Altın kaçakçılığındaki artışı tetikleyen altın ithalatı kotasında yine değişikliğe gidileceği belirtildi. Bakan Şimşek'in "istenmeyen sonuçlara neden olduğunu" vurgulayarak altın ithalatında kota uygulamasını kaldırdığı öne sürüldü.
Altın ithalatına kota getirilmesinin ardından kaçakçılıkta büyük artış görüldü. Son olarak siyasilerin de dahil olduğu büyük bir altın kaçakçılığı ağı ifşa oldu. Bu durum sonrasında uygulamanın yarardan çok zarar getirdiğine kanaat getiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, "istenmeyen sonuçlara neden olduğunu" belirterek uygulamayı kaldırma kararı aldığı belirtildi.
Nefes gazetesinden Nuray Babacan'ın haberine göre, Bakan Şimşek, iş insanlarıyla bir araya geldiği bir toplantıda, siyasilerin karıştığı altın kaçakçılığına değinmeden, "Altın ithalat rakamı çok yüksekti. O yüzden sınırlama getirdik. Maalesef istenmeyen sonuçlara yol açtı. Kota uygulaması kaldıracağız…" ifadelerini kullandı.
Nuray Babacan'ın “Altın kotası kaldırılıyor!” başlıklı yazısı şöyle;
Hükümetin, cari açığın kapatılmasında önemli adım olarak sunduğu altın ithalatına kota uygulaması, bir yıl içinde patladı. Altın kaçakçılığı öyle bir hal aldı ki içinde siyasilerin ve bürokratların olduğu büyük bir kriminal dosyaya dönüştü.
İşte bu nedenle Hazine ve Maliye Bakanlığı, önümüzdeki dönemde altına koydukları ithalat kotasını kaldırma kararı aldı. Bakan Mehmet Şimşek’in, bunun gerekçesini “istenmeyen sonuçlara neden oldu” sözleriyle açıkladığını öğrendik.
Altın ithalatına kota uygulamasının iyi niyetli olduğu hesaba katılsa bile bir yıl içinde geldiği noktada, bırakın ekonomiyi, siyasi sonuçları açısından ‘utanç verici ’oldu.
Gazeteci Timur Soykan’ın ortaya çıkardığı olaylar zinciri, hasır altı edilmeye çalışılsa da Cumhur İttifakı’nın eski ve yeni vekillerinin dahil olduğu ‘kaçakçılık’ siyasi kulislerde gündem oldu. Öğrendiğimize göre, Bakan Şimşek, iş insanlarıyla yaptığı bir toplantıda gelinen noktadan rahatsızlığını aktardı.
Şimşek’in, siyasilerin karıştığı altın kaçakçılığına değinmeden, “Altın ithalat rakamı çok yüksekti. O yüzden sınırlama getirdik. Maalesef istenmeyen sonuçlara yol açtı. Kota uygulaması kaldıracağız…” dediğini belirtelim.
7 Ağustos 2023 tarihinde başlayan kota uygulamasının ne kadar gerekli olduğu her fırsatta, bakan ve bürokratları tarafından anlatıldı. Altın ithalatı, cari açığın genişlemesinde en büyük etki olarak gösterildi. Bakanlık, ‘Neden gereklidir?’ başlıklı uzun uzun açıklamalar yaptı.
Ancak pek de öyle olmadı. İki ilginç gelişme yaşandı. 1- Altın kaçakçılığı patladı. 2- Gümüşe olan talep tavan yaptı.
Uzmanlar, altın ithalatına kota konulmasının ardından gümüş ithalatında rekor kırıldığına dikkat çekerek, ithalat kotasının gümüş ile bypass edildiğini öne sürdüler. Sonra ne oldu? Ülkenin dört bir yanından altın kaçakçılığı haberleri gelmeye başladı. Bazı kamu kurumu bürokratlarının iş için gittiği Suriye dönüşünde kaçak altınla yakalandığı ortaya çıktı.
Özellikle Dubai’ye onlarca kez seyahat eden siyasiler dikkat çekti. MHP ve AKP eski ve yeni milletvekillerinin adı altın kaçakçılığına karıştı. Bu kez çete mafyadan çok, siyasiler ve bürokratların karıştığı yeni bir ‘suç biçimi’ ortaya çıktı.
Başka bir ülkede olsa, hükümetlerin istifasına neden olabilecek bu gelişmeler, basit kriminal olay gibi muamele gördü. 7 Ağustos’ta getirilen altın kotası aşama aşama değişti. Mücevher ihracatçıları ham maddeye ulaşma sorunu yaşadıklarını iddia edince kota geçtiğimiz eylül başında gevşetildi.
Ekonomi kurmayları, aylık 68.33 tona kadar çıkan altın ithalatının kotadan sonra aylık 38.14 tona daha sonra da 23.18 tona gerilediğini aktardılar. Ancak altın kaçakçılığının geldiği boyut ve yarattığı sorunlar, beklenen faydanın önüne geçti.
Siyasette olduğu gibi ekonomide de ‘deneme yanılma’ yöntemiyle yol alındığı ortaya çıktı.
Yazının devamı için TIKLAYIN!