İsrail’in yeni hedefinde KKTC var! KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: "Coğrafi konumuna baktığımızda, hedef olma ihtimalimiz var!"

İsrail’in yeni hedefinde KKTC var! KKTC Cumhurbaşkanı Tatar:
A- A+

Kuzey Kıbrıs Rum Yönetimi’nde bulunan İngiliz askerlerinin sayısı artırılırken Kıbrıs’a savaş uçakları gönderen ABD ve İngiltere denizaltı ve savaş gemilerini de Kıbrıs açıklarına konumlandırdı. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, tehlikeye işaret ederek “Kıbrıs’ın İsrail’in hedefi olma ihtimali gündemde” ifadesini kullandı.

İsrail’in 7 Ekim 2023 tarihinde Gazze Şeridi'ne başlattığı saldırıları bölgeye yaymak amacıyla Lübnan’a da saldırmasının ardından şimdi yeni hedefin neresi olacağı düşünülüyor. İsrail’in Kıbrıs üzerindeki hayalleri bilinirken Kıbrıs Adası’nda meydana gelen son askeri gelişmeler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) için tehlike sinyalleri veriyor. Batılı ülkelerin de bu süreci askeri anlamda desteklemesi dikkatleri çekerken Gazze ve Lübnan’da gerçekleşen saldırıların bölgeyi sarmasına artık kesin gözle bakılıyor.

Rumların Kıbrıs’ı kendilerine ait görmesi, İsrail’in Kıbrıs’ı ele geçirme planları KKTC’nin etrafındaki tehlikeyi her geçen gün artıyor.

İsrail'in, Gazze'nin ardından Lübnan'a yönelik saldırılara başlaması, savaşın bölgeye yayılması ihtimalini gündeme getirirken, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) yönetiminden dikkati çeken açıklamalar geldi. Rum kesimindeki İngiliz askerlerinin sayısı artırılırken, Ada’ya savaş uçakları gönderen ABD ve İngiltere, denizaltı ve savaş gemilerini de Kıbrıs açıklarına getirdi. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Coğrafi konumuna baktığımızda, Kıbrıs’ın da bir hedef hâline gelme ihtimali de şu anda gündemdedir” dedi.

Türkiye gazetesinin haberine göre; Rumların Kıbrıs'ı kendilerine ait görmesi ve İsrail’in Kıbrıs’ı ele geçirme planı iddialar nedeniyle KKTC etrafındaki tehlike her geçen gün artıyor. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bölgede giderek artan savaş tehlikesinin Kıbrıs’a doğru yayılması riskinin yüksekliğine dikkat çekiyor.

Önce Gazze şimdi Lübnan’a saldıran İsrail’in amacının savaşı bölgeye yaymak olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ın “kaçınılmaz” olarak muhtemel hedefler arasında bulunduğunu ifade ediyor. Tatar, “Coğrafi konumuna baktığımızda, Kıbrıs’ın da bir hedef hâline gelme ihtimali de şu anda gündemdedir” diyerek, KKTC için tehlikenin giderek yükseldiğine işaret ediyor.

"Savaş hazırlığı var"
Son olarak İngiltere’nin Kıbrıs’a ilave 700 asker daha göndermesinin “savaş hazırlığı” olduğunu belirten KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, “Sadece biz değil, Rum halkı da Amerikan ve İngiliz askerî varlığının artmasından rahatsız. Ancak askerî varlık hızla artıyor. Bu da bölgesel bir savaşın hazırlığının yapıldığı anlamına geliyor” diyor.

"ABD ve İngiltere askeri varlığını artırıyor"
KKTC için tehlikenin arttığına yönelik bir diğer uyarı da Meclis Başkanı Zorlu Töre’den geldi. Töre, Kıbrıs’ta Amerikan ve İngiliz askerî varlığının artmasının olumlu bir gelişme olmadığına dikkati çekiyor. Töre, Amerika ve İngiltere’nin hem İsrail’e destek verme hedefinde olduğunu hem de uluslararası anlaşma ve kanunlara göre yasak olmasına rağmen Ada’daki askerî varlığını artırmaya çalıştığını belirtiyor.

"Rum yönetimi gerginlik peşinde"
Bölgesel savaşın yayılma ihtimali üzerine ABD ve İngiltere’nin İsrail’e destek için Ada’yı silahla donattığını belirten Töre, şunları söylüyor:

“ABD ve İngiltere, Kıbrıs’taki askerî varlıklarını son dönemde hızla artırıyor. ABD ve İngiltere Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin daimî üyeleri olmalarına rağmen, Gazze’de akan kanı durdurmak yerine İsrail’e siyasi ve askeri yardımda bulunmaya devam ediyorlar.

ABD ve İngiltere’nin yanı sıra Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) de Gazze’ye saldırılarını sürdüren İsrail’e açık açık destek veriyor. GKRY İngiltere, ABD ve bazı Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin desteğini alarak bölgede gerginlik oluşturma peşinde koşuyor. Rum kesimi de kendisine çekidüzen vermelidir. Gazze’deki katliamlarda batılı ülkelere çanak tutmaktan vazgeçmelidir.”

"Lübnan’dan vatandaşlarını tahliye' ile açıklanamaz"
Kıbrıs’ı da içine alacak şekilde bölgesel bir savaş riskinin arttığını belirten Töre, sözlerini şöyle noktalıyor:

“İngiltere’nin Kıbrıs’a 700 ilave asker göndermesi sadece ‘Lübnan’dan vatandaşlarını tahliye’ gerekçesi ile açıklanamaz. İngiltere, Kıbrıs’a sadece asker değil, savaş gemileri, uçaklar ve denizaltılar da gönderiyor. Belli ki bölgede çıkma ihtimali olan savaşın yayılma riskine karşı takviye yapılıyor. İngiltere ve ABD ile AB üyesi bazı ülkeler, Gazze’deki katliama ortaklar.”

Türkiye'den tepki
ABD’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) yönelik silah ambargosunu kaldırma kararını yeniden uzatmasına Ankara’dan tepki geldi.

Söz konusu gelişmenin Ada’daki istikrarı bozmaya yönelik bir girişim olduğunun vurgulandığı Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, ABD’nin, Eylül 2020’de GKRY’ye yönelik silah ambargosunu kaldırma yönünde aldığı, 2022’de kapsamını genişlettiği ve 2023’te uzattığı kararı, 1 Ekim 2024 itibarıyla bir yıllığına yeniden uzatacağını duyurduğu hatırlatıldı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı tarafından bu konuyla ilgili yapılan açıklamada kayıtlı görüşlere iştirak edildiği belirtilerek şunlar kaydedildi:

“Söz konusu vahim hata, adadaki silahlanmayı artıracak ve bölgedeki hassas dengelere zarar verecektir. GKRY’nin artan silahlanma faaliyetleri karşısında, KKTC’nin savunma ve caydırıcılık kabiliyetini artıracak her türlü önlemi alacağına inanıyoruz.”

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •