Yanlış beslenme alışkanlıklarından ötürü, karşılaşılan sindirim sistemi hastalıkları için uygulanan bir diyet türü olan Gaps diyeti, özellikle de bağırsakların florasında zararlı olan bakterilerin artması neticesinde karşılaşılan pek çok hastalık için uygulanmaktadır. Gaps diyeti sayesinde hem kilo vermek hem de bağışıklık sisteminin güçlenmesi mümkün olmaktadır. Son günlerde internette Gaps Diyeti Nasıl Yapılır? Gaps Diyeti Sağlıklı mı? gibi sorular sıkça aranmaktadır. İşte Gaps diyeti hakkında merak edilenler...
Gaps Diyeti Nasıl Yapılır?
Gaps diyetinin temel hedefi, bağırsak florasının sağlıklı bir şekilde çalışmasıdır. Bağırsak florasını olumsuz bir şekilde etkileyen, zararlı bakterilerin artmasını sağlayan gıdalardan uzak durulan bu beslenme planında, lifli gıdaların tüketimi göze çarpmaktadır. Gaps diyetiyle alakalı bilinmesi gereken en önemli hususlardan birisi de antibiyotiklerdir. Bağırsak florasına olumsuz etkide bulunan antibiyotikler, bağırsaklardaki yararlı bakterilerin azalmasında rol oynar. Bu yüzden antibiyotiklerin dikkatli bir şekilde kullanılması önemlidir. Bunun dışında bilinçsiz bir şekilde tüketilen; uyku ilacı, doğum kontrol hapları, ağrı kesiciler ve anti depresanlar da bağırsak florasına olumsuz etki etmektedir.
Gaps diyetinde, bağırsak florasını olumsuz bir şekilde etkileyen hiçbir gıda tüketilmez. Bununla beraber kesinlikle bu gıdalarsan uzak durulması gerekir. İşlenmiş besinler, karbonhidratlar, şekerli besinler bağırsak florasını etkileyerek zararlı bakterilerin çoğalmasına sebep olmaktadır. Gaps diyetini uygulamak isteyen kişiler ilk önce, şekerli ve işlenmiş besinlerin tüketiminden uzak durmak gerekir. Evde yapılmış olan turşu ve probiyotik içeren yoğurtlar, bu diyetin programında bulunur. Bunun dışında; bal kabağı, avokado, pancar, yer elması, kemik suyu gibi gibi gıdalarda diyette yer alır.
Gaps Diyeti Sağlıklı mı?
Gaps diyeti; bağırsaklar için oldukça faydalı olan bir diyettir. Bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışması, bütün vücut için önemlidir. Sağlıklı bağırsak florasının olması, vücudun bağışıklık sistemine yardımcı olan koruyuculuğun iyi olması anlamına gelir. Bağırsak florasının sağlıklı olması, vücudun maruz kaldığı kimyasallardan, toksinlerden ve patojenlerden korunmasını sağlar. Gaps diyeti, bakterilerin dengesinin sağlanmasına destek olur.
Sürekli şekilde çalışan bağırsaklarda bakteri dengesi süreklidir. Bununla beraber yararlı bakterilerden olan probiyotik seviyesi yüksektir, bağırsaklarda yer alan zararlı bakterilerin seviyesiyse azdır. Fakat Gaps hastaları için bu durum tam tersidir. Gaps diyetiyse bağırsakların florasını destekleyen gıdaların tüketilmesini sağlayan bir diyet çeşididir. Fermente besinlerin tüketilmesiyle beraber probiyotik bakterilerin çoğalması amaçlanır.
Gaps diyetini yapanların içerisinde; dikkat eksikliği, epilepsi, şizofreni, hiperaktive bozukluğu gibi hastalıklara sahip kişilerde vardır. Bu diyeti yapanlar içerisinde migren, anemi, MS, çölyak, egzama ve eklem ağrıları gibi rahatsızlıkların ciddi oranda hastalıklarının azaldığı belirtilmektedir.
Gaps Diyeti ile Nasıl Zayıflanır?
Gaps diyeti içerisinde bağırsakların işlevini güç hale getiren ve zararlı bakterilerin artmasını sağlayan gıdalar tüketilmemelidir. Trans yağ ve kızartma yağı içeren gıdalar gaps diyetinde tüketilmez. Bağırsakların işlevini zora sokan besinler, hastanın genel muayenesi sonrasında belirlenerek diyet listesi, beslenme ile ilgilenen uzmanlar tarafından takibe alınır. İşlenmiş ve şekerli besinler, nişasta, glüten içeren tahılların hiçbiri bu diyette tüketilmemelidir. Bunun sayesinde hem sağlıklı beslenmek hem de kilo vermek mümkün olacaktır.
Gaps diyeti, sıkı bir disiplin istemektedir. Bununla beraber bu diyetin bir defa uygulanması sonrasında yıllar içerisinde sağlıklı bir yaşam sürmek kesin olacaktır. Sindirim sistemi adına en iyi yatırımlardan birisi olan bu diyet, bağırsak florasının korunmasını sağlayarak, sağlıklı beslenme adına bütün vücuda olumlu etki sağlar. Bununla beraber zayıflamak ve kilo vermek kesin olacaktır.
Gaps Diyeti Hakkında
Son dönemlerde sindirim ve bağırsak şikayeti yaşayan kişilerin uyguladığı bir program olan ve oldukça popüler hale gelen gaps diyeti, hem kilo vermeye yardımcı oluyor hem de bağırsakların daha iyi bir şekilde çalışmasını sağlayıp, sindirim sisteminin düzenlenmesine destek olmaktadır.
Gaps Diyeti Aşamaları
Gaps diyetinin üç ayrı aşaması bulunmaktadır. Bu aşamalar aşağıdaki gibi sıralanacaktır;
- Gaps diyetine başlangıç: Gaps diyetine giriş altı aşamadan oluşmaktadır. Diyeti uygulayan bireylerde fizyolojik ve psikolojik belirtiler, gaps diyetine giriş etabında yavaşça ortadan kalkar.
- Tam Gaps diyeti: Gaps diyetinin bu aşamasında fizyolojik ve psikolojik belirtiler ortadan kalkmakla beraber bağırsak florasında dengelenme sağlanmaktadır.
- Gaps diyetindeki son aşama: Bağırsak florasının tam anlamıyla iyileşmesi tamamlanmıştır. Bununla beraber epitel dokuda iyileşme gerçekleşmektedir. Beslenme ile alakalı uzmanların kontrolünde, diyetin aşamaları ile diyet bırakılır. Bu şekilde diyet tamamlanarak sağlığa kavuşmak mümkün olacaktır.