Teknolojik model sergileri üreten Modelport'un hazırladığı, dünyada sayılı, Türkiye’de ise bu ölçekte en büyük hareketli model sergisi olan “İstanbul Tarihi Yarımada Model Sergisi”, nisan ayından bu yana İstanbul Sütlüce’deki Miniatürk Müzesi içerisinde sergilenmeye başladı. Ziyaretçilerini adeta geçmişte bir yolculuğa çıkaran sergi, ilk 5 ay içerisinde 50.000 kişiyi ağırladı. Modelport kurucusu Murat Soysal, farklı konularda yapımı süren 6 yeni sergi için üretim çalışmalarının devam ettiğini söylüyor.
Geçmişte dünya tarihini şekillendiren olaylar, şehirler ve medeniyetler, gelecekte ise dünyamızı bekleyen yeni yerleşimler ve yaşam dinamiklerini ilham alan ve gerçek yaşamdan 87 kez küçük, hareketli teknolojik model sergileri üreten Modelport'un hazırladığı 'İstanbul Tarihi Yarımada Model Sergisi' İstanbul’daki Miniatürk Müzesi kapalı özel sergi alanında ziyaretçileriyle buluşmaya devam ediyor. Bir zamanlar Roma İmparatorluğu ve sonrasında Osmanlı İmparatorluğu’nun merkezi olan İstanbul’un 400 bin metrekarelik en tarihî bölgesini hareketli modellerle yeniden canlandıran ve 5 yıllık bir çalışmanın sonucu olan sergiyi nisan ayından bu yana 50 binin üzerinde kişi ziyaret etti.
6 yeni sergi için çalışmalar sürüyor …
Model şehirler kurmaya küçük yaşlarda başladığını, ancak profesyonel modelciliğe 2012 yılında soyunduğunu anlatan Modelport kurucusu Murat Soysal, “Teknolojik modelcilik” alanındaki ilk projesi olan serginin 5 yılda tamamlandığını söylüyor.
Her sergi için 30 kişilik bir ekibin çalıştığını belirten Soysal, şu anda eş zamanlı olarak altı adet yeni sergi projesinin üretimi için çalışmaların sürdüğünü de aktarıyor. Soysal model sergi üretimi konusunda ise şu bilgileri paylaşıyor:
"Yapmaya karar verdiğimiz sergi için öncelikle yüzlerce kaynak inceliyoruz. Bu aşama proje geliştirme aşaması. Binlerce görselden oluşan arşiv kuruyoruz. Sergiyi ilginç hale getirmek ve ziyaretçiyi şaşırtmak için her 30cm2’de bir hikaye geliştiriyoruz. Tarihi kaynaklarda geçen bu hikayelerin ne olacağına karar veriyoruz."
Tarih bilgisi ile beslenmek, görsel teknolojiyi deneyimlemek isteyenler için ideal bir sergi…
İstanbul Tarihi Yarımada Model Sergisi’nin üretiminin de 5 yıl önce aynen bu şekilde başladığını belirten Soysal, sadece sergide yer alan yapıların mimari çizimlerinin 4 yıl sürdüğünü aktarıyor.
Mimari çizimleri biten yapıların 3 boyutlu yazıcılarda yazılmasının ardından Modelport’ta üretim sürecinin, önceki aşaması biten modelin bir sonraki aşamaya geçmesiyle gerçekleştiğini de sözlerine ekliyor. Soysal, üretimin diğer aşamalarını ise şöyle sıralıyor:
"Sonrasında yazıcılarda basılan maketler modelcilerimiz tarafından boyandı. Boyamalar yapılırken arşivlerimizde yer alan kaynaklar dikkate alındı. Boyaması biten modeller birleştirildi. Detaylar eklendi. Örneğin sergide 10.000 adet figür kullandık. Tüm bunlar tek tek boyandı ve birbirleriyle ilintili hikayelerin içine monte edildiler. Daha sonra elektronik ve otomasyon ekibimiz devreye girdi. Binaları; yangında yanan, bacalarından duman çıkan, gece olduğunda ışıkları yanan gibi yaşayan binalar, sokakları da işleyen sokaklar haline dönüştürdüler. Serginin gezici sergi olması dolayısıyla kolay kurulup, kolay sökülmesi gerekiyor. Bunun için RF teknolojisi kullandık. Hareketli birimler kendi aralarında kablosuz haberleşme teknolojisine sahipler."
11 dilde bilgi paylaşımı …
Nisan ayından bu yana açık olan ve 400 yıllık bir dönemde Topkapı Sarayı’ndan Sultanahmet Camii’ne kadar olan bölgede yaşanan hayatı izleme fırsatı veren sergi, Yeniçeri İsyanları, Cülûs Törenleri, Yabancı Elçilerin Osmanlı Padişahlarına yaptığı ziyaretler, Sultanahmet Camii ve meydanındaki hayat gibi yüzlerce hikayeyi tüm gerçekliğiyle ve hareketli olarak göstererek ziyaretçileri adeta geçmişte yolculuğa çıkarıyor. Serginin çevresinde yer alan bilgi panolarından ve kare kodları cep telefonlarından okutarak 11 dilde bilgi alınabiliyor. Dolayısıyla hem yerli hem de yabancı her yaştan ziyaretçiye hitap eden sergide 10 dakikada bir gece gündüz döngüsüne de tanık olunuyor. Sergide modellerin yapım sürecinin gösterildiği bir alan da bulunuyor. Bu alanda, projenin geliştirilmesinden modellerin ortaya çıkmasına kadar geçen tüm aşamalar modelcilerin gerçek malzemeleri sergilenerek anlatılıyor. Bu bölümde 3 boyutlu yazıcılarla modellerin nasıl yapıldığı da görülebiliyor. Sergi, haftanın 7 günü 10.00 - 19.00 arasında ziyaret edilebiliyor.