Dünyayı kasıp kavuran K-Pop fırtınası... 'Sanal kız gruplarının' yükselişi!

Dünyayı kasıp kavuran K-Pop fırtınası... 'Sanal kız gruplarının' yükselişi!
A- A+

K-pop kız grubu Eternity, 2021'de ilk single'ları I'm Real'i yayınladıklarından beri internette milyonlarca kez izlendi.

Dünyayı kasıp kavuran K-Pop fırtınası... Müzik türü uluslararası müzik listelerinde zirveye tırmanmaya başlıyor ve k-pop moda tarzı dünya çapında çok popüler hale geliyor. BBC’de yer alan haber şöyle;

Tıpkı diğer gruplar gibi şarkı söylüyorlar, dans ediyorlar ve hayranlarıyla etkileşime giriyorlar.

Aslında, onlarla bildiğiniz diğer pop grupları arasında büyük bir fark var - 11 üyenin tümü sanal karakterler.

İnsan olmayan, yapay zeka ile yapılmış hiper-gerçek avatarlar.

Eternity'nin arkasındaki kadın Park Jieun, "Eternity ile yaptığımız iş yeni bir iş. Bence bu yeni bir tür" diyor.

"Sanal sanatçılara sahip olmanın avantajı, K-pop yıldızlarının insan oldukları için genellikle fiziksel sınırlamalarla ve hatta zihinsel sıkıntılarla mücadele ederken, sanal sanatçıların bunlardan özgür olabilmesidir."


Kore popunun kültürel gelgit dalgası, son on yılda milyarlarca dolarlık bir güç haline geldi. Akılda kalıcı melodileri, yüksek teknoloji prodüksiyonu ve sinsi dans rutinleri ile K-pop, küresel ana akıma girerek Güney Kore'nin en kazançlı ve etkili ihracatlarından biri haline geldi.

Ancak en iyi K-pop yıldızları, onların sadık hayranları ve başarılarından yararlanmak isteyen iş sahiplerinin hepsi geleceğe bakıyor.

Yapay zeka (AI), deepfake ve avatar teknolojilerinin patlamasıyla bu pop idolleri ünlerini yepyeni bir boyuta taşıyor.

Eternity üyelerinin sanal yüzleri, derin öğrenme teknolojisi şirketi Pulse9 tarafından oluşturuldu. Park Jieun, organizasyonun CEO'sudur.

Başlangıçta şirket 101 fantezi yüz oluşturdu ve onları çekiciliklerine göre dört kategoriye ayırdı: sevimli, seksi, masum ve zeki.

Taraftarlardan favorilerine oy vermeleri istendi. Şirket içi tasarımcılar daha sonra kazanan karakterleri hayranların tercihlerine göre canlandırmak için çalışmaya başladılar.


Canlı sohbetler, videolar ve çevrimiçi hayran buluşmaları için avatar yüzleri, Pulse9 tarafından sözleşmeli olarak anonim şarkıcılara, aktörlere ve dansçılara yansıtılabilir.

Teknoloji, derin sahte bir filtre gibi davranarak karakterlere hayat veriyor.

Park Jieun, BBC 100 Women'a "Sanal karakterler mükemmel olabilir ama aynı zamanda insanlardan daha insan da olabilirler" diyor.

Deepfake teknolojisi ana akım haline geldikçe, insanların görüntülerini izinsiz olarak manipüle etmek veya tehlikeli yanlış bilgiler üretmek için kullanılabileceğine dair endişeler var.

Kadınlar yüzlerinin pornografik filmlere konulduğunu bildirirken, sosyal medya sitelerinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodymr Zelensky'nin deepfake'leri paylaşıldı.

CEO, "Bunların kurgusal karakterler olduğunu her zaman netleştirmeye çalışıyorum" diyor.


Pulse9'un avatarlarını oluştururken Avrupa Birliği'nin taslak etik AI yönergelerini kullandığını söylüyor.

Ve Park Jieun, her avatarın yaratıcıları tarafından kontrol edilebildiği sanal gruplarda başka avantajlar görüyor.

CEO, "Gerçek insan K-pop yıldızları tarafından yaratılan skandal eğlenceli olabilir ama aynı zamanda iş için de bir risk" diyor.

Bu yeni teknolojileri iyi bir şekilde kullanabileceğine ve endüstrinin taleplerine ayak uydurmaya çalışan aşırı stresli ve baskı altındaki K-pop sanatçıları için riskleri en aza indirebileceğine inanıyor.

Geçtiğimiz yıllarda K-pop, flört dedikodusundan çevrimiçi trollemeye, şişmanları utandırmaya ve grup üyelerinin aşırı diyetlerine kadar çeşitli sosyal sorunlar için manşetlere girdi.

Bu tarz aynı zamanda genç K-pop yıldızlarının trajik ölümünden sonra Güney Kore'de akıl sağlığı ve siber zorbalık hakkında bir sohbeti teşvik etti ve birçok kişi bunun takip edenler üzerinde önemli bir etkisi olduğuna inanıyor.

2019'da şarkıcı ve aktris Sulli , 25 yaşında dairesinde ölü bulundu . "Hakkında yayılan kötü niyetli ve asılsız söylentilerden fiziksel ve zihinsel olarak acı çektiği" bildirildikten sonra eğlence sektörüne ara vermişti.

Başka bir parlak K-pop sanatçısı olan yakın arkadaşı Goo Hara da kısa süre sonra Seul'deki evinde ölü bulundu . Kendi canına kıymadan önce Goo, bir erkek arkadaşı tarafından gizlice filme alındıktan sonra adalet için savaşıyordu ve bunun için internette acımasızca taciz ediliyordu.

Tehdit mi, yardım mı?

Hayranlarıyla antrenman yapmak, performans sergilemek ve etkileşim kurmak için günün her saati çalışan insan yıldızlar için, sanal dünyada biraz avatar yardımına sahip olmak biraz rahatlama sağlayabilir.

19 yaşındaki Han Yewon, Güney Kore'de YES IM Entertainment tarafından yönetilen yeni kurulan kız grubu mimiirose'un baş vokalisti.

İlgi odağı haline getirilme fırsatını bekleyerek neredeyse dört yılını stajyer olarak geçirdi - ve aylık değerlendirmeler yapmak zorunda olan birçok adaydan biri. Yeterince ilerleme göstermeyenler salıverildi.

Yewon, "Çıkış yapamayacağım için çok endişelendim," diyor.

K-pop yıldızı olmak bir gecede olmaz. Ve her yıl çıkış yapan yeni gruplarla, öne çıkmak zor olabilir.

"Sabah 10 gibi işe gittim ve bir saat ses ısınması yaptım. Ondan sonra iki üç saat şarkı söyledim, üç dört saat dans ettim ve iki saat daha çalıştım" diyor. vokalist

"Toplamda 12 saatten fazla pratik yaptık. Ama yeterince iyi değilsen, daha uzun kalıyorsun."

Yine de sanal avatarların sektöre akın etmesi, hayranlarının onun özgünlüğünü takdir ettiğini söyleyen Yewon'u endişelendiriyor.

"Son zamanlarda teknoloji çok geliştiği için korkarım ki sanal karakterler insan idollerin yerini alacak" diyor.

Bununla birlikte, diğer K-pop grupları yeni avatar teknolojilerini benimsemekte hızlı davrandılar ve işin istikrarlı bir şekilde büyüyeceği tahmin ediliyor.

Piyasa danışmanlık şirketi Emergen Research'ün tahminlerine göre, dijital insan ve avatar pazar büyüklüğünün 2030 yılına kadar küresel olarak 527,58 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

K-pop'un en büyük eğlence şirketlerinden en az dördü, yıldızları için sanal öğelere büyük yatırımlar yapıyor ve 2022'nin en çok kazanan K-pop gruplarından beşi trende giriyor.

Kendilerinin sanal kopyalarını kullanmak, etten kemikten sanatçıların asla yapamayacağı şekillerde, zaman dilimleri ve dil engelleri üzerinden hayranlara ulaşmalarına olanak tanır.

Örneğin kız grubu aespa, dört insan şarkıcı ve dansçıdan (Karina, Winter, Giselle ve Ningning) ve onların ae-Karina, ae-Winter, ae-Giselle ve ae-Ningning olarak bilinen dört sanal muadilinden oluşur. Avatarlar, hayranlarla sanal dünyaları keşfedebilir ve birden çok platformda kullanılabilir.

Listelerde zirveye oturan kız grubu Blackpink, sanal ikizlerinin yardımıyla tarih yazdı ve 2022'de En İyi Metaverse Performansı dalında ilk MTV ödülünü kazandı .

Dünyanın dört bir yanından 15 milyondan fazla kişi, grubun avatarlarının gerçek zamanlı olarak performans göstermesini izlemek için popüler çevrimiçi oyun platformu PUBGM'ye bağlandı.

Covid-19 salgını sırasında Moon Sua ve K-pop grubu Billlie, canlı performanslarını ve hayran buluşmalarını iptal etmek zorunda kaldı. Bunun yerine, grubun yönetim şirketi, sanal dünyada hayranlar için bir parti vermek üzere grup üyelerinin sanal kopyalarını oluşturdu.

Sua, "İlk kez yaptığımız için biraz beceriksizdik" diyor.

"Ama zaman geçtikçe alıştık, hayranlarla konuşurken sanal dünyaya uyum sağladık. Çok güzel vakit geçirdik."

Moon Sua, grubun avatarlarının ne kadar gerçekçi göründüğünden etkilendi, ancak yine de takipçileriyle yüz yüze görüşmeyi tercih ettiğini söylüyor.

Grubun ana rapçisi "Bunun tehdit edici bir şey olduğunu düşünmüyorum. Belki onları izleyerek beceri öğrenebiliriz? Onların bizim yerimizi alabilecek bir tehdit olduğunu düşünmüyorum" diyor grubun ana rapçisi.



 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •