Yine ciğerlerimiz yanıyor... Datça ve Alaçatı'da büyük yangın!

Yine ciğerlerimiz yanıyor... Datça ve Alaçatı'da büyük yangın!
A- A+

Muğla Datça’daki Kocadağ Askeri Radar Üssü’nün yakınlarında ve İzmir Alaçatı'da orman yangını çıktı. İtfaiye birimleri, yangın söndürme uçakları ve helikopterleri, yangınlara müdahale etmeye başladı.

Datça’nın Mesudiye Mahallesin’de yer alan Kocadağ Askeri Radar Üssü’nün bulunduğu bölgede, henüz bilinmeyen bir nedenle orman yangını başladı. 

Başkan İlgezdi, “Geçmiş olsun Çeşme!” | Kent Haber Ajansı

Muğla itfaiye ekipleri ve Datça Orman İşletme Şefliği, yangına müdahale ediyor. Yangına 5 uçak, 9 helikopterle havadan 20 arazöz, 9 su tankeri, 3 dozer, çok sayıda itfaiyeci ve orman işçisiyle karadan müdahale sürüyor.

Datça Kaymakamı Mesut Çoban, şu açıklamayı yaptı: “Yangın yerleşim alanlarını tehdit etmiyor. Ancak bölgede yoğun bir duman oluştu.” 
Daha sonra bir açıklama yapan Mesut Çoban,  Mahallesi'nin üst kısmındaki ormanlık alanda bulunan 20 evin tahliye edildiğini söyledi. Bu evlerden ikisinin zarar gördüğünü aktaran Çoban, ayrıca 1'i orman işçisi 5 kişinin yaralandığını kaydetti.
Yangının, rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayıldığı ifade edildi.

YANGININ NEDENİ BELLİ OLDU

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Muğla'nın Datça ilçesindeki orman yangınının, ilk tespitlere göre elektrik trafosundan çıktığını bildirdi. Bakan Kirişci, ilçede oluşturulan Muğla Afet Koordinasyon Merkezi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, saat 12.21 itibarıyla Mesudiye Mahallesi'nde çıkan yangına saat 12.35 gibi ekiplerin gerekli müdahaleyi yaptığını söyledi.

Gerek hava gerek kara her türlü araç-gereç donanımla bu mücadelenin başarılı bir şekilde yürütüldüğünü aktaran Kirişci, şunları kaydetti: "An itibarıyla yaklaşık 20 derecelik bir hava sıcaklığı, yüzde 60 civarında bir rutubet, 31 kilometre saat gibi de rüzgar hızı var. Bunlar tabii ki rutubet yüksek gibi olsa da gün içerisinde ve belirli bölgelerde rüzgar hızındaki anormallikler, yangınla ilgili tabi bazı olumsuzlukları da beraberinde getirmişti. Yaklaşık 500-600 hektar civarında bir alan zarar görmüştür. Bu 500-600 hektarlık alanın tam olarak tespitini inşallah yangın kontrol altına alındıktan ve gerekli ölçümler yapıldıktan sonra daha net olarak ifade edilebilecek durumda olacağız. Teselli bulduğumuz en önemli husus, gerek insan noktasında gerekse canlı hayvan noktasında herhangi bir zayiatın olmaması."

2 BİN 400 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

2 bin 400 civarında vatandaşın, zarar görmemeleri, yangından olumsuz etkilenmemeleri için bulundukları mahalleden tahliye edildiklerini vurgulayan Kirişci, bu tahliye çalışmalarıyla birlikte yangın söndürme çalışmalarının büyük hızla sürdüğünü aktardı. Bakan Kirişci, 10 uçak, 17 helikopter, 179 arazöz, 21 ilk müdahale aracı, 29 iş makinasıyla çalışma yapıldığının bilgisini verdi.

YANGIN BAZI YERLEŞİM YERLERİNE ULAŞTI

Kara ve havadan yapılan müdahaleye rağmen bölgedeki rüzgarın şiddeti ile alevler çok büyüyerek yerleşim alanı olan Maşa Çukuru'na ulaştı. Alevlerin ilerlediği Mesudiye Mahallesi Döşeme mevkiinde ise bir ev yandı, o bölgedeki evler de tedbir amacıyla tahliye edildi. 

7 İŞÇİ GÖZALTINA ALINDI

Söz konusu yangının, bölgede bulunan bir çiftlikte çalışan işçilerin kaynak yaptığı sırada çıkarttığı kıvılcım nedeniyle çıktığı öğrenildi. Kaynak sırasında sıçrayan kıvılcımların kuru otları tutuşturması sonucu başlayan yangınla ilgili 7 işçi gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüphelilerin ilk ifadelerinde, yakındaki bir çiftlikte çalışan işçi olduklarını, yangının kaynaktan çıkan kıvılcımdan çıktığını söyledikleri öğrenildi.

TEDBİR AMAÇLI SİTELER BOŞALTILDI

Çeşme Karaköy Mahallesi Karahisar mevkiinde makilik arazide çıkan yangını kontrol altına çalışmaları sürüyor.

Havadan ve karadan alevlere müdahale sürerken, tedbir amaçlı olarak iki sitenin boşaltıldığı öğrenildi. 

Alevlerin yerleşim yerlerine yaklaşması sebebiyle boşaltılan Sertur ve Özpamir sitesinde vatandaşlar evlerini terk ederken, bölgedeki şiddetli rüzgar sebebiyle alevlerin parladığı kaydedildi.

RÜZGAR ZORLAŞTIRIYOR

Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, çıkan yangının ardından yaptığı açıklamada, “Karaköy Mevkii'nde çıkan yangınla ekiplerimiz tüm gücüyle mücadele ediyor. Olumsuz hava koşulları nedeniyle kontrol altına alınması zorlaşan yangının en kısa sürede kontrol altına alınacağını temenni ediyoruz” diye konuştu.

Çeşme Belediyesi bu sabah başlayan orman yangının Ovacık-Sertur civarında kontrol altına alındığını duyurdu. Belediye, farklı bölgelerde devam eden yangın için çalışmaların devam ettiğini açıkladı.

Çeşme Belediyesi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Ovacık Sertur civarında çıkan yangın ekiplerimiz tarafından kontrol altına alındı. İlçemizde etkisini gösteren rüzgar nedeniyle farklı bölgelerde devam eden yangınlarda çalışmalarımız devam ediyor. Küçük dikkatsizlikler telafisi zor sonuçlara neden olabilir.”

BELEDİYEDEN İHTİYAÇ LİSTESİ

Datça Belediyesi, ilçede süren orman yangını nedeniyle “sandviç, su, ayran, göz damlası, ağrı kesici, powerbank, konserve gıda, plastik çatal-kaşık” gibi ürünlerin yer aldığı bir ihtiyaç listesi paylaştı.

ALAÇATI'DA DA ORMAN YANGINI

İzmir Çeşme'de bulunan Alaçatı'da orman yangını başladı.

Yangın söndürme uçakları ve itfaiye ekipleri, yangına müdahale etmeye başladı.

İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Çeşme Ovacık'taki yangınla ilgili paylaşımda bulundu. İtfaiye ekiplerinin yangınla mücadele ettiği görüntüleri paylaşan açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Çeşme Ovacık'taki yangında itfaiye ekiplerimiz alevlerin yerleşim alanlarına sıçramaması için saatlerce mücadele etti. Sertur sitesinde tehlike önlendi, Özpamir sitesinde çalışmalar sürüyor. Tehlikeli yerlerdeki vatandaşlarımız tahliye edildi. Önlemler sabaha kadar sürecek.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •