.H İstanbul'da 1 ay önce doğum yaptım. Doktorum N. J Hanım, doğum hatası sebebiyle (sıvı yutmuş) bebeğimi daha göremeden yoğun bakıma almışlar. Yenidoğan yoğun bakımda bebeklerin başında gece doktor yok, sadece hemşire ve görevlilere emanetler. Hemşire ve görevliler birbirinden habersiz, maske ve eldiven takmıyorlar. Bebek sağlığıyla ilgili biri iyi diyor, biri solunumu kötü, bir diğeri de antibiyotik tedavisi uyguluyoruz diyor. Her neyse, ben çocuğumu 8. günün sonunda aldım, 15 gün kalacak dediler. Hemen başka bir doktora götürdüm çünkü bana ani beyin ölümü gerçekleşebilir dediler. Çocuğumu çıkardığım için doktor, çocukta hiçbir sorun olmadığını söyledi. Kanında mikrop da yokmuş, neden benim çocuğuma antibiyotik kullanıldı? Beni neden çocuğumdan 8 gün ayrı bıraktınız! Enfeksiyon, sarılık, solunum sıkıntısı dediniz. Doktorunuz tatile çıktı, yalandan her gün kontrol ediyormuş gibi yapıyor. Dediniz ki, bunların hepsini devletten para almak için yapıp çocuğumu kullandınız ve bana uygulanan tedavi dokümanlarının çoğunu hala vermediniz. Sizi her yere şikayet edeceğim. Bunların hepsi başıma süit oda tuttuğum için geldi. Onun indirimi için fiş fatura talep edemezsiniz dediniz. Sizin yaptığınız her şey planlı, yazıklar olsun. İlk doğumumu da orada yaptım ama sizin gözünüzü artık para hırsı bürümüş.

7 AY ÖNCE – GOOGLE HARİTALAR

Bebeğim 20 gün yeni doğan yoğun bakımında kaldı. Taburculuğunda doktorlara bebekte herhangi bir hastalık var mı yok mu? Diye defalarca sormamıza rağmen bebeğin gayet iyi olduğunu söylediler fakat başka hastanede yaptığımız tahliller sonucu bebekte sarılık çıktı. Popusundanda pişik olmuş ve bunun bilgisi bize verilmedi.

31 EKİM 2024 – ŞİKAYET VAR

20.10.2023 tarihinde Beylikdüzü M. Hastanesi'nde eşim doğum yaptı. Bebeğimiz yaklaşık 8 gün yoğun bakımda kaldı. Taburcu olurken 500 TL para istendi ve bebeğimiz için ilk muayenesinden ücret talep edildi. 465 TL biz kendilerini uyarmamıza rağmen aldılar. 28 gün SGK karşılıyor diye biliyorum. Alo 170'i aradım ve doğruladım. Fatura talep ettim, önce fiş verdiler. Hizmet bedeli altında sonrasında fatura diye bir kağıt verdiler. Alakası yok bence, faturayla şikayetçiyim. Peşini bırakmayacağım, SGK'ya da başvuruda bulunacağım.

9 MAYIS 2024 – ŞİKAYET VAR

"2021 yılında hamile olduğum dönemde bu hastaneye başvurdum. Tamamen maddi çıkar gözetildiğini hissettim. Covid-19 testi yapılmasının gerektiği söylendi ve sancılarım başlamışken, tekerlekli sandalye dahi verilmeden bir kat altına, bir kat üstüne yönlendirildim. Ödeme yapmamıza rağmen, bize oda tahsis edilemeyeceği, iki veya üç kişilik acil servis odasında kalabileceğimiz belirtildi. Eşim tepki gösterince hemen oda ayarlandı. Eşim gişedeki görevliye 'Eşimin suları geldi, sıraya alabilir misiniz? ' diye sorduğunda, görevli azarlar gibi 'Herkes bekliyor.' dedi. Doğum gerçekleştikten sonra, gece saat üçte bebeğimizin enfeksiyonu olduğu söylenerek, yeni doğmuş bebeğimiz annesinden ayrılarak Yenidoğan ünitesine yatırıldı. Şimdi haberlerde 'bebek çetesi' adı verilen, hastanelerin içinde bu hastanenin de olduğunu öğrendim ve durum anlaşıldı. Yoğun bakıma alınan her bebek üzerinden devletten para alındığı iddia ediliyordu. Bebeğimin hiçbir sağlık sorunu olmadığı halde, enfeksiyon belirtisi olarak bilinen ateş veya huzursuzluk gözlemlenmedi. Kızım yoğun bakımdan çıktığında, doğduğu kilo ile arasında önemli bir fark vardı; yarım kilodan fazla kilo kaybetmişti. Yoğun bakımdan çıktıktan sonra bile, çocuğumuz doymak bilmiyordu ve gereksiz yere antibiyotik tedavisi uygulandı."

17 KASIM 2023 

"10.11.2023 tarihinde sürekli eşimin doğum için kontrole geldiğimiz *** hocayla görüştük. Eşimin acil doğuma girmesi gerektiğini, hocanın 'Siz hastaneye geçin, neyse te çeksinler, sonra ben bakayım. Acil bir durum varsa hemen gelirim, doğuma alırız.' dedi. Hastaneye gittik, çektirdik ancak hocaya ulaşamadık. Başka bir hastaneye gittim ve acil doğuma girmesi gerektiğini söylediler. Suyu bitmiş çünkü o esnada yine aradık ve gece saat 3:30'a kadar doktora ulaşamadık. Acil olduğu için saat dörtte başka bir hastanede doğuma aldılar eşimi. Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı'na ve ilgili tüm mercilere şikayet edeceğim bu hastaneyi ve doktoru. WhatsApp yazışmaları ve arama kayıtları var ancak dönüş alamadık. Hastane yönetimi ve nöbetçiler de dahil olmak üzere kimseye ulaşamadık. Bu nasıl iş?"

17 KASIM 2024 – ŞİKAYET VAR

"Eşim dün rahatsızlandı, 19 aylık hamileydi ve kanaması oldu. Doktoruna (**) gittik ancak doktorunun hastaları olduğu için, 'erken çıkacağım, bakamam' dedi. Durumumuzun acil olduğunu ve kanama yaşandığını söylememize rağmen ilgilenmedi. Sonrasında hastanedeki başka bir kadın doğum uzmanı, kendi doktorumuzun kontrol etmesi gerektiğini söyledi. Kendi doktorumuz, çıkış saatine geldiği için kabul etmedi; oysa diğer normal muayene için gelen hastalarına bakıyordu. Sonra bölgedeki bütün özel hastaneleri aradık, ancak 5 saat sonrasında çocuğumuzu kaybettik. Asistanı ve kendisi çok ilgisiz insanlar. Biz çocuğumuzu kaybettik."

25 EKİM 2024 – ŞİKAYET VAR

"Beylikdüzü M. Hastanesi Yenidoğan 28 günlük ücretsiz sağlık hizmetini ihlal ederim mağdur olmama neden olmuştur. Yapılan doğum için 8500 TL... Kan testi için 1005 TL. Eko çekimi için 1415 TL ücret almıştır. Hastanenin SGK kanununa uymasını ve ücretlerin tarafıma iadesini talep ediyorum. SGK incelemesi için Topkapı SGK kurumuma epikriz ayrıntılı faturalarla birlikte müracaat ve şikayette bulunacağım... Haksız alınan ilave ücretlerin tarafıma iadesini en kısa zamanda istiyorum"

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •