Vaka sayısı 7 kişiye çıktı... Hantavirüs kabusu yayılıyor!

Vaka sayısı 7 kişiye çıktı... Hantavirüs kabusu yayılıyor!
A- A+

Arjantin’den seyir halindeyken MV Hondius üzerinde ortaya çıkan Hantavirüs salgını, üç kişinin yaşamını yitirmesi ve çok sayıda yolcunun karantinaya alınmasıyla uluslararası alarma dönüştü. Gemide mahsur kalan yaklaşık 150 yolcu arasında Türk bir çiftin de bulunduğu ortaya çıkarken, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) vaka sayısının 7'ye çıktığını duyurdu.

Atlantik Okyanusu’nda seyir halindeyken patlak veren salgın, Hantavirüs nedeniyle yolcu gemisi MV Hondius’i uluslararası sağlık krizinin odağı haline getirdi. Gemide üç kişinin hayatını kaybettiği, birkaç yolcuda ise şüpheli enfeksiyon bulgularının tespit edildiği bildirildi.

Sağlık otoriteleri, özellikle Latin Amerika kökenli And türü Hantavirüs üzerinde dururken, virüsün yakın temas yoluyla insandan insana bulaşabildiğine dikkat çekti. Gemiden tahliye edilen bazı yolcularda da enfeksiyonun doğrulandığı açıklandı. Yetkililer, durumun kontrol altında tutulabilmesi için geminin Kanarya Adaları’na yönlendirildiğini ve burada kapsamlı sağlık taraması yapılacağını duyurdu.

DSÖ: YENİ VAKALAR ORTAYA ÇIKABİLİR...

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, hantavirüs salgınına ilişkin yaptığı açıklamada vaka sayısının 7 kişiye çıktığını ve virüsün kuluçka süresinin altı haftaya kadar uzayabileceğini belirterek yeni vakaların ortaya çıkmasının muhtemel olduğunu söyledi. Ghebreyesus, şu ana kadar doğrulanan vakalara ilişkin bilgi verirken, ilk hastanın 6 Nisan’da semptom göstermeye başladığını ve 11 Nisan’da hayatını kaybettiğini açıkladı. O dönemde hantavirüs şüphesi bulunmadığı için hastadan örnek alınmadığı ifade edildi. Aynı kişinin semptom gösteren eşi ise geminin Saint Helena Adası’na yanaşmasının ardından karaya çıkarıldı ancak Johannesburg uçuşu sırasında durumu ağırlaşan kadın, 26 Nisan’da yaşamını yitirdi.

DSÖ Başkanı ayrıca gemide bulunan bir başka kadının 28 Nisan’da semptom göstermeye başladığını ve 2 Mayıs’ta hayatını kaybettiğini duyurdu. Bunun yanı sıra 24 Nisan’da gemi doktoruna başvuran erkek bir yolcunun ertesi gün tahliye edildiği ve yoğun bakımda tedavisinin sürdüğü bildirildi. Ghebreyesus, “DSÖ, yolculardan biriyle temas etmiş olabilecek ve semptom gösteren başka kişilere dair haberlerin farkında. Her bir durumda ilgili makamlarla yakın temas halindeyiz. Andes virüsünün altı haftaya kadar uzayabilen kuluçka süresi göz önüne alındığında, daha fazla vakanın bildirilmesi mümkün” ifadelerini kullandı.

AVRUPA BİRLİĞİ'DEN AÇIKLAMA...

Avrupa Birliği de Arjantin’den Cabo Verde’ye seyir halindeki MV Hondius adlı yolcu gemisinde ortaya çıkan hantavirüs vakalarının ardından kamuoyundaki endişelere ilişkin açıklama yaptı. AB Komisyonu Sözcüsü Eva Hrncirova, mevcut veriler doğrultusunda Avrupa halkı açısından risk seviyesinin düşük olduğunu belirterek, şu aşamada paniğe neden olacak bir tablo bulunmadığını söyledi. Hollanda Kraliyet Havayolları’nda görev yapan bir kabin memurunun hantavirüs belirtileriyle Amsterdam’da hastaneye kaldırılmasının ardından sürecin daha yakından izlendiği aktarıldı.

AB yetkilileri, ilk vakaların bildirilmesinden itibaren Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) ve üye ülkelerle koordinasyon içinde hareket edildiğini vurguladı. ECDC tarafından gemiye bir uzmanın gönderildiğini açıklayan Hrncirova, uzman ekibin gemide incelemelerini sürdürdüğünü ve gelişmelerin anbean takip edildiğini ifade etti. Avrupa’daki vatandaşlara yönelik olası risklerin ayrıntılı biçimde değerlendirildiğini kaydeden AB sözcüsü, sürecin hafife alınmadığını ve gerekli tüm önlemlerin alınmaya hazır olduğunu dile getirdi.

TÜRK ÇİFT SOSYAL MEDYADA PAYLAŞTI...

Gemide bulunan yolcular arasında yer alan doğa fotoğrafçısı Emin Yoğurtçuoğlu, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımla sürecin yakından takip edildiğini belirtti. Eşi ile birlikte gemide mahsur kalan Yoğurtçuoğlu, gemide yeni vaka görülmediğini ve bazı hastaların tahliye edildiğini ifade etti.

YENİ VAKALAR KORKUTTU...

Güney Atlantik’te başlayan ve kısa sürede uluslararası bir sağlık krizine dönüşen MV Hondius kaynaklı hantavirüs iddiaları, farklı ülkelerde yeni vakalarla birlikte daha da genişleyen bir soruşturmayı beraberinde getirdi. Arjantin çıkışlı lüks keşif gemisinde üç kişinin hayatını kaybetmesinin ardından, en az 23 yolcunun herhangi bir resmi uyarı yapılmadan Saint Helena Adası’nda gemiden ayrılarak farklı kıtalara dağıldığı yönündeki bilgiler, küresel ölçekte endişeyi artırdı. Yetkililer, bu yolcuların olası temas zincirinin izini sürmeye çalışırken, salgının gemi sınırlarını aşmış olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

BİR YENİ VAKA DA HOLLANDA'DA...

Benzer bir alarm da Güney Afrika–Hollanda hattında yaşandı. Johannesburg’da sağlık durumu nedeniyle uçağa alınmayan 69 yaşındaki Hollandalı bir yolcunun hantavirüs nedeniyle hayatını kaybetmesinin ardından, bu kişiyle temas kurduğu belirlenen bir kabin memuru karantinaya alındı ve Amsterdam’da gözetim altına alındı. Hava yolu şirketi çalışanının durumunun yakından takip edildiği bildirilirken, sağlık yetkilileri olası bulaş zincirini netleştirmek için temaslı taramasını genişletti. Olay, gemide başlayan salgının kıtalar arası yeni şüpheli vakalarla bağlantılı olabileceği ihtimalini güçlendirdi.

KEMİRGENLERDEN BULAŞIYOR...

Uzmanlar, hantavirüsün özellikle kemirgenlerle temas sonucu bulaşabildiğini hatırlatarak, belirtiler gösteren kişilerin hızla sağlık kuruluşlarına başvurması gerektiği uyarısında bulundu. Salgının gerçek boyutunun ise önümüzdeki günlerde yapılacak testlerle netleşmesi bekleniyor.

Kaynak:Halk TV

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •