Faizlerin yükselmesiyle cazibesini artıran vadeli mevduatlarda stopaj oranları yükseltildi. Piyasada en yüksek faiz oranı %53 olurken, bankalarda oranlar yavaş yavaş aşağı çekilmeye başladı. Hem faiz oranlarındaki küçük çaplı indirim hem de kazançtan alınan vergi payının artması mevduat getirilerini düşürüyor. Bir yandan da Merkez Bankası’ndan faiz indirimi bekleniyor. Peki ilerleyen süreçte mevduat faizleri düşecek mi? İşte detaylar...
Merkez Bankası’nın 20 Mart’tan sonra politika faizini yeniden artırmasıyla birlikte bankalar da mevduat faizlerinde güncellemelere gitti. Pek çok banka halihazırda mevduat sahiplerine %50 civarında faiz sunuyor. Bazı bankalar bu oranı %53’e kadar çıkarırken, son haftalarda mevduat faizlerinde birkaç puanlık düşüşler de dikkat çekti.
FON VE MEVDUAT HESAPLARDA STOPAJ YÜKSELTİLDİ
Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre mevduat hesaplar ile fonlara uygulanan stopaj oranlarında değişikliğe gidildi. Buna göre yatırım fonlarında stopaj oranı %15’ten %17.5’e çıkarken, mevduatlarda ise 6 aya kadar olan vadeli mevduatlarda stopaj oranı %15’ten %17.5’e, 1 yıla kadar vadeli hesaplarda oran %12’den %15’e yükseldi. 1 yıldan uzun vadeli olan mevduat hesapları için uygulanan %10 stopaj oranında değişikliğe gidilmedi.
MERKEZ BANKASI’NDAN FAİZ İNDİRİMİ BEKLENİYOR
Öte yandan Merkez Bankası’nın 24 Temmuz tarihindeki toplantısından faiz indirimi kararı bekleniyor. Piyasalarda 250-350 baz puan civarında bir faiz indirimine gidileceği öngörülüyor.
Peki Merkez Bankası’nın faiz indirimine gitmesi durumunda mevduat faizlerinde düşüşler hızlanacak mı? Faizlerde temmuz sonrası beklenti ne? Stopaj artışının mevduat getirilerine etkisi ne olur?
Konuyla ilgili tüm merak edilenleri değerlendiren 3. Göz Danışmanlık Kurucusu Hikmet Baydar şu ifadeleri kullandı: “Merkez Bankası’nın faiz indirimi konusunda biraz daha aceleci davranması lazım. En son yapılan faiz artırımı geri alınmalıdır. En azından faizler %42.5’e indirilmeli. Piyasanın beklentisi 250 baz puanlık indirim olsa da 2 ay içerisinde toplam 500 baz puanlık indirim yapılması lazım. Bence faizlerin %41 seviyelerine kadar düşmesi lazım. Yüksek faizden dolayı sanayi sektörü üzerindeki faiz yükü fazla. En azından 250 baz puan üzeri faiz indirimi gerekli.
‘MEVDUATTA ÖNEMLİ FAİZ DÜŞÜŞÜNE YOL AÇABİLİR’
Merkez Bankası bazı kararlar aldı. Mevduat bankalarının TL’ye geçiş oranı %60’tan %40’a indirildi. Katılım bankalarının TL’ye geçiş oranı %45’ten %25’e düşürüldü. Bu karar bankaların oranları tutturmak için yüksek faizle TL toplama ihtiyacını ortadan kaldırmış oluyor. Merkez Bankası’nın faiz kararının dışında alınan bu karar bile bankaların TL mevduata verdiği faizde daha rahat davranmalarına yol açacağı için mevduatta önemli bir faiz düşüşüne yol açabilir. Bankalar bu nedenle hızlı bir şekilde mevduat faizlerini aşağı çekebilirler.
‘TCMB’NİN FAİZİ AŞAĞI ÇEKMESİ BANKALARIN İŞİNİ KOLAYLAŞTIRACAK’
Bununla birlikte Merkez Bankası’nın fonlama faizini aşağı çekmesi bankaların işini biraz daha kolaylaştıracaktır. Fonlama maliyeti düşen bankalar piyasaya göre biraz daha düşük faizlerle mevduat toplamaya başlayacaklardır.
STOPAJ ARTIŞININ MEVDUATLARA ETKİSİ NE OLUR?
Mevduat ve fonlara getirilen stopaj sonuçta mevduat ve fon sahibinin daha az gelir elde etmesine yol açıyor. Aradaki farkı devlet almış oluyor. Fon ve mevduat yatırımcıları net getiriye bakacaktır. Net getiri tatmin edici olmazsa başka alternatif yatırım araçlarına geçilebilir. Döviz, altın gibi stopajsız olan başka enstrümanlara yönelme riski de artıyor. Kurda yukarı yönlü baskı olursa bu para döviz ve yastık altı altına gitme riski de taşıyor. O yüzden stopajların artırılması vergi gelirlerini artıracak gibi görünse de mevduat büyüklüklerini düşürebilir. Bu durum toplam vergi gelirlerinde bile düşüşe yol açabilir.
‘MEVDUAT GELİRLERİNDE STOPAJ ARTIŞI KADAR AZALMA OLACAK’
1 milyon TL’yi aylık mevduata bağlayan bir kişinin faiz gelirine uygulanacak stopaj nedeniyle ek stopaj kadar getiride azalma olacaktır. Daha önceki stopaja göre daha az net getiri alacak.”
Kaynak: MİLLİYET