2025 19 Mayıs'ında da gelenek bozulmadı. İktidar medyası gruplar ve kişiler tarafından Anadolu'yu emperyalist işgalden kurtaran Atatürk'ün, Samsun'a Osmanlı'nın son padişahı Vahdettin tarafından gönderildiği söylemleri yeniden alevlendirildi. Özellikle Murat Bardakçı'nın Samsun'a çıkışının Osmanlı operasyonu olduğunu ifade etmesinin eleştirilerin ardı arkası kesilmedi.
Atatürk'ün Samsun'a, Osmanlının son padişahı olan Vahdettin tarafından gönderildiği tartışmaları alevlendi. Tarihçi Murat Bardakçı'nın NTV'de katıldığı programda kullandığı ifadeler sosyal medyada gündem oldu.
ATATÜRK'ÜN SAMSUN'A GİTMESİNİN BİR OSMANLI OPERASYONU OLDUĞUNU SÖYLEDİ…
Bardakçı, katıldığı yayında Atatürk'ün Samsun'a ayak basmasının bir Osmanlı operasyonu olduğunu öne sürdü.
SİNAN MEYDAN GERÇEKLERİ TANE TANE ANLATTI…
Tarihçi Sinan Meydan, Atatürk'ün Milli Mücadelenin Saray operasyonuna rağmen kazanıldığını ifade ifade etti. 19 Mayıs'a özel Halk TV'de yayımlanan Serhan Asker ile Görkemli Hatıralar programına katılan Tarihçi Sinan Meydan'ın, Atatürk'ün Osmanlı operasyonu ile gönderilmediğine ilişkin şu yorumlarda bulundu:
Milli Mücadeleyi başlatmak için bir Devlet Operasyonu değil, Milli Mücadeleyi etkisizleştirmek için bir Saray Operasyonu vardı. Kurtuluş Savaşı, o Saray Operasyonuna (ihanetine) rağmen kazanıldı.
Mustafa Kemal Paşa, Anadolu'ha geçip ulusal direnişi örgütlemeye başlayınca, emperyalizmin merhametine sığınan İngiliz işbirlikçisi Saray Hükümeti (Sadrazam Damat Ferit ve Padişah Vahdettin) tarafından önce geri çağrıldı, sonra görevden alındı, daha sonra katli vaciptir fetvası yayınlandı, idam fermanı çıkarıldı, Kuvayi Milliyecilerin üzerine Anzavur eşkıyası ve Vahdettin'in paralı ordusu Hilafet Ordusu gönderildi. Padişah Vahdettin ve Sadrazam Damat Ferit'in kışkırtmasıyla Anadolu iç isyanlarla sarsıldı, Anadolu'da iç savaş çıktı, kardeş kardeşi vurdu.
Kurtuluş Savaşı, sarayın-sultanın (Vahdettin'in) açık ihanetine rağmen kazanıldı.
ATATÜRK'ÜN VATANI KURTARMA NİYETİ ORTAYA ÇIKINCA İSTANBUL'A DÖNMESİ İSTENDİ
Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz da tarihin göz göre göre çarpıtılmasının ardından sosyal medya hesabından konuya nokta koyacak bir açıklamada bulundu. Yavuz söz konusu paylaşımında şu görüşünü ifade etti:
"Mustafa Kemal’in Vahdettin tarafından vatanı kurtarsın diye Anadolu’ya gönderdiği savı Vahdettin’i temize çıkarmak isteyen İslamcıların büyük yalanıdır. O’nun vatanı kurtarma niyeti anlaşılınca İstanbul’a dönmesi istenmiş, sonra görevden alınmış ve hakkında idam emri verilmiştir."

VAHDETTİN'İN ATATÜRK'E İDAM FERMANINI ONAYLAMASI
Atatürk'ün Osmanlı operasyonu ile Samsun'a gönderildiğini ifade edenlere tarihi belgeler ile yanıtlar verildi. Bu noktada çokça paylaşılan bilgilerden birisi de son Osmanlı padişahı olan Vahdettin'in Milli Mücadeleyi başlatan Atatürk hakkında çıkarılan idam fermanını 24 Mayıs 1920 tarihinde imzaladığı belge oldu. Yine tarihçi Sinan Meydan tarafından konu hakkında şu açıklama yapılmıştı:
"11 Mayıs 1920'de; emperyalist işgale karşı direnen Mustafa Kemal Paşa ve bazı silah arkadaşları, İstanbul Saray Hükümeti’nin düzmece bir mahkemesiyle gıyaben idama mahkûm edildi. Mustafa Kemal paşa ve arkadaşlarının bu idam kararı 24 Mayıs 1920'de Padişah Vahdettin tarafından onaylandı.
25 Nisan 1920’de Ali Kemal, “İdam! İdam” diye haykıran bir yazıyla “Ankara’daki haydutlar” dediği “millicilerin” idamını istedi.
Sarayın mahkemesi, Nemrut Mustafa Paşa başkanlığındaki 1 numaralı Divanı Harp, 11 Mayıs 1920’de Mustafa Kemal Paşa ve bazı arkadaşlarının gıyaben idamlarına ve mallarının haczine karar verdi. Karara göre suç, Kuvayı Milliye adı altında “fitne ve fesat” düzenlemek, buna özendirmek, ayrıca anayasaya aykırı olarak halktan zorla para ve asker toplamak, bu isteğe uymayanlara “işkence ve eza” yapmak ve “tahribi bilada” yani “ülkeyi yıkmaya” kalkışmaktı.
İdam kararında Mustafa Kemal Paşa'dan, “Üçüncü Orduyu Hümayun Müfettişliği’nden mazul ve askerlik mesleğinden çıkarılmış Selanikli Mustafa Kemal Efendi” diye söz ediliyordu. Mustafa Kemal Paşa'dan, askerlikten istifa etmiş olmasına rağmen “askerlikten çıkarıldığı” ifade ediliyor ve Mustafa Kemal'e “paşa” değil, “efendi” deniliyordu. Karara göre Mustafa Kemal Paşa'nın yanında, eski 27. Fırka Komutanı İstanbullu Kara Vasıf Bey, eski 20. Kolordu Komutanı Salacaklı Ali Fuat Paşa, eski Ankara Mebusu ve Washington Sefiri Midillili Alfred Rüstem Bey, eski Sağlık Müdürü İstanbullu Dr. Adanan Bey, eski Darülfünun Batı Edebiyatı Öğretmeni İstanbullu Halide Edip Hanım da idama mahkûm ediliyordu.

Alemdar gazetesi bu haberi, “Mustafa Kemal ve Hampalarının İdam Kararı” diye duyurdu.(Alemdar, 13.5.1336).
Padişah Vahdettin, Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının idam kararını 24 Mayıs 1920’de onayladı. (Takvimi Vekayi, 27.5.1336).
Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının idam kararlarının ve haklarındaki katli vaciptir fetvalarının halka duyurulması sonunda Anadolu'da Milli Mücadele karşıtı iç isyanlar çıktı, bir taraftan düşman işgali sürerken diğer taraftan bir iç savaş çıktı.
SUNAY AKIN VAHDETTİN'İN POLİS CEMİL'E YAPTIKLARINI ANLATTI
Sunay Akın, Anadolu'yu emperyalist işgalden kurtaran Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a ilk adımı attığı 19 Mayıs'ın yıl dönümü olması vesilesi ile gözleri dolduran tarihi bir olayı anlattı. Akın, Gülhane Parkı'nda işgalci Batılı askerlerin tecavüz etmeye kalkıştığı bir Türk kadını Polis Cemil'in kurtardığını anlattı. Akın, Osmanlı Sarayı'ndan gelen emir ile Polis Cemil'in işgalcilere teslim edilip Fransız mahkemesinde yargılandığını ardından da Fransız zindanlarına gönderildiğini kaydetti.