Seçim sonrası 6 lider bir araya geldi! Seçim stratejisi belirlendi...

Seçim sonrası 6 lider bir araya geldi! Seçim stratejisi belirlendi...
A- A+

14 Mayıs seçimlerinin sonuçları ile 28 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turu için yürütülecek kampanya çalışmalarının masaya yatırıldığı toplantı yaklaşık 3 saat sürdü.

Cumhuriyet Halk Partisi’nde 14 Mayıs seçimlerinin tamamlanıp cumhurbaşkanlığı yarışının ikinci tura kalmasının netleşmesinin ardından başlayan çalışmalarda sona gelindi. Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun geride kalan üç günde attığı ilk adım ortaya çıkan tablonun nedenlerini “anlamak” üzerine oldu. Parti kurmaylarıyla, iletişim ajanslarıyla bir dizi toplantı yapan Kılıçdaroğlu ve ekibi yeni seçim stratejisi oluşturdu.

‘YENİ BİR SÖYLEM İHTİYACI’

CHP’li kurmaylara göre cumhurbaşkanlığı yarışının ikinci tura kalma ihtimali “akıldan çıkarılmayan bir gerçek” olarak 14 Mayıs seçimlerinden önce de biliniyordu. “Bu duruma hazırlıklı olunmadığı” değerlendirmelerinin doğru olmadığını belirten parti yöneticilerine göre Kılıçdaroğlu’nun 50+1’e en yakın isim olması halinde izlenecek strateji üzerine çalışmalar da yapılmıştı. Kılıçdaroğlu’nun ilk tur yarışını ikinci sırada bitirmesiyle “yeni bir söylem ihtiyacı” açığa çıktığını belirten kurmaylara göre “dümen tam kırılmasa da” Kılıçdaroğlu’nun "daha sert söylemler" üretmesinin kapısı seçim sonuçlarıyla birlikte aralandı.

‘MİLLİYETÇİ SEÇMENLERİ İKNA ETME’ MERKEZDE

Kılıçdaroğlu seçim sonuçlarının ardından cumhurbaşkanı yardımcısı adayları Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’la birlikte ikinci tur stratejisine dair uzun toplantılar gerçekleştirdi. Milliyetçi seçmenleri ikna etmeyi merkeze alan bir kampanyanın masaya yatırıldığı görüşmelerde özellikle gençler ve kadın seçmenler için de daha farklı bir strateji benimsenmesi gerekliliği vurgulandı. İmamoğlu ve yakın ekibinin kampanya sürecinde daha etkili olması sonucunun çıktığı toplantıların ardından Kılıçdaroğlu, söz konusu adımları Millet İttifakı’nı oluşturan diğer liderlerle de CHP Genel Merkezi’nde yaptığı toplantıda paylaştı.

‘DAHA NEGATİF KAMPANYA’
CHP’li kurmaylara göre Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı yarışını ilk turda kazanarak bitirememesinin temel nedeni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti’nin Millet İttifakı’nı “terörle iş birliği” propagandasının seçmende karşılık bulması. İktidarın “terörle iş birliği suçlamasını”, yürüttükleri “pozitif” kampanya nedeniyle dikkate almadıklarını, süreci polemiklere boğmamak için net yanıt vermediklerini belirten kurmaylara göre ikinci tur farklı olacak. Buna göre yeni kampanyada AK Parti’nin yarattığı sorunları ve Cumhurbaşkanının tekrar kazanması durumunda yaşanacakları anlatan “daha negatif” ve "sert söylemler" açığa çıkacak. Terör suçlamasına AK Parti’nin geçmişte yaptıkları ortaya konularak “daha somut” yanıtlar verilecek. Özellikle mültecilere yönelik politikalarda “daha keskin” ifadelerin kullanılması beklenen süreçte “terör konusunda iktidarın gerçek yüzü de” açığa çıkarılacak.

MİTİNGLER YERİNE YAKIN MARKAJ
Millet İttifakı’nın ikinci tur stratejisinde bir diğer başlık da mitingler. Kalan kısa sürede miting yerine birebir teması önüne koyan ittifak bu çerçevede tüm il ve ilçe örgütleri ile eski milletvekillerini sahada görevlendirdi. Seçim sonuçlarına göre daha dezavantajlı olunan bölgelere odaklanacak olan ittifak bileşenleri milliyetçi muhafazakâr seçmenlerin yoğun yaşadığı yerlerde daha çok çalışma yapacak. İlk tur kampanyasında “daha pozitif” seçim afişleri kullanan ittifak, ikinci turda bunun yerine somut mesajların içerdiği afişler hazırlayacak.

CHP’DE ‘UMUTSUZLUK’ HAVASININ TERSİNE DÖNECEĞİ BEKLENTİSİ HAKİM
CHP’de gündem olan bir diğer başlık da ilk turda Kılıçdaroğlu’na oy veren fakat ikinci turda sandığa “küsme” ihtimali olan seçmenler. 28 Mayıs seçimleri yaklaştıkça “umutsuzluk” havasının tersine döneceği beklentisinin hâkim olduğu CHP’de “değişim rüzgarının daha belirgin hissettirilmesiyle” muhalif seçmenler yeniden sandığa gidecek.

AK PARTİ’NİN ‘REHAVETİ’ AVANTAJ OLABİLİR
CHP’li kurmaylara göre ikinci turda atılacak adımlara paralel bir beklenti de AK Parti’nin ilk turda elde ettiği sonucun ardından açığa çıkan “rehavete” kapılma ihtimali. Cumhurbaşkanı adayı Erdoğan’ın ve AK Partililerin yaptığı açıklamalarla “seçimin kazanıldığı” algısının AK Partili seçmende oluştuğunu, bunun sonucunda ikinci turda sandığa gitme oranında bir düşüşün yaşanabileceğini ifade eden CHP’lilere göre “Üç hilali” yani MHP’yi pusulada göremeyecek olan seçmenlerin bir kısmı da ilk turdaki desteği Erdoğan’a vermeyecek. Buna göre AK Parti’de açığa çıkan “rehavet” ve “MHP seçmeninin” ikinci turda sandığa gitmeme ihtimali de bir avantaj yaratabilir.

LİDERLERDEN AÇIKLAMA GELMEDİ
CHP’deki üç günlük yoğun mesainin ardından belirlenen ikinci tur stratejisi Millet İttifakı liderleriyle de paylaşıldı. Yaklaşık üç saat CHP Genel Merkezi’nde görüşen liderler toplantının ardından ortak açıklama yapmadı. Liderlerin ikinci turda atılacak adımlara dair partilerindeki kurmayları bilgilendireceği öğrenildi.

MİLLET İTTİFAKI LİDERLERİ SEÇİM GECESİ SANDIK BAŞINDA OLACAK
CHP Genel Merkezi’nde ikinci tur stratejisine dair toplantı yapan Millet İttifakı liderleri seçim güvenliğine dair de karar aldı. Edinilen bilgiye göre 28 Mayıs’ta liderler seçim gecesi kurmaylarıyla birlikte belirlenen sandıkların başında olacak. Seçim güvenliği için okullardan görevlilerin ayrılmaması çağrıları yapan liderler oy sayımıyla ilgili olumsuz bir durum çıkması durumunda açıklamalar da yapacak.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •