Lübnan abluka altında! İsrail havadan saldırıyor, karadan ilerliyor...

Lübnan abluka altında! İsrail havadan saldırıyor, karadan ilerliyor...
A- A+

Beyrut'un merkezindeki Kola mahallesindeki saldırıda Filistin Halk Kurtuluş Örgütü'nün üç lideri öldü, Hamas ise Sur'daki hava bombardımanında Lübnan'daki liderinin öldürüldüğünü açıkladı. İsrail gazetesindeki analizde Türkiye'ye özel yer ayrıldı, 'Nasrallah'ın öldürülmesi boşa gidecek' cümlesi dikkat çekici. Hizbullah ise video mesajında meydan okuyup İsrail'in kara operasyonuna hazır olduğunu duyurdu.

İSRAİL BASININA GÖRE, SABAHTAN BERİ LÜBNAN'DAN İSRAİL'E 100'DEN FAZLA FÜZE ATILDI
İsrail basını, Lübnan'dan İsrail'e gün içinde 100'den fazla füzenin fırlatıldığını ve bazılarının Batı Celile'de yangınlara sebep olduğunu bildirdi. İsrail ordu radyosunun haberinde, "Sabah saatlerinden bu yana Lübnan'dan İsrail'in kuzeyine 100'den fazla füze fırlatıldı." ifadesi kullanıldı. İsrail ordusundan yapılan açıklamada da Orta Celile ve Hayfa Körfezi bölgesinde uyarı sirenlerinin çalmasının ardından Lübnan'dan 10 füzenin atıldığının gözlemlendiği ve bazılarına müdahale edildiği belirtildi. Kanal 12'nin haberinde de Batı Celile'deki Afik yerleşimi yakınındaki bir açık alana düşen füzenin yangına sebep olduğu aktarıldı. Öte yandan, Hizbullah'tan yapılan açıklamada, Hayfa kentinin kuzeyindeki yerleşim yerlerine "Fadi 1" füzeleriyle saldırı düzenlendiği kaydedildi. İsminin açıklanmasını istemeyen Lübnanlı bir güvenlik kaynağı, "Fadi 1" füzesinin 220 milimetre çapında ve 80 kilometre menzile sahip olduğunu söylemişti.

BEYRUT’TAKİ REKLAM PANOLARINA, “LÜBNAN İÇİN DUA ET” AFİŞLERİ YANSITILDI
İsrail saldırısı altında olan Lübnan’da başkent Beyrut’taki reklam panolarında “Pray for Lebanon (Lübnan için dua et)” afişleri görüntülendi. Beyrut merkezli bir reklam firması tarafından, İsrail bombardımanına maruz kalan Beyrut’taki reklam panolarının ekranlarına yanan bir mum görseli eşliğinde “Lübnan için dua et” yazılı afiş yansıtıldı. Hristiyanlara ait mumla dua etme geleneğini gösteren afişin şehrin hem Müslüman hem Hristiyan bölgelerindeki panolara yansıması dikkati çekti. Firma sosyal medya hesaplarından da söz konusu görselle birlikte, “Bu zor zamanlarda, birlikte Lübnan'la dayanışma içindeyiz.” mesajını paylaştı.

İSRAİL ASKERİ ARAÇLARI, LÜBNAN SINIRINA HAREKET EDİYOR
İsrail askeri araçlarının, kara saldırıları çerçevesinde, Lübnan sınırına hareket etmeye başladığı bildirildi. AA muhabirinin görgü tanıklarından aldığı bilgiye göre, İsrail ordusunun topçu atışlarıyla bombalamaya başladığı Lübnan'ın güneyinde el-Vezzani sınır bölgesinin karşısındaki Abel el-Kamh beldesi yönünde hareket eden askeri araç sesleri duyuldu. Görgü tanıkları, çok sayıda askeri araç uğultusunu duyduklarına vurgu yaparak, İsrail topçularının da el-Vezzani sınır bölgesini topçu atışlarıyla vurduğunu kaydetti. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, bu sabah, ülkenin kuzeyindeki zırhlı birlikleri ziyaret ederek Lübnan'a kara saldırısı imasında bulunmuştu.

İSRAİL ORDUSU, LÜBNAN SINIRINDAKİ BAZI BÖLGELERİ "ASKERİ YASAK BÖLGE" İLAN ETTİ
İsrail ordusu, Lübnan sınırındaki üç yerleşim yerini "askeri yasak bölge" ilan ettiğini ve buralara girişin yasaklandığını bildirdi. İsrail ordu sözcülüğünden yapılan açıklamada, Lübnan sınır hattının sıfır noktasındaki Metula (Matalla), çevresindeki Misgav Am ve Kfar Giladi yerleşimleri "kapalı askeri bölge" ilan edildi. Bu bölgelere girişin yasaklandığı duyuruldu. ABD basınında çıkan haberlere göre, İsrail, Lübnan'a "karadan sınırlı işgaline" her an başlayabilir. CNN'e konuşan ve adı açıklanmayan ABD'li bir yetkili, "İsrail'in, Lübnan'ın güneyine yönelik ilk başta planlanandan daha sınırlı bir kara saldırısı düzenleyeceğine ve bunun her an başlayabileceğine inandıklarını" söylemişti.

ABD, ORTA DOĞU'DA KONUŞLU ASKERİ GÜCÜNE TAKVİYE PERSONEL VE SAVAŞ UÇAĞI GÖNDERİYOR
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Orta Doğu'ya "saldırganlığı caydırmak ve daha geniş bir bölgesel savaş riskini azaltmak için" bölgedeki konuşlu mevcut güçlerine savaş uçakları ve birkaç bin takviye asker göndereceğini açıkladı. Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, günlük basın toplantısında konuştu. Singh, "Savunma Bakanlığı, bölgede saldırganlığı caydırmak ve daha geniş bir bölgesel savaş riskini azaltmak için Orta Doğu'daki ABD güçlerinin kuvvet duruşunu daha da güçlendirmek amacıyla adımlar atıyor." dedi. Bölgede bulunan ve rotasyonu gelen USS Abraham Lincoln uçak gemisi filosunun yerinde kalması talimatının verildiğini belirten Singh, ayrıca hava savunmasının güçlenmesi için mevcut askeri varlığa ek olarak F-15E Strike Eagle, F-16, A-10 ve F-22 savaş uçakları ve bunları destekleyecek "birkaç bin" personel gönderileceğini bildirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •