SON DAKİKA

Türk Ticaret Bankası'nda geri sayım başladı! Banka yönetimi strateji belirliyor...

Türk Ticaret Bankası'nda geri sayım başladı! Banka yönetimi strateji belirliyor...
A- A+

1990’lı yılların başında 400’ün üzerinde şubesi, 8 binin üzerinde çalışanı vardı. Bankanın tasfiyeye varan makus talihi 1997 yılında başladı. Yaşanan finansal kriz yüzünden 1997’de hisseleri TMSF’ye geçti. 1998 yılında satışa çıktı. İş insanı Korkmaz Yiğit’in kazandığı ihale kısa süre sonra iptal edildi. 2001 yılında ise bankacılık faaliyetleri sona erdi.

Kasım 2021’de yeniden faaliyet izni. Nisan 2023’te çıkılan ihaleyi 455 milyon TL ile büyük kısmı Türkiye İhracatçılar Meclisi, Türk Eximbank, ihracatçı birlikleri ve 20 bankanın ortaklığında kurulan İhracatı Geliştirme A.Ş. kazandı. Türk Ticaret Bankası’nın yeni dönemde ihracata ve ihracatçıya odaklı, uzmanlaşmış bir bankacılık faaliyeti yürütmesi hedefleniyor. Gelelim Türk Ticaret Bankası ile ilgili en son gelişmelere…

2023 faaliyet raporuna göre bankanın ödenmiş sermayesi 109 milyon 249 bin TL. Varlıkları 255.628 TL ve bunun 234.029 TL’lik kısmı yurtiçi bankalarda vadeli mevduatta değerlendiriliyor. Aralık 2023’te bankanın yönetim kurulu belirlendi.

Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Balcı olurken başkan yardımcılıklarını Özgür Volkan Ağar ve TİM Başkanı Mustafa Gültepe üstlendi. Yönetim Kurulu Üyesi Kasım Akdeniz Genel Müdürlük görevini de üstlenirken Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin ile Dr. Ömer Kalav da diğer yönetim kurulu üyeleri oldu.

YENİ YÖNETİM STRATEJİ BELİRLEMEK İÇİN ÇALIŞIYOR…

Yusuf Balcı, Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden şeref öğrencisi olarak mezun olmuş. İslam Kalkınma Bankası’nda 5 yıl ekonomist olarak çalışmış. Türk Patent Enstitüsü başkanlığı da yapan Balcı’nın üstlendiği görevler arasında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarlığı, Başbakan Baş Müşavirliği de var.

Özgür Volkan Ağar, dış ticaret bürokrasinde tecrübeli bir isim. 2022 yılında Ticaret Bakanlığı Batan Yardımcılığı görevine atandı. Ticaret Bakanlığı’da Bakan Müşaviri olan Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin öğretim üyeliği, banka yönetim kurulu üyeliği gibi görevlerde bulundu. Dr. Ömer Kalav, bankacılık kariyerine 1991’de Şekerbank’ta başladı. TMSF bünyesindeki Birleşik Fon Bankası’nda genel müdür yardımcılığı ve genel müdürlük yaptı. Genel Müdür Kasım Akdeniz ise bankacılık kariyerine 1987 yılında Yapı Kredi Bankası Teftiş Kurulu’nda başladı. KKB Kredi Kayıt Bürosu ve Kredi Garanti Fonu’nda genel müdürlük yaptı. Ekim 2021’de İGE A.Ş.’ye genel müdür olarak atandı.

Bankacılık kulislerinde yeni yönetimin bankanın stratejisini belirlemeye yoğunlaştığı konuşuluyor. İddia o ki bankanın 6 ay içinde faaliyetlerine başlaması planlanıyor. Bu arada Türk Ticaret Bankası için yeni hazırlanan web sitesinde bankanın tarihçesinde Korkmaz Yiğit’ten söz edilmemesi dikkat çekiyor.

1998 YILINDAKİ İHALEYLE BÜYÜK SKANDAL PATLADI

Türkbank denince akla ‘kimya’ bozan ve hükümet deviren olaylar gelir. Gelin gazetecilik anlamında da heyecanlı günler yaşadığımız o süreci hatırlayalım…

Türk Ticaret 820 milyon dolar zararla TMSF’ye geçtikten sonra 1998’de ihaleye çıkıldı. İhaleyi 600 milyon dolar bedelle Korkmaz Yiğit kazandı. İhaleden sonra polis TMSF’ye başvurdu ve Korkmaz Yiğit ile Alaattin Çakıcı arasındaki ilişkiyi, Çakıcı’nın ihaleye teklif veren diğer tarafları rahatsız ettiğini bildirdi. Çakıcı, 1998 yılında Fransa’da yakalandı ve Türkiye’ye iade edildi. Dönemin CHP Milletvekili Fikri Sağlar, Yiğit ile Çakıcı arasında Türk Ticaret Bankası ihalesi hakkındaki konuşma kasedini kamuoyuna açıkladı. TMSF ihaleyi iptal etti. Korkmaz Yiğit, tüm bağlantılarını itiraf etti. Skandal siyasete sıçradı. Zira skandala dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz ile Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Güneş Taner’in de karıştığı ortaya çıktı. Yiğit, bu işe girmesi için kendisini Yılmaz ve Taner'in teşvik ettiğini, hatta kamu bankalarından kredi teklif ettiklerini öne sürdü. Korkmaz Yiğit hapse girmekle kalmadı tüm mal varlığını kaybetti.

MESUT YILMAZ VE GÜNEŞ TANER İHALEYE FESAT KARIŞTIRDI!

Mesut Yılmaz’a karşı TBMM’de soruşturma komisyonu kuruldu ve ifadesi alındı. 11 Ocak 1999’da ise hükümet güven oyunu kaybederek düştü. Aralık 2002'de TBMM’de Mesut Yılmaz ve Güneş Taner'i tekrar dinleyecek bir komisyon oluşturuldu. Yayınlanan raporda iki ismin Yüce Divan’da yargılanması önerildi. Meclis’te yapılan oylamada Yılmaz ve Taner Anayasa Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkeme her ikisini de ihaleye fesat karıştırmaktan suçlu buldu ancak cezaları ertelendi.

KORKMAZ YİĞİT: VÜCUT KİMYAM BOZULUYORDU

Türkbank skandalı olarak anılan bu olaylarda en dikkat çeken konulardan biri de Korkmaz Yiğit’in Alaattin Çakıcı ile ilgili açıklamaları olmuştu. Yiğit, hakkındaki iddialara karşı hazırladığı iki kasedi sahibi olduğu iki televizyon kanalında yayınlattı. Türkbank ihalesi ve bu süreçte hükümet yetkilileriyle yaptığı temasları, Çakıcı ile ilişkisi, Malki cinayeti anlattı. Yiğit, “Daha önce beni birkaç kez arayan Alaattin Çakıcı, Türkbank olayı gündeme gelince yine aramaya başladı. Tükürüklerim kuruyor, vücut kimyam bozuluyordu. Hayır konuşamam diyemiyordum. Çocuklarımın okul çıkış saatini bile biliyordu” demişti.

Kaynak: patrolardunyasi.com- Necla Dalan

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •