SON DAKİKA

EFT ve havalede yeni dönem! '200 bin TL' üstü para transferlerinde açıklama mecburi olacak!

EFT ve havalede yeni dönem! '200 bin TL' üstü para transferlerinde açıklama mecburi olacak!
A- A+

Mali Suçları Araştırma Kurulunun (MASAK) hazırladığı yeni düzenleme, 1 Ocak 2026 itibarıyla yürürlüğe giriyor.

Buna göre, 200 bin lira ve üzerindeki para transferlerinde işlemin kaynağı ve maksadı açıklanacak, gerekirse belgeyle ispatlanacak.

İşlem tutarı arttıkça beyan yükümlülüğü de artacak. 20 milyon TL ve üzerindeki transferlerde ise tapu, noter belgesi, fatura gibi “dayanak belgeler” istenecek.

Belge sunmayan kişiler işlem yapamayacak. Bankalar, eksik belgeyle işlem gerçekleştirmeyecek. MASAK, belgeleri ve açıklamaları inceleyerek şüpheli işlemleri tespit edecek. MASAK, kullanıcıların para transferlerinde seçebileceği işlem sebeplerini de belirledi.

Bunlar arasında şunlar yer alıyor:

-Gayrimenkul alım ödemesi
-Motorlu taşıt ödemesi
-Borç verme veya ödeme
-Hediye, bağış veya yardım
-Vergi veya harç ödemesi
-Danışmanlık, sağlık, sigorta, avukatlık gibi hizmet ödemeleri
-Kripto varlık, şans oyunu, eğlence ve sosyal medya harcamaları

Bu başlıkların dışında kalan işlemler için ise “diğer” seçeneği işaretlenecek ve en az 20 karakterlik bir açıklama yazılacak.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •