Dolandırıcılıkta zirve! UYAP'ı bile kopyaladılar... İşte, en çok kullanılan dolandırıcılık yöntemleri...

Dolandırıcılıkta zirve! UYAP'ı bile kopyaladılar... İşte, en çok kullanılan dolandırıcılık yöntemleri...
A- A+

Her gün yeni bir yöntemle karşımıza çıkan dolandırıcılar bu kez gerçekten ateşle oynuyorlar. Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) internet sitesinin benzerini yapan sahtekarlar, buradan vatandaşa resmi belge görünümünde sözde dava dosyaları gönderip, ‘icraya düşmemeniz için şu cezaları ödeyin’ diyorlar. Posta'dan Murat Gülderen'in haberi şöyle;

Kısa mesajlar, e-mailler, sahte uygulamalar, çakma sosyal medya hesapları ve kopya sitelerle vatandaşı her gün kandırmaya çalışan dolandırıcılar, hiç bir konuda sınır tanımadıklarını bir kez daha gösterdi.

Öyle ki, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) internet sitesinin de benzerini yaptılar. O nedenle nereden gelirse gelsin şüphelendiğiniz her bildirimi kontrol etmeniz gerekiyor. Çünkü bildirimleri ve yazılımları öyle ustaca hazırlıyor ki birinden kurtulsanız diğer tuzağa muhakkak düşebilirsiniz. İşte son numaralar ve yöntemleri:

İCRA TAKİBİ SMS’LERİ 
Önce ‘hakkınızda icra takibi var, ceza ödemeniz gerekiyor’ gibi SMS’ler atıyorlar. UYAP’ın resmi internet sitesi olan uyap.gov.tr yerine vatandaşı sahte siteye yönlendiriyorlar. Mağdur vatandaşlar bu sitede T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifrelerini girerek haklarında düzenlenmiş sahte dava dosyalarıyla karşılaşıyor. Bu sahte evraklarda ise ödeme yapmaları isteniyor. Ödeme için de dolandırıcının IBAN numarası paylaşılıyor.

İNSAN KAYNAKLARI TUZAĞI 
Bu SMS’li tuzakta da cazip iş teklifleri sunuluyor. Mesajın içeriği ise şöyle: “Ben cerrebuilder’in insan kaynakları departmanından Alenia. Yarı zamanlı çalışmak ister misiniz?

Bugünlerde yeni üyeler arıyoruz. Şirketimizin sosyal medya pazarlama işinde. Bu iş mevcut işinize engel olmayan çok kolay bir istihdam fırsatıdır. İş tanımını öğrenmek ister misiniz?” Burada yaptığınız geri bildirim sonrası ise tuzağın içine çekiliyorsunuz.

SİZE ÖZEL 20 BİN TL 
Cazip para teklifleri, en çok kullanılan oltalama yöntemlerden biri. Vatandaş burada yattığı yerden para kazandığını düşünerek tuzağa düşebiliyor. Mesaj şu şekilde geliyor: “Size özel 20.000 TL’ye kadar yüzde 100 çevrimsiz bonus hesabınıza tanımlanmıştır. Sınırsız çekim canlı destekten bilgi alabilirsiniz.” Dolandırıcı bu mesajın altına elbette tuzak linki de ekliyor.

HGS BORCUNUZ VAR 
Aracı olan vatandaşlar bu tuzağa çok düşüyor. Çünkü borç ödenmediğinde ceza katlanarak büyüyor. Sahtekarlar da bu zaaftan faydalanarak vatandaşa şu oltalama mesajı gönderiyor: “Sayın abone, ödenmemiş HGS borcunuz bulunmaktadır. İcra işlemlerinin başlatılmaması adına ödeme yapmak için aşağıdaki şu linki tıklayın. Av. Seda.”

YASAL TAKİP UYARISI 
Bu da yine adli cezalarla korkutmaya yönelik atılan kısa mesaj. İçeriği ise şöyle: “Sayın üye, kullanmış olduğunuz numara üzerinden başvurunuzun iptali sağlanmadığı için asliye ceza mahkemesi tarafınca kabahatler kanunu kapsamında adınıza açılmış olan dosyaya ilişkin bugün 18.00’a kadar tarafımıza dönüş sağlamanız gerekmektedir. Ödeme yapılmadığı takdirde dosyanıza ödenmemiş borcunuzdan dolayı dosya masrafı ve avukatlık ücreti de eklenerek icra takibi başlatılıp bağlı bulunmuş olduğunuz ikamet adresinize tebliğ zarfı gönderilecektir.”

Dolandırıcı hackerların oyununa gelmeyin - Takvim

HEDİYE KAZANDINIZ! 
En çok tercih edilen yöntemlerden biri de bu. Gençlere yönelik hazırlanan bu tuzakta ‘oyun’ vurgusu yapılıyor. Telefona gelen kısa mesaj ise şu şekilde:

Tebrikler!!! 50 TL yatırım şartsız nakit hediye kazandınız. Her gün 100 TL yatırımla seçili oyunlarda 100 Freespin hediye! denerek yine alta tuzak link bırakılıyor.

DENEME BONUSLARI 
Bu oltalama SMS’i de genelde hafta sonu atılıyor. Mesajda, “Yatırım şartsız 100 TL deneme bonusunu almayı unutma! Yüzde 50 çevrimsiz hafta sonuna özel! Bonus asistanı ile bonuslar 1 saniyede hesabınızda” denerek altta verdikleri linke tıklamanızı istiyorlar. Linke tıkladığınızda ise telefonunuza girip kişisel verilerinizi ele geçiyorlar.

WHATSAPP’TAN YURTDIŞI MERKEZLİ ARAMALAR 
Son günlerde WhatsApp üzerinden yapan yurtdışı kaynaklı telefon aramaları arttı. Bu kişiler de kendince sizi ya uygunsuz sitelere yönlendiriyor, ya da Türkiye’de iş yapacağını söyleyip size para göndermek istediğiyle ilgili oltalama taktikleri uyguluyor. Aman oyuna gelmeyin!

NE YAPMALI? 
Gelen mesaj resmi içerikli ise her şeyden önce ‘gov.tr’ uzantılı adreslerden kontrol yapılmalı ve adreste ‘https’ uzantısına dikkat edilmeli.

Başta resmi kurum ve kuruluşlar olmak üzere diğer kurumsal sitelerden gelen mesajlarda gramer hatasına ve bozuk cümlelere rastlanmaz. Tuzak mesajların en belirgin özelliği yazım hatalarının çok olmasıdır. Ayrıca küçük bir harf değişikliğiyle kurum isimlerini kullanırlar.

Ödeme taleplerine asla itibar etmeyin. Bir kuruma ödeme yapmadan önce işleminizi doğrulayın ve güvendiğiniz ödeme yöntemlerini kullanın. Ceza ve borç konusunda e-Devlet üzerinden sorgulama yapılabilir.

Tanımadığınız kişilerden veya güvenmediğiniz kaynaklardan gelen bağlantılara tıklamaktan, kişisel veya finansal bilgilerinizi paylaşmaktan kaçının.

Telefonunuza iyi bir antivirüs yazılımı yüklerseniz ve bunu düzenli olarak güncellerseniz, cihazınız bu tuzak mesajları ya da mailleri algılar ve size ‘bu şüpheli’ bilgisi verir.

Açık ve korumasız Wi-Fi ağlarından zorda kalmadığınız sürece işlem yapmayın. Yani bir mekanda bedava internet deyip hemen bağlanmayın. Kotanız yeterliyse mobil internet kullanmaya devam edin.

Telefon numaranızı ve kişisel bilgilerinizi gereksiz yere paylaşmayın. Bluetooth ayarlarınızı herkese açık konuma getirmeyin. iPhone’da Airdrop’u uzun süre açık bırakmayın.

Çekilişlere, anketlere veya şüpheli web sitelerine bilgilerinizi vermeyin.

Dolandırıcılar, sosyal mühendislik taktikleriyle sizinle iletişime geçebilir ve güvendiğiniz biri gibi davranarak bilgi çalmaya çalışabilir. Şüpheli davranışları hemen yetkililere bildirin.

Size ‘ödül kazandınız’ gibi cazip teklifler sunulduğunda veya ‘acil işlem yapmalısınız’ şeklinde baskı yaratan mesajlar aldığınızda, heyecana kapılmadan önce olayı dikkatlice inceleyin. Biri size karşılıksız bir teklifte bulunuyorsa kesinlikle art niyet arayın.

Banka ve finansal kurumlar tarafından yapılan şüpheli işlem ve bilgi taleplerini doğrulamak için resmi müşteri hizmetleri numaralarını kullanın.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •