Çağrı cihazları nasıl patladı? İşte İsrail’in Hizbullah’a saldırısına ilişkin bilinenler...

Çağrı cihazları nasıl patladı? İşte İsrail’in Hizbullah’a saldırısına ilişkin bilinenler...
A- A+

İsrail, Lübnan’da Hizbullah’ın iletişimde kullandığı çağrı cihazlarını siber saldırıyla eşzamanlı olarak patlattı. Saldırıda 1’i 10 yaşında kız çocuğu, 9 kişi öldü. 200’ü ağır 2800’den fazla yaralı var. Peki İsrail bu saldırıyı nasıl gerçekleştirdi, çağrı cihazları nasıl patladı?

İşte saldırıya ilişkin bilinenler…

SALDIRI NEREDE VE NE ZAMAN GERÇEKLEŞTİ?

Lübnan’ın birçok bölgesinde dün saat 15.45’ten itibaren yarım saat içinde çağrı cihazlarında patlamalar oldu.

Evlerde, marketlerde, sokaklarda patlama anını gösteren onlarca görüntü yayıldı.

Ülkede büyük panik yaşandı. Hastaneler el, yüz ve kalçasından yaralananlarla doldu. Halka kan bağışı çağrısı yapıldı. Yaralılar patlamadan önce mesaj geldiğini ve ardından cihazın ısındığını söyledi.

ÇAĞRI CİHAZLARI NASIL PATLADI?

Daha önce böyle bir saldırı yaşanmamıştı. Pek çok güvenlik uzmanı saldırı karşısında şaşkınlığını gizleyemedi. Patlamaların çağrı cihazı pillerinin aşırı ısınmasına bağlı olabileceği akla en çok yatan senaryo olarak dikkat çekiyor.

Bazı uzmanlar ise çağrı cihazlarının üretim ve tedariki sırasında değiştirilmiş ya da patlamayı tetikleyecek parçalar eklenmiş olabileceğini belirtiyor.

Tedarik aşamasındaki donanım saldırıları, cihazlara doğrudan teması gerektirdiği için daha nadir görünüyor.

Cihazlar alınırken içlerine mikro bombalar yerleştirilmiş olmasından da şüpheleniliyor.

BBC’ye konuşan İngiliz Ordusu’nda eski bir mühimmat uzmanı, cihazların her birine 10-20 gram aralığında askeri sınıf yüksek patlayıcı yerleştirilmiş olabileceğini ve bunların sahte elektronik bileşenlerin içine gizlenmiş olabileceğini vurguladı.

Adının açıklanmasını istemeyen uzman, bunun 'alfanümerik kısa mesaj' adı verilen bir sinyalle etkinleştirilmiş olabileceğini belirtti.

HİZBULLAH’A BU SALDIRIYI KİM GERÇEKLEŞTİRDİ?

An itibarıyla saldırıyı henüz kimse üstlenmedi.

Lübnan Başbakanı Necip Mikati ve Hizbullah, saldırıyı İsrail’in gerçekleştirdiğini belirtti.

Mikati, ‘Lübnan egemenliğinin ciddi bir ihlali ve tüm standartlara göre bir suç.’ derken, Hizbullah’tan da ‘İsrail, sivilleri de hedef alan bu canice saldırıdan tümüyle sorumludur.’ açıklaması geldi.

Hizbullah, saldırıya ilişkin yarın yeni bir açıklama yapacağını duyurdu.

İngiltere merkezli Chatham House'dan Lina Khatib, saldırının İsrail'in Hizbullah'ın "iletişim ağına" "derinden" sızdığını gösterdiğini söyledi.

İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim 2023'ten bu yana süren çatışmalarda son günlerde gerilimin arttığı gözlemlenirken, saldırının İsrail tarafından gerçekleştirmesine kesin gözüyle bakılıyor.

HİZBULLAH NEDEN ÇAĞRI CİHAZI KULLANIYOR?

Saldırının ardından Lübnan’da Hizbullah’ın kullandığı çağrı cihazı tartışılmaya başlandı.

Sosyal medyaya yansıyan bilgilere göre, Hizbullah’ın kullandığı 3 model çağrı cihazı gündeme geldi.

Bu 3 modelden Tayvan menşeli "Apollo Gold" şirketi tarafından üretilen ve Hong Kong menşeli "Apollo Systems HK" şirketi tarafından satılan "Gold Apollo Rugged Pager AR924" model ürünlerin patlatıldığı öğrenildi.

Hizbullah lideri Nasrallah, İsrail’in siber saldırılardan korunmak için akıllı telefonların bırakılıp çağrı cihazlarının kullanılmasını istemişti. Patlayan cihazların birkaç ay önce Hizbullah tarafından getirildiği öğrenildi.

İsrail saldırıyı resmen üstlenmedi ancak bir süredir Lübnan’a operasyon sinyali veriyordu.

SALDIRIYA İLİŞKİN KİM, NE DEDİ?

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Lübnan Başbakanı Mikati ile bir telefon görüşmesi yaptı. Fidan'ın Lübnan'da çağrı cihazlarının patlatılmasıyla düzenlenen saldırılarla ilgili bilgi aldığı belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, ABD'nin bu olaya "müdahil" olmadığını söyledi. Olayla ilgili bilgi topladıklarını belirten Miller, ülkesinin "önceden bilgi sahibi olmadığını" da vurguladı.

Birleşmiş Milletler Lübnan Özel Koordinatörü Jeanine Hennis-Plasschaert, iki taraf arasındaki gerilimin tırmanmasını "son derece endişe verici" olarak nitelendirdi ve, tüm tarafları "kimsenin göze alamayacağı daha geniş bir yangını tetikleyebilecek" her türlü eylemden kaçınmaya çağırdı.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçı, Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Bou Habib ile telefon görüşmesi yaptı ve İsrail'i sorumlu tuttuğu saldırıyı şiddetle kınadı.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı da itidal çağrısı yaptığı açıklamasında, “Bu kritik zamanda sükunet ve gerginliğin azaltılması çağrısında bulunuyoruz” ifadesini kullandı.

Kaynak: Türkiye Gazetesi - Dünya

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •