Tan Taşçı'nın "Zor İşimiz Zor" klibi gündem oldu...

Tan Taşçı'nın
A- A+

Ali İsmail Korkmaz, Ceylan Önkol, Eren Bülbül, kadın cinayetleri, doğa katliamı...

Şarkıcı Tan Taşçı'nın klibinde kadın cinayetleri, doğa ve hayvan katliamları, suikastler, sağlık çalışanlarına şiddet ve yoksulluk gibi temel sorunlarla bilikte Türkiye'de gerçekleşmiş birçok olaydan görüntüler bulunuyor. 


 

Şarkıcı Tan Taşçı'nın "Zor İşimiz Zor" isimli parçasına çektiği klibinde Ali İsmail Korkmaz’dan Enes Kara’ya; Hrant Dink’ten kadın cinayetlerine; Aylan bebekten Ceylan Önkol’a doğa katliamına, Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşanan eylemlere, Soma Katliamı'ndan İstanbul Sözleşmesi'ne kadar pek çok toplumsal olaya yer verildi. YouTube'da yayınlanan klibe, 18 yaş sınırlaması getirildi.

Taşçı'nın video klibinde İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesinin ardından gelen tepkilerin görüntüleri de yer alıyor. Klibin ardından Tan Taşçı, sosyal medyada gündem oldu.

Ayrıca klipte  1 Şubat 2015'te 19 yaşında katledilen Özgecan Aslan'ın da görülüyor. 

Kırıkkale'de eski eşi Fedai Varan (43) tarafından bıçaklanan hastanede hayatını kaybeden Emine Bulut'un (38), olay anına ilişkin görüntüleri bulunuyor. 

Klipte, Gezi Parkı eylemleri sırasında Eskişehir’de karşıt görüşlü kişiler ve polis tarafından darp edilerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz'a, Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 8 Temmuz 2018 tarihinde meydana gelen tren kazasında yaşamını yitiren 25 kişiden 9 yaşındaki Oğuz Arda Sel'e yer verildi.

Video klipte 25 Mayıs 2020 tarihinde Minneapolis'te polis memuru tarafından kelepçeli şekilde yüzüstü yatırılarak boynuna 8 dakika 46 saniye boyunca diziyle bastırarak öldürmesi olayına da yer veriliyor.

Bodrum'dan Kos'a botla gitmeye çalışan 3 yaşındaki Aylan Kurdi'nin cansız bedeni dünya gündemine gelmişti. Şarkıcının klibinde, bu olayın görüntüleri de mevcut. 

Video klipte yer alan görüntülerden bir tanesi de Boğaziçi direnişi. Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atanan eski rektör Melih Bulu'nun istifa etmesini ve rektörün seçimle belirlenmesini talep etmişti. Direniş sırasında düzenlenen operasyonlarla birçok öğrencinin evi basılmış ve birçok öğrenci gözaltına alınmıştı. 

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) eski başkanı Melih Gökçek döneminde yapımına başlanan Bilkent-İncek yol projesi, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş tarafından yeniden ihaleye açılmıştı. ODTÜ arazisi içerisinde yol çalışmalarının başlamasının ardından ODTÜ bileşenleri ve meslek örgütleri duruma tepki göstermişti. Olaylara ilişkin görüntüler video klipte yer alıyor.

Tan Taşçı'nın

Ayrıca video klipte HES projelerine gelen tepkiler de bulunuyor. Klipte ağaçların kesilmesi, yüzey suyunun doğal akışının kesilmesi, nehir ve derelerinin akış yollarının değiştirilmesi sebebiyle yüzey sularının kurumasına, etrafındaki canlı türlerinden kimisinin ölmesine, kimisinin de zarar görmesine neden olduğu savunulan Hidroelektrik Enerji Santrali yapımına yerli halkından gelen tepkiler yer verildi.

2016 yılında Zekeriyaköy'de yakılmış halde cesedi bulunan Hande Kader'in katledilmesine ilişkin gelen tepkiler de klipte bulunuyor.

Ayrıca klipte her yıl Haziran ayının sonlarında Dünya genelinde kutlanan ve Stonewall ayaklanmasının yıl dönümünde gerçekleştirilen, LGBT bireyler ve LGBT bireylere destek veren kişilerin katılımıyla gerçekleşen yürüyüşlere yapılan polis müdahaleleri görüntüleri görülüyor.

Şarkıcı, Agos gazetesinin Türkiye Ermenisi genel yayın yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de silahlı saldırgan Ogün Samast tarafından öldürülmesi olayına da yer verdi. Önceden pek çok tehdit almış olduğu bilinen Dink, Agos'un Halaskârgazi Caddesindeki binasının önünde başının arkasına ateş edilerek öldürülmüştü.

Klipte, 28 Eylül 2009 yılında Diyarbakır'ın Lice ilçesindeki Şenlik Köyü'nde koyun otlatmak için çıktığı evinden 200 metre uzaklaştığı sırada kaynağı belirsiz bir patlama sonucu 12 yaşında hayatını kaybeden Ceylan Önkol görülüyor.

Tan Taşçı'nın

İzmir'de 5 Ocak 2017'de İzmir Adalet Sarayı girişinde girdiği çatışmada şehit olan polis memuru Fethi Sekin'in görüntüleri de yer alıyor.

Maçka ilçesinde 11 Ağustos 2017'de, güvenlik güçlerine PKK'lıların bulunduğu evin yolunu gösteren  Eren Bülbül, PKK'lıların açtığı ateş sonucu hayatını kaybetmişti. Taşçı, klibinde Bülbül'ün görüntüsüne de yer verdi.

Deniz salyası olarak da bilinen müsilaj, geçen yıl Mart ayında Marmara ve Ege Denizi'nde ortaya çıkmıştı. Şarkıcının klibinde kıyılara vuran müsilaj görüntüleri yer alıyor.

Ayrıca şarkıcının klibinde hayvan deneyleri, balıkçılık faaliyetlerinde kullanılan hayalet ağ, olta ve misinaların deniz kaplumbağalarına verdiği zararlar, Sapanca ilçesinde ormanlık alanda patileri kesilmiş halde bulunan ve tedavi altına alındıktan sonra ölen yavru köpek, otomobille ezilen köpek de görülüyor.

Klipte, hareket sinir hücrelerinden (motor nöronlardan) kaynaklı nöro-müsküler bir hastalık olan Spinal Müsküler Atrofi (SMA), hastalığı ile mücadele eden aileler de konu edildi.

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kanser tedavisi gören ve kendisinden ilaçlarının temini için yardım isteyen üniversite öğrencisi genç kızın cebine para koyup, ilaçları kendisinin almasını istemesi tepki çekmişti. 

Klipte Turizm Bakanlığı'nın hazırlattığı, Türkiye'nin yaz sezonu tanıtım videosu, içeriğindeki "Siz eğlenin, ben aşı oldum" sloganı ile tartışma yaratmıştı. Şarkıcının klibinde bu klipten görüntüler de var. 

Şarkının sözleri şu şekilde:

(Boşuna ziyan edip kararttın resmimizi

Benim bi' gerçeğim var, seninkilerin çok ötesi
Çaldığın baharların al bu da son bir yenisi
Zor işimiz, zor
Zor işimiz, zor)

Boşuna ziyan edip kararttın resmimizi
Benim bi' gerçeğim var, seninkilerin çok ötesi
Çaldığın baharların al bu da son bir yenisi
Zor işimiz, zor
Zor işimiz, zor

Yahu dur, böyle nefret
Böyle vurmak mı olur?
Yahu dur, insan olmak
Neden, neden bu kadar zor?

Anlamak zor
Kime sorsan düzelmiyor
Yanmış dünyam
Doymuyor hâlinden
Korkmuyor kendinden
Ceylanın gözünden utanmıyor
Yaradılan

Boşuna ziyan edip kararttın resmimizi
Benim bi' gerçeğim var, seninkilerin çok ötesi
Çaldığın baharların al bu da son bir yenisi
Zor işimiz, zor
Zor işimiz, zor

Boşuna ziyan edip kararttın resmimizi
Benim bi' gerçeğim var, seninkilerin çok ötesi
Çaldığın baharların al bu da son bir yenisi
Zor işimiz, zor
Zor işimiz, zor

Yahu dur, böyle nefret
Böyle vurmak mı olur?
Yahu dur, insan olmak
Neden, neden bu kadar zor?


 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •