Türkiye, NATO'nun ikinci büyük F-16 savaş uçağı filosunu modernize etmek amacıyla ABD ile yapmayı planladığı 23 milyar dolarlık savunma sözleşmesini geri çekiyor.
Bloomberg'de yer alan bir habere göre, Türkiye, ABD ile yapılan 23 milyar dolarlık F-16 anlaşmasında kısıtlamaya giderek bazı uçak parçalarını yerli üretim için ofset anlaşması yapma arayışı içerisine girdi.
NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde görüşülmesi beklenen F-16 tedarik ve modernizasyon sürecine ilişkin bilgi veren Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, "Bilindiği üzere sözleşmeler imzalandı ve detayları üzerindeki çalışmalar heyetler arasında görüşmeler vasıtasıyla devam etmektedir. Çok fazla etkenin olduğu bu süreçte teknik detaylar ile ilgili hususlar zirve kapsamında da ele alınacaktır. Verilecek kararlar sonrasında ortaya çıkacak ayrıntılar bilahare kamuoyu ile paylaşılacaktır” bilgisini vermişti.
HARCAMA KESİNTİLERİ NEDENİYLE TASARRUFA GİDİLİYOR…
NATO Zirvesi'ndeki görüşmelerle ilgili bazı detayları aktaran Bloomberg, ismini vermek istemeyen kişilere dayandırdığı haberinde, "Türkiye'nin harcama kesintileri nedeniyle milyarlarca dolar tasarruf etmek için daha az sayıda modernizasyon kiti ve mühimmat almaya çalıştığını" bildirdi.
Türkiye, 2021 yılından bu yana savunma sanayi şirketi Lockheed Martin'in yeni nesil F-16'larından 40 adet, mevcut filosunu modernize etmek için 79 adet kit ve yüzlerce bomba ve füze satın almaya çalışıyordu. ABD, Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya üyeliğini onaylamasının ardından bu yılın başlarında söz konusu satışı onaylamıştı.
Dördüncü nesil F-16 jetleri için yapılan anlaşma kapsamında yapılacak teslimatların 2030 yılı civarında gerçekleşmesi bekleniyor. Radar, elektronik harp paketi, iletişim sistemi ve görev bilgisayarı da dahil olmak üzere çeşitli yükseltmeler içerecek. Yükseltme paketinde radarlar, elektronik harp paketi ve haberleşme sistemi dahil olmak üzere çeşitli geliştirmeler yer alacak.