Bursa'daki deprem beklenen Marmara depreminin öncüsü mü? Japon deprem uzmanı 3 gün önce uyarmıştı!

Bursa'daki deprem beklenen Marmara depreminin öncüsü mü? Japon deprem uzmanı 3 gün önce uyarmıştı!
A- A+

Bugün saat 10.42'de Marmara Denizi'nde Gemlik Körfezi'nde 5,1 ve 4.5 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Deprem İstanbul başta olmak üzere çok sayıda ilde de hissedildi. Depremin ardından uzmanlardan ilk yorumlar da geldi. Öte yandan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, 3 gün önce yaptığı açıklamada Bursa'ya dikkat çekmişti.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 10.42'de Marmara Denizi'nde 5,1 büyüklüğünde deprem oldu. Deprem, Bursa'nın yanı sıra çevre illerle İstanbul ve İzmir'den de hissedildi.

Bursa'nın Mudanya ilçesinin 4,73 kilometre açığındaki sarsıntının, deniz yüzeyinin yaklaşık 8,98 kilometre derinliğinde oluştuğu belirlendi.

Öte yandan aynı yerde saat 10.45'te 4,5 büyüklüğünde bir deprem daha kaydedildi.

yeni-proje.jpg

JAPON DEPREM UZMANI UYARMIŞTI...

Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, CNN TÜRK canlı yayınında Kaan Temaltaş'a dikkat çeken açıklamalarda bulunmuştu. Özellikle 4. bölgeye dikkat çeken Moriwaki, yaşanacak olası depremin Bursa civarında gerçekleşebileceğini söylemişti.

Moriwaki, hangi illerde deprem bekleniyor sorusuna "Marmara... Kuzey Anadolu fay hattı İzmit'ten sonra kuzey ve güney kolu var. Güney kolunda İnegöl, Bursa, Bandırma ve Balıkesir. Kuzey kolu ise adalardan biraz gidiyor ve 1912'de bu Çanakkale'de kırıldı, boşluk var" yanıtını vermişti.

CENK YALTIRAK: ÖNCÜ DEPREM DEĞİL!

Depremle ilgili halktv.com.tr'ye konuşan İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltırak, "Deprem Marmara'nın orta kolu içinde bir parçada meydana geldi. Marmara'nın kuzey kolunda gerçekleşmediği için Marmara için öncü deprem değil. Artçılar olabilir, takip etmek gerekiyor" dedi.

NACİ GÖRÜR: BU KENTİMİZİN YERİ ÇOK TEHLİKELİDİR VE DOĞRUDAN GEMLİK FAYININ ÜZERİNDEDİR

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Bursa merkezli depremle ilgili "Bursa, Mudanya Kumyaka’nın biraz açıklarında 5,1 deprem oldu. Bu deprem belli ki çok insanı telaşlandırmış. Deprem muhtemelen Zeytinbağı Fayının Gemlik Körfezi içindeki kısmında. Bu fay KAF’ın güney kolunun bir parçası. Güney kol yavaş hareket eden ama stres biriktiren bir fay zonu. 1999 depremlerinde tahmin ediyorum stres kaybına uğradı. Biz şimdi depremi kuzey kolda bekliyoruz. Şu an bir sıkıntı görmüyorum ama Gemlik’te önlem alınarak bu yerleşim alanı deprem dirençli hale getirilmelidir. Bu kentimizin yeri çok tehlikelidir ve doğrudan Gemlik fayının üzerindedir. Geçmiş olsun" dedi.

PROF. DR. ERSOY: BÜYÜK MARMARA DEPREMİ ÜZERİNE GELECEK BİR DEPREM DEĞİL…

Prof. Dr. Şükrü Ersoy, meydana gelen bu depremin beklenen Marmara depremi olmadığını bu depremin güneyde gerçekleşen bir deprem olduğunu dile getirdi.

CNN TÜRK Deprem Danışmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy canlı yayında Kaan Temeltaş'a yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

"Öncelikle geçmiş olsun. Kuzeyde beklediğimiz kuzey kolu üzerinde bir deprem değil. Büyük Marmara depremi üzerine gelecek bir deprem değil. Gemlik'ten geçen İznik Gölü'nün üzerinden geçen bir fay zonu daha var. Yine bu da Kuzey Anadolu fay zonu üzerinde. Buradaki depremler de büyük depremler üretebilir."

"Bu depreme şu aşamada öncü bir deprem deme şansımız şu anda yok" diyen Ersoy, sosyal medyada 'Daha büyük bir deprem bekleniyor' görüşünün yayılmasının doğru olmadığını duyurdu.

Ersoy, "5 büyüklüğündeki bir deprem, yaklaşık 30 tane 4 büyüklüğündeki depremin enerjisine eş gelir. Dolayısıyla zemin de kötüyse Gemlik'tekiler fena hissetmişlerdir. 5 büyüklüğündeki depremin daha büyük bir depremi tetiklemesi söz konusu değil. Sosyal medyada bilgi kirliliği yayılıyor." şeklinde konuştu.

AHMET ERCAN: BÜYÜK DEPREM GELİYOR DİYEMEYİZ...

"Beklenen büyük Marmara depreminden önce bu büyüklükte depremlerin olacağını belirtmiştim. Ancak büyük deprem geliyor diyemeyiz" diyen Prof. Dr. Ahmet Ercan da depremle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:
"Marmara bir bütün olarak davranıyor. Bunları sadece kuzey güney diye ayırmak lazım. Depremler Kuzey Anadolu kırığının ayrı kollarında oluşuyor. Marmara'nın neresinde olursa olsun Marmara kentleri bundan etkilenir. 5.1'lik depremler bu bölgede yıkıcı değildir. Yıkıcılık eşiği 6.4'tür. Bu kırığın yaratabileceği en büyük deprem 6.4'tür. Beklenen büyük Marmara depreminden önce bu büyüklükte depremlerin olacağını belirtmiştim. Ancak büyük deprem geliyor diyemeyiz. Onun için daha vakit var."

Sosyal medya hesabından da açıklama yapan Ercan, paylaşımında "10,42’ de Kuzey Anadolu Kırığının güney kolu, Akyazı, İznik, Gemlik üzerinden gelip, Mudanya-Kumyaka’da 5,4 km odak derinliğinden M5,1’lik deprem oluşturdu. Güney kolun İmralı yakında oluşturması beklenen deprem M6,4’dür.Bu deprem öncüdür. Ancak kuzey kolla, İstanbul ile ilişkisizdir" ifadelerine yer verdi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •