İhracatçının TCMB’de döviz bozdurma zorunluluğu yüzde 25’ten 35’e çıkarıldı. İhracatçılar, yılbaşından bu yana ‘kaldırıldı’ müjdesi beklemiş ancak oran 3 Mart 2025 tarihinde yüzde 30’dan 25’e düşürülmüştü. Döviz destek oranı ise yüzde 2’den 3’e çıkarıldı.
Dünya'da yer alan habere göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kararına istinaden İhracat Genelgesi’nde yapılan değişiklikle, ihracat bedellerinin TCMB’ye asgari satış oranının 31 Temmuz 2025 tarihine kadar yüzde 35 olarak uygulanması kararlaştırıldı. Olumlu bir gelişme olarak ise düzenleme ile firmaların ihracat bedeli dövizlerinin TL’ye dönüşümünün desteklenmesi kapsamında sağlanan döviz dönüşüm desteği oranı yüzde 2’den yüzde 3’e yükseltildi.

Rekabette rakipleriyle eşit şartlarda sahaya çıkmak isteyen ihracatçı, Merkez Bankası rezervlerinde istenen seviyelere gelindiğini, dolayısıyla yüzde 25 döviz bozdurma zorunluluğunun dahi ortadan kalktığına işaret ediyordu. Ancak son kararla oranın yeniden yükseltilmesi, ‘üzücü’ bir hamle olarak yorumlanıyor. TCMB’de bozdurulup TL’ye çevrilen parayı hammadde almak için tekrar dövize çevirdiklerini anlatan ihracatçılar, bu durumda kur makasının yarattığı ek maliyet artışından yakınıyor. Bilindiği gibi 4 Eylül 2018 tarihinden itibaren 6 ay süre ile ihracat bedellerinin 180 gün içerisinde Türkiye’ye getirilme ve yüzde 80’inin bankaya bozdurma zorunluluğu getirilmişti. Daha sonra bu düzenleme hem süre hem oran bakımından gevşetildi. 2024 Haziran ayında döviz bozdurma zorunluluğu yüzde 40’tan yüzde 30’a, Mart 2025’te de yüzde 25’e indirilmişti.
Martta yüzde 30’dan 25’e düşürülmüştü
Bu kapsamda 10 Haziran 2024 tarihinden itibaren İhracat Bedeli Kabul Belgesine (İBKB) veya Döviz Alım Belgesine (DAB) bağlanan ihracat bedellerinin yüzde 40’ının değil yüzde 30’unun Merkez Bankası’na satılması zorunlu hale gelmişti. İhracatçılar, ‘kaldırıldı’ müjdesi beklemiş ancak oran 3 Mart 2025 tarihinde yüzde 30’dan 25’e düşürülmüştü. Yeni düzenleme ile oran yeniden yüzde 35’e çıkarıldı. Uygulamaya göre, İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB) veya Döviz Alım Belgesi (DAB) düzenlenen ihracat bedellerinin en az yüzde 35’i belgeyi düzenleyen bankaya satılıyor.