Kar geldi, kavga bitmedi! Uğur Dündar'dan Orhan Şen'e: "Yahu senin işin bu! Şişinme niye?"

Kar geldi, kavga bitmedi! Uğur Dündar'dan Orhan Şen'e:
A- A+

İstanbul'da 12 Ocak'ta beklenen ancak kıyı kesimlerde büyük ölçüde gerçekleşmeyen kar yağışı, kamuoyunda geniş yankı bulmuştu. Özellikle okulların tatil edilmesi ve alınan tedbirler üzerine başlayan tartışma, ünlü gazeteci Uğur Dündar ile tanınmış meteorolog Prof. Dr. Orhan Şen arasında sosyal medyada yeni bir polemiğe dönüştü.

İlk Dalga: "Palavra Yarışı" Eleştirisi…

Beklenen yoğun kar yağışının İstanbul'un özellikle kıyı şeridinde neredeyse hiç etkili olmaması üzerine Uğur Dündar, sert bir çıkış yapmıştı. Dündar, tahminlerin tutmaması nedeniyle meteoroloji yetkililerini ve uzmanları "palavra yarışı" yapmakla suçlamış, "Her yerin bembeyaz olması bekleniyordu, ancak kar yok denecek kadar az" ifadelerini kullanmıştı.

Orhan Şen'den Bilimsel Açıklama ve Savunma…

"Hocaların Hocası" olarak bilinen Prof. Dr. Orhan Şen ise eleştirilere bilimsel gerekçelerle yanıt verdi. Şen, İstanbul'un yoğun kentleşmesinin yarattığı "ısı adası etkisi" ve Karadeniz üzerindeki deniz etkisinin yetersiz kalmasının, kıyı bölgelerinde kar örtüsünün oluşmasını engellediğini belirtti. Yüksek kesimlerde ise karın daha etkili olduğunu vurguladı. Şen, okulların tatil edilmesi kararını da savundu ve afet yönetiminin temel prensibini hatırlattı:

"Kar beklenenin altında kaldıysa sorun yok; asıl sorun, beklenenin üstünde yağış olduğunda tedbir alınmamış olsaydı yaşanacaklardı. O zaman çok daha büyük kaosları konuşuyor olacaktık. Bu bir risk yönetimidir ve Vali Bey doğru olanı yapmıştır."

Son Hamleler: Şen'den Dündar'a Yönelik Paylaşım, Dündar'dan Cevap…

Tartışma yeni bir yağış döneminin ardından yeniden alevlendi. Prof. Dr. Orhan Şen, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda geçen haftaki tedbirleri eleştirenlere gönderme yaparak şunları yazdı:

"Geçenki kar yağışında risk yönetimini öne çıkartarak işiniz yoksa dışarı çıkmayın dedik. Okullar tatil olmalı dedik. (...) Bu sefer sadece kar yağacak dedik. Gördünüz mü ne oldu İstanbul'da. Şimdi o gazeteci o kişiler ne diyecekler acaba?"

Bu paylaşıma Uğur Dündar'dan hızlı bir yanıt geldi. Dündar, Şen'e hitaben şu ifadeleri kullandı:

"Adam meteoroloji uzmanı. Yani işi hava durumlarını önceden bilmek. Daha önce birçok tahmini doğru çıkmamış. Bu kez nihayet doğru bildiği için seviniyor ve daha önceki yanılgıları nedeniyle kendisini eleştirenlere çatıyor. Yahu senin işin bu! Yani hava durumunu doğru bilmek. Şişinme niye?.."

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •