Maliyetlerdeki artış nedeniyle ineklerini kesime gönderen üreticilerin sayısı hızla artmaya başlayınca, hükümet 15 Mayıs'tan 30 Eylül'e kadar litre başına 20 kuruş ödenmesi planlanan çiğ süt destek primini 50 kuruşa çıkardı.
Başta Tüm Süt Et ve Damızlık Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Sencer Solakoğlu olmak üzere maliyetlerdeki artış nedeniyle ineklerini kesime gönderdiğini açıklayan süt üreticilerinin sayısının her geçen gün artması hükümeti harekete geçirdi.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 255 bin üreticiye yönelik, 1 milyon 312 bin ton çiğ süt için 1 milyar 127 milyon lira destekleme tutarını bugün itibarıyla ödemeye başladıklarını söyledi. Kirişci, Kars’ta Türkiye’nin ilk peynir müzesinin açılışında yaptığı konuşmada, bu ödemeyle birlikte bu yıl süt üreticilerine ödenen toplam destek tutarının 2 milyar 880 milyon liraya ulaştığını belirterek, “Buna ilave olarak bakanlığımızca Türkiye genelinde süt üreticilerimize 15 Mayıs’tan 30 Eylül’e kadar litre başına 20 kuruş ödenmesi planlanan çiğ süt destek primini 2.5 kat artırarak 50 kuruş olarak ödeyeceğiz” diye konuştu.
Çiğ süt fiyatı değişmedi
Öte yandan, Ulusal Süt Konseyi’nin (USK) geçen günlerde aldığı bir kararla, çiğ süt tavsiye fiyatında 1 Ekim itibarıyla belirlenen ücrette değişime gidilmemişti. Üreticinin litre başına net 7.50 lira olan satış fiyatı aynı kalırken, destekleme primi de litre başına 20 kuruş olarak bırakılmıştı. Bunun üzerine yayımlanan başka bir kararla da 31 Aralık 2022 tarihine kadar yağlı ve yağsız süt tozu ihracatını kısıtlama kararı alınmıştı.