AK Parti’nin kullanım limiti 100 bin lira ve üstü olan kredi kartlarından Savunma Sanayii Destek Fonu payı adı altında yılda 750 lira vergi kesilmesi için TBMM’ye yasa teklifi sunmasına tepkiler devam ederken Hazine Bakanı Mehmet Şimşek'ten savunma geldi. Şimşek, "Ülkemizin caydırıcılık gücünü artırmak dışında hiçbir seçenek yok. Bölgemizde bir ateş var. Sıkıntılı bir bölgede yaşıyoruz" dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV'ye konuk oldu. Şimşek, yine emeklileri hedef aldı. Şimşek, "EYT'nin bu sene milli gelire oranla etkisi yüzde 2. EYT'yi çıkartırsanız bütçe açığı kalmıyor" dedi.
Şimşek, enflasyonun da düşeceğini iddia etti. Şimşek şunları sarf etti:
"Enflasyonu daha hızlı bir tempoda düşürmeyi arzularız ancak hizmet enflasyonu arzuladığımız hızda düşmüyor. Hizmet enflasyonu bütün dünyada atalet, katılık içeriyor. Yani para politikasına daha gecikmeli tepki veriyor. Kira artışındaki üst limiti kaldırdık, kaldırınca yenilenen bütün kira sözleşmeleri son yıllardaki enflasyon farkını yansıttı. Hizmet enflasyonundaki katılık olmasaydı biz hedefimize daha da yaklaşmıştık. Enflasyonun düşmesi demek fiyat artışlarının yavaşlaması demek, gerilemesi demek değil"
KÖRFEZ TURU BEKLENENİ VERDİ Mİ?
Ekonomiye ilişkin mesajlar veren Bakan Şimşek özetle şunları söyledi:
"Katar ve Kuveyt ziyaretim oldu. Her iki ülkenin de Karma Ekonomi Komisyonu Eş Başkanıyım. Yakın dönemde Katar ile bir zirve yapılacak. Körfez bizim için ciddi fırsatlar barındırıyor. Özellikle turizmde çok önemli fırsatlar barındırıyor.
Biz sektörel çeşitliliği başarmış bir ülkeyiz. Yakın ülkelerden tedarik artık önemli bir konsept. Bizim artık ekonomide model olarak tamamlayıcılık ilkesi. İnanıyorum ki yatırımcıların kaygıları azaldıkça büyük bir potansiyel var. 250'ye yakın oranın önde gelen firma yöneticileri ile bir araya geldik.
YURTDIŞINDA YATIRIMCI TOPLANTILARI
Haftaya ABD'de önemli bankalarla bir araya geleceğiz. IMF toplantıları marjında yatırım bankaları toplantılar yapıyor. Gideceğimiz G20 uzun bir toplantı olacak. ABD Hazine Bakanı ile görüşmemiz olacak. Çok taraflı uluslararası bankalarla bir araya geleceğiz.
CARİ AÇIK GERİLEMEYE DEVAM EDER Mİ?
Cari açık Türkiye'nin yumuşak karnı. Cari açık geçen sene mayısta çok yüksekti. Cari açık neredeyse yüzde 1'in altına indi. Bölgesel çatışmalar olmasa cari açık dengede olurdu. Bizim esas cari açıkla ilgili projeksiyonlarımız yapısal dönüşümden geçiyor.
Çok önemli adımlar attık. 284 ürün belirledik. Bu ürünlere krediyle dünyadan ve Türkiye'den yatırımları çekmek istiyoruz. 8 ana başlık altında 30 ürün 2030'a kadar 30 milyar dolarlık destekle. Şu anda öncelikli olan yeşil dönüşüm. Yüksek teknolojili ürün üretimine destek sağlanacak. Bunlar kalıcı olarak cari açığı aşağıya çekecek. Cari açıkta önemli bir eşikteyiz. Bu projelerin hayat geçmesiyle birlikte cari fazlayı konuşuyor olacağız."
"ENFLASYON DÜŞMEYE DEVAM EDECEK"
Temel mallarda yıllık enflasyon yüzde 28'e düştü. Enflasyon düşmeye devam edecek. Hizmet enflasyonu düşmeye başladı ama dünyada katılık var. Kira artışındaki yüzde 25'lik üst limiti kaldırınca yenilenen kira sözleşmelerinde yüzde 120'ye yakın artış oldu.
Hizmetler enflasyonu zamanla gelirler politikasına güçlü tepki verecek. Enflasyon düşmeye başladıkça önümüzdeki dönem katılığı kıracağız.
Deprem ve EYT gibi maliye politikasına sınırlayıcı unsurlar var buna rağmen enflasyonda düşüş başlamış. Enflasyonda düşüş fiyat artışının yavaşlaması demek. Bu programı uygulayacağız. Bu program sonuç veriyor. Enflasyon beklentilerinde iyileşme var.
Yenilenen kira sözleşmelerinin etkisi oldu. Geçmiş enflasyon baz alınıyor. Bunlar bir yıl sonra denklemden ve bazdan çıkacak. Kira artışlarının enflasyona etkisi bir yıl sonra normalleşmiş olacak. Konut arzının artması kira enflasyonunu etkileyecek.
Yeşil dönüşüm en önemli öncelik. Körfez'de yeşil dönüşüme inanılmaz rağbet var. İştah çok büyük. En son Cumhurbaşkanımızın önderliğinde bir yatırım danışma toplantısı yapıldı, oraya gelenlerin yeşil dönüşüme muazzam bir ilgisi var.
"BÜTÇE AÇIĞI GERİLEYECEK"
Zamana ihtiyaç var, sabırla politikayı uygulacağız. Bu ülkede geçen sene muazzam bir deprem olmuş. Geçen sene bütçe açığı yüzde 5.2 idi. Açığın üçte ikisi deprem harcama kaynaklı. Deprem yaralarını sarmayı biz önceliklendirdik.
EYT etkisinin milli gelire oranı yüzde 2. Geriye bakmayalım önümüze bakalım. Daraltıcı bir maliye politikası uyguluyoruz.
"KAMUDA ARAÇ SATIŞI BAŞLAYACAK"
Kiralık araçları yüzde 15 azalttık. Yakında Özelleştirme İdaresi araç satışına başlayacak. Kamu harcamalarında sapma yüzde 1'in altında olacak. Daha önce öyle bir şey yoktu. Hiçbir bakanlık kendisine tahsil edilen harcamanın üstüne çıkamayacak.
Bin civarı araç özelleştirmeye devredilmişti. Zaruri araç kiralamaları dışında izin vermiyoruz.
"CİDDİ KAYNAK GİRİŞİ VAR"
Ekonomi programımız sonuç veriyor. Net rezerv artışı 100 milyar doları aştı. Biz Türkiye'de rezerv yeterliliğini sorun olmaktan çıkardık.