İstanbul'da büyük bir deprem olmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Ve her seneyi geride bırakmamız depremin olma ihtimalini de artırıyor. Bilimsel raporlar ise iç açıcı değil.
Kuzey Anadolu Fay hattının İstanbul segmentinde enerji biriktirmesi hem de her 250 yılda bir İstanbul'da büyük bir deprem meydana gelmesi Büyük İstanbul Depremi için en önemli işaretlerden biri sayılırken akıllara bir işaret daha geliyor.
1999 depreminden önce gerçekleşen "Güneş Tutulması". Yakın zaman içinde Güneş tutulmasının meydana gelmesi bekleniyor. Bu enteresan doğa olayını görmek isteyen vatandaşlar ise Güneş tutulması tarihlerini araştırıyor.
25 Ekim’de gözle görülür bir şekilde güneş tutulması bekleniyor. Tutulma saati ise 11:58 civarı içerisinde olacak. 17 Ağustos 1999 depreminden önce de güneş tutulmasının olduğunu düşünen vatandaş endişeli...
Güneş tutulmasının fay hatlarını tetikleyip tetiklemeyeceği merak konusu. Prof. Dr. Naci Görür güneş tutulmasının depremi etkileyip etkilemeyeceğini değerlendirdi.
Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Twitter'dan yaptığı açıklamada, 25 Ekim'de Türkiye'den de görülecek güneş tutulmasının fay hatlarını tetikleyip tetiklemeyeceğini değerlendirdi.
"BARDAĞI TAŞIRAN SON DAMLA ROLÜ OYNAYABİLİR"
"Kimi takipcilerim soruyor. Bu ay güneş tutulması olacak . 17 Ağustos 1999 depreminden önce de olmuştu. Endişeliyiz hocam ya tekrar olursa diyorlar. Ay Dünya ile Güneş arasına girdiğinde bu olay gerçekleşir. Bu olay sırasında üç gezegen de aynı..
Sırada olduğu için Dünya üzerine daha fazla çekim uygularlar. Bu çekim hem hidrosferde hem de litosferde kabarmalara neden olur. Kimi zaman litosferdeki kabarma 25-30 cm varabilir. Normalde bu çekim kuvveti büyük depremlere neden olmaz.
Ancak kimi yerlerdeki faylar aşırı stres biriktirmiş ve deprem üretmeye zaten hazır hale gelmiş ise o faylar üzerinde depreme neden olabilir. Yani bardağı taşıran son damla rolü oynayabilir. "
"TÜRKİYE'DE DEPREMLER OLACAK"
Türkiye ile komşumuz olan ülkelerdeki depremleri de bilen ünlülerin astroloğu Kassandra "Yerin altı kaynıyor" diyerek 25 Ekim'deki güneş tutulmasını yorumladı. İfadeleri olduça dikkat çekiciyidi.
Dediklerinin hepsi tek tek gerçekleşen Kassandra, "Bu yılın ikinci Güneş tutulması 25 Ekim 2022'de meydana gelecek. Tutulma saati olarak da 11:58 bekleniyor. Hava açık olursa Türkiye'den de bu tutulma izlenebilecek. Bu bilgilerden sonra peki ne olacak diye sorduğunuzu duyar gibiyim.
Bildiğiniz gibi 1999 Marmara Depremi’nin güneş tutulmasından 1 hafta sonra olması, tutulma ile deprem arasında bir bağ var mı sorusunu yeniden gündeme taşıdı. Herkes kendi düşüncesini ya da öngörülerini belirtiyor" dedi.
"Güneş tutulması, Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay'ın Güneş'i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayıdır" diyen Kassandra "Üç gezegen de aynı sırada olduğu için Dünya üzerine daha fazla çekim uygularlar. Ama bu çekim kuvveti büyük depremlere neden olacağını sanmıyorum.
Zaten bunun için istihareye de yattım. Ülkemizde de güneş tutulmasından önce de sonra da depremler olacak. Bu depremlerden bazıları panik yaşatacak.
Hatta bunu güneş tutulmasına bağlayanlara tanıklık edeceksiniz. Yurt dışında da depremler yaşanacak. Oradakiler ülkemizdekilerden çok daha şiddetli olacak" diye konuştu.
"YERİN ALTI KAYNIYOR"
Yerin altının kaynağını da belirten Kassandra, "Gerçekten yerin altında büyük bir enerji birikmiş durumda. Bunun patlamasına zaman var ama patladığı zaman ise büyük hasara neden olacak. Ülkemizde mi olacak derseniz size hayır yanıtını verebilirim" dedi.