Beşiktaş Belediyesi, 29 kişinin öldüğü gece kulübü tadilatının 'ruhsat' alınmadan kaçak yapıldığını açıkladı..!

Beşiktaş Belediyesi, 29 kişinin öldüğü gece kulübü tadilatının 'ruhsat' alınmadan kaçak yapıldığını açıkladı..!
A- A+

Beşiktaş Belediyesi, Gayrettepe'de bulunan, tadilat sırasında çıkan yangında 29 kişinin hayatını kaybettiği 'Masquarade' adlı gece kulübünde ruhsat alınmadan kaçak olarak tadilat yapıldığını duyurdu.

Beşiktaş Belediyesi sınırları içinde kalan Gayrettepe'de bulunan, bölgenin en büyük eğlence mekânı olan ve "eski Discorium" olarak da bilinen 'Masquarade' adlı gece kulübünde tadilat yapıldığı sırada sahnenin yanında bir patlama oldu. Patlamanın ardından gece kulübünü alevler sardı, mekânda mahsur kalan 29 kişi ise hayatını kaybetti.

Gayrettepe Yıldız Posta Caddesi Esentepe Mahallesi Gönenoğlu Sokak'taki 16 katlı binanın -1. katında yer alan Masquerade gece kulübünde tadilat yapılırken çıkan yangınla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmada, mesul müdür, 2 iş yeri ortağı, muhasebeci, işletme müdürü ve tadilatla ilgili metal işleri sorumlusu olmak üzere 6 kişi gözaltına alındı. Daha önce birkaç kez el değiştiren ve geçmiş dönemlerde cinayetlerin yaşandığı öne sürülen mekândaki yangına ilişkin gözaltına alınanlar arasında, kasten yaralama ve cinsel tacizden suç kaydı olanlar da dikkat çekti.

29 kişinin can verdiği mekâna ilişkin Beşiktaş Belediyesi'nden de tadilat ruhsatına ilişkin açıklama geldi. Tadilat ruhsatı alınmadığını duyuran Beşiktaş Belediyesi, açıklamasında şu bilgilere yer verildi:

"Gayrettepe'de yaşanan 16 katlı binanın bodrum katında meydana gelen yangında hayatını kaybeden 29 vatandaşımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyor; yaralanan vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyorum.

Yangınla ilgili olarak Valilik talimatıyla görevlendirilen mülkiye başmüfettişleri ve Cumhuriyet Savcısı tarafından da soruşturma süreci devam etmektedir. Bahse konu olan işletme ilk olarak 1987 yılında ruhsatını almış olup, 2018 yılında ise devretmeye bağlı olarak ruhsatının yenilenmiş olduğu anlaşılmaktadır. Ancak iddia edilen tadilat süreciyle ilgili belediyemize herhangi bir başvuru yapılmamış, izin alınmamış, bilgi verilmemiştir. Şu anda bu konuda itfaiye, savcılık ve müfettişlerin soruşturması devam etmekte olup, sonucunda ayrıca bilgi verilecektir.

Kurum olarak, olayın takipçisi olacağız ve kamuoyunu sürekli olarak bilgilendirmeye devam edeceğiz. Toplumsal huzur ve güvenliğin sağlanması için elimizden gelen tüm çabayı göstermeye sorumluluğu olan tüm kamu kurumları ile birlikte devam edeceğiz."

Gece kulübünün ruhsatı
İstanbul Valisi Davut Gül, gece kulübünün 1987'de aldığı bir ruhsatının olduğunu, 2018 yılında da ruhsatın yenilendiğini belirtti. T24'e konuşan tadilat ruhsatı konusunda bir uzman, "Mekânın büyüklüğü ve tadilatın kapsamı düşünüldüğünde mutlaka tadilat ruhsatının alınması gerekir'' ifadelerini kullandı. İşletme ruhsatı ilk olarak 1987'de alınan, Discorium adıyla hizmet veren mekan, son yıllarda Masquared ismiyle işletiliyordu.

Şişli Belediyesi'nde tadilat ruhsatı konusunda bir uzman da T24'e verdiği bilgide, "Mekânın büyüklüğü ve tadilatın kapsamı düşünüldüğünde mutlaka tadilat ruhsatının alınması gerekir. Bu tür mekânlarda ses yalıtımında kullanılan madde kimyasal olarak çok zehirli ve yanıcı. Bu mekân çok el değiştirdi. Geçmişte de silahların konuştuğu ve cinayetlerin yaşandığı bir yer oldu" dedi.

Soruşturma başlatıldı, 2 mülkiye müfettişi görevlendirildi
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Gayrettepe'deki yangına ilişkin açıklama yaptı. Yerlikaya, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "İstanbul Beşiktaş Gayrettepe’de meydana gelen yangınla ilgili olarak idari soruşturma başlatılmış, 2 Mülkiye Müfettişimiz görevlendirilmiştir. Müfettişlerimiz olay yerine hareket etmiştir." dedi.

Yangın nasıl çıktı?
Yangının çıkış nedeniyle ilgili açıklamalarda bulunan Vali Davut Gül, "Yangının çıkış sebebi belli değil. Binanın altında diskotek olarak kullanılan bir mekân. Tadilat yapılıyormuş. Tadilat dolayısıyla da çalışanlar hayatını kaybetti ve yaralandı. Olay yerinde polis sağlık ve itfaiye ekiplerimiz ilk andan itibaren müdahale ettiler. Yaralıların tedavileri, hastanelerimizde devam ediyor. Bu gece kulübünün 1987'de aldığı bir ruhsat var. 2018 yılında da ruhsat yenilenmiş" ifadelerini kullandı.

6 kişi gözaltına alındı
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yangınla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturma başlatıldığını ve 3 Cumhuriyet savcısı görevlendirildiğini açıkladı.

Yangına ilişkin iş yeri sahipleri ve sorumlu müdürle birlikte toplam 6 şüpheli gözaltına alındı. Gözaltına alınan şu şekilde:

İ.Ş. (1959 doğumlu, Mesul Müdür, kasten yaralamadan suç kaydı var)

- M.M.C. (1979 doğumlu, İşyeri Ortağı)

- Ş.Ş. (1974 doğumlu, İş yeri ortağı kasten yaralamadan suç kaydı var)

- S.A. (1985 doğumlu, Muhasebeci, Cinsel Taciz Suç kaydı mevcut)

- A.A.P. (1998 doğumlu, İşletme Müdürü, TCK 191, 6136 SKM, Kasten Yaralama suç kaydı mevcut.)

K.E. (1977 doğumlu, tadilatla ilgili metal işleri sorumlusu) 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •