ABD'de bir ilk! 'Sus payı' davası... Trump hakim karşısına çıktı, hakkındaki tüm suçlamaları reddetti!

ABD'de bir ilk! 'Sus payı' davası... Trump hakim karşısına çıktı, hakkındaki tüm suçlamaları reddetti!
A- A+

Eski ABD Başkanı Donald Trump, hakkında açılan 'sus payı' davası kapsamında Manhattan Bölge Savcılığı'nda polis tarafından yasal prosedür gereği gözaltına alındı. Parmak izlerinin alınmasının ardından mahkeme salonuna götürülen Trump, duruşmada kendisine yöneltilen 34 suçlamanın tamamını reddetti ve mahkeme salonundan ayrıldı. Davada bir sonraki duruşma ise New York’ta 4 Aralık’ta yapılacak.

Yetişkin film oyuncusu Stormy Daniels'e 2016 Başkanlık seçimleri sırasında "sus payı" ödediği suçlamasıyla hakkında dava açılan eski ABD Başkanı Donald Trump, New York'ta saat 20.40'ta mahkemeye geldi.

HAKİM KARŞISINA ÇIKTI…

Hakkında ceza davası açılan ilk eski ABD Başkanı olan Trump, büyük bir kalabalığın beklediği ve tepesinde helikopterlerin uçtuğu mahkemeye gizli bir kapıdan girdi. Gözaltına alınan Trump, kendisine yöneltilen suçlamalar hakkında hakim karşısına çıktı.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILDI

Trump'ın hakim karşısına çıkacağı Manhattan Ceza Mahkemesinin önü bir gün önceden basın mensuplarıyla doldu. Polis, mahkeme bölgesini demir bariyerlerle çevirerek etrafta geniş güvenlik önlemleri alırken, mahkeme bölgesinde bulunan sokak ve caddeler de trafiğe kapatıldı.

GRUPLAR HALİNDE TOPLANDILAR

Eski Başkan Donald Trump'a yönelik soruşturmayı yürüten Manhattan Bölge Savcısı Alvin Bragg, sabah saatlerinde mahkeme binasına gelirken, ABD Temsilciler Meclisi üyesi Cumhuriyetçi Milletvekili George Santos'un da mahkeme binasına girdiği görüldü. Trump karşıtı ve destekçisi küçük gruplar da sabah saatlerinden itibaren polis bariyerleri ile kendileri için ayrılmış binanın önündeki parkta yerlerini aldı.

Manhattan Bölge Savcılığı’nda polis tarafından yasal prosedür gereği gözaltına alınan Trump, parmak izlerinin alınmasının ardından mahkeme salonuna götürüldü. Trump, duruşmada kendisine yöneltilen suçlamaları dinledikten sonra 34 suçlamanın tümünü reddetti.

Polis, mahkemenin bulunduğu bölgede geniş güvenlik önlemleri alarak, bazı sokak ve caddeleri trafiğe kapattı. Trump karşıtları ve destekçileri arasında mahkeme bölgesinde sık sık sözlü ve fiziksel tartışma çıktı.

BİR SONRAKİ DURUŞMA 4 ARALIK'TA

Davada bir sonraki duruşma New York’ta 4 Aralık’ta yapılacak.

"SİYASİ CADI AVI"

ABD'de 2024 başkanlık seçimlerine aday olan Trump, 18 Mart'ta Manhattan Bölge Savcısının yetişkin filmleri yıldızı Stormy Daniels'e 2016 Başkanlık seçimleri sırasında sus payı ödemesiyle ilgili yürütülen soruşturma sonucunda büyük jüri tarafından suçlanmıştı. Suçlamalara "siyasi cadı avı" şeklinde tepki gösteren Trump, Florida'daki malikanesinden dün New York'a ifade vermek için özel uçağı ile gelmişti.

Trump neyle suçlanıyor?
Stormy Daniels, Donald Trump ile 2006'da ilişki yaşadığını öne sürüyor

Trump ise iddiayı reddediyor.

Daniels, 2016 yılında farklı medya kuruluşlarını arayarak Trump ile 2006'da yaşadığını iddia ettiği ilişkinin görüntülerini satmayı teklif etti.

Trump'ın avukatı Michael Cohen, Daniels'in sessiz kalması için ona 130 bin dolar ödedi.

Bu yasa dışı değildi. Ancak Trump'ın Cohen'e yaptığı ödeme yasal ücretler olarak kayda geçirildi. Savcılar bunun resmi kayıtlarda sahtecilik olarak yorumlanabileceğini ve suç teşkil edebileceğini söylüyor.

Savcılar bunun seçim yasasına aykırı olduğunu da iddia edebilir çünkü Trump'ın Daniels'a yaptığı ödemeleri saklama girişimi, seçmenlerin onunla ilişkisi olduğunu bilmesini istememesinden kaynaklanıyordu.

Trump'ın kendisini savunacağı bir duruşma da olacak ancak bunun ne zaman olacağını henüz bilmiyoruz.

Trump tüm suçlamaları reddediyor ve kendisine siyasi amaçla dava açıldığını savunuyor.

Hukuki süreç nasıl sonuçlanabilir?
Bu yasal sürecin en muhtemel sonucu Trump'a para cezası verilmesi.

Ancak ağır bir suçlama yömneltilmişse, Trump 4 yıla kadar hapis cezası da alabilir.

BBC'ye konuşan uzmanlar ise bunun düşük bir ihtimal olduğunu söylüyor.

Trump başkanlık seçimine katılabilir mi?
Evet, katılabilir. Hiçbir suçlama ya da yargılandığı hüküm giymesi, Trump'ın istediği takdirde başkanlık yarışına girmesini engelleyemez.

ABD yasalarına göre suçlu bulunan bir adayın hapishanedeyken bile başkanlık kampanyası yürütmesi ve başkan olarak görev yapması mümkün.

Ancak bazı pratik sorunlar yaşanabilir.

Uzamış bir hukuk mücadelesi, başkanlık kampanyasın; zaman, enerji ve seçim mitinglerinin planlanması açısından olumsuz etkileyebilir.

Daha önce Trump hakkında soruşturma açılmış mıydı?
Evet. Başkan olduğu sırada da Kongre, Trump hakkında iki büyük azil soruşturması açmıştı.

Trump, "Ukrayna'dan rakibi Joe Biden ve oğluyla ilgili soruşturma başlatmasını talep ederek kanunları çiğnemekle" ve "destekçilerini ABD Kongresi'ne saldırmaya teşvik etmekle" suçlanmıştı.

Ancak ABD Senatosu, Trump'ı iki soruşturmada da aklamıştı.

Artık başkan olmadığı için Trump'ın bu şekilde Senato'da yargılanması mümkün değil.

Bu nedenle ancak hakkında ceza davası açılabiliyor.

Trump da ABD'nin tarihinde, hakkında ceza davası açılan ilk eski başkan olmuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •