Cuma günü bir asteroit Dünya yüzeyinin 2.200 mil yakınından geçecek.
Asteroit ilk olarak 21 Ocak'ta görüldü ve asteroit 2023 BU olarak adlandırıldı.
NASA, "Güney Amerika'nın güney ucundan hızla geçerken" "Dünya'ya yakın küçük bir asteroit gezegenimizle çok yakın bir karşılaşma yaşayacak" dedi.
27 Ocak Cuma günü gece yarısından kısa bir süre sonra Dünya'nın yanından vızıldayarak geçecek.
Yaklaşık bir minibüs büyüklüğündeki asteroit, Türkiye saatiyle sabaha karşı 03:30 sularında Güney Amerika'nın güney ucuna yaklaştı. Yer küreye 3 bin 600 kilometreye kadar yaklaşan gök taşı bazı uyduların yörüngesinden bile daha yakın geçti.
Amatör gök bilimci Gennadiy Borisov tarafından 21 Ocak'ta Kırım'daki MARGO gözlemevinden keşfedilen asteroit 2023 BU olarak adlandırıldı.
Ek gözlemlerin Uluslararası Astronomi Birliği'ne bağlı olan Küçük Gezegen Merkezi'ne bildirilmesinin ardından veriler otomatik olarak Dünya'ya Yakın Cisim Onay Sayfasına gönderildi. Yeterli gözlem toplandıktan sonra merkez keşfi duyurdu. Üç gün içinde dünyanın dört bir yanındaki çok sayıda gözlemevi düzinelerce gözlem yaparak gökbilimcilerin 2023 BU'nun yörüngesini daha iyi belirlemesine yardımcı oldu.
Takip eden gözlemlerle asteroitin büyüklüğü ve yörüngesi hakkında toplanan bilgiler sonucu gök taşının Dünya'yı ıskalayacağı, uydulara çarpma ihtimalinin de düşük olduğu sonucuna vardı.
2023 BU çarpsaydı ne olurdu?
Boyutları yaklaşık 3 buçuk metre ile 8 buçuk metre büyüklüğünde ölçülen asteroidin Dünya'ya doğrudan çarpması halinde bile fazla zarar vermeyeceği sanılıyor.
Gök bilimcilere göre 2023 BU'nun boyutları sebebiyle atmosferin üst tabakalarında parçalanacağı ve bir ateş topuna dönüşerek yanacağı tahmininde bulunuyor.
Gök bilimciler geçtiğimiz haftalarda çarpması halinde Dünya'nın sonunu getirebilecek büyüklükte bir asteroit keşfettiklerini açıklamıştı.
2013 yılında Rusya'nın güneyine düşen 20 metre büyüklüğündeki meteordan büyük bir sıcaklık yayıldığı bildirilmiş ve etraftaki camlar çarpmanın yaydığı şok dalgaları sonucu kırılmıştı.