NATO'nun 75. yıl zirvesi... Danimarka, Hollanda ve Norveç Ukrayna'ya F-16 gönderiyor!

NATO'nun 75. yıl zirvesi... Danimarka, Hollanda ve Norveç Ukrayna'ya F-16 gönderiyor!
A- A+

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Danimarka ve Hollanda'nın Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları transfer edeceğini ve uçakların bu yaz Ukrayna'ya ulaşmış olacağını duyurdu. Gelen bir başka açıklamaya göre Norveç de Ukrayna'ya F-16 gönderiyor.

Rus tanklarının 24 Şubat 2022'de Ukrayna'ya saldırmasıyla başlayan savaştan önce, Kiev yönetiminin müttefiki Batılı ülkeler yalnızca Javelin gibi tanksavar füzelerini Doğu Avrupa ülkesine gönderdi. İşgal ilerledikçe ABD'nin başını çektiği Batı blokunun Ukrayna'ya sağladığı silah çeşitliliği arttı. ABD'nin 2022 ilkbaharında orta menzilli güdümlü çoklu roket sistemi HIMARS'ı Ukrayna'ya vermesi, Rus işgalini durdurup savaşın kaderini değiştirdi. Doğu ve güney cephelerindeki Rus ilerleyişi engellenirken, Ukraynalılar yaz mevsiminin sonunda karşı taarruza geçip ülkenin en büyük ikinci şehri Harkov'un çevresini ve güneydeki stratejik kent Herson'u işgalden kurtarmayı başardı. Karşı taarruzda yaşanan bozguna Vladimir Putin'in yanıtı Ukrayna'nın kritik altyapı tesislerine füze yağdırmak oldu. İran üretimi Şahid-136 kamikaze silahlı insansız hava araçlarının da ilk kez Kiev semalarında göründüğü saldırı dalgası, aynı yılın kış mevsimine girilirken Ukrayna'ya Patriot ve diğer Batılı hava savunma sistemlerinin verilmesinin önünü açtı.

Batılı ülkeler 2023 yazındaki yeni karşı taarruzda bir adım daha ileri gidip Ukrayna'ya tank sevkiyatına başladı. Amerikan Abrams ve Alman Leopard tanklarının cephe hattına sürüldüğü savaşta 1000 kilometreyi aşan cephe hattında önemli bir değişiklik yaşanmadı. Zira, Rusların ejderha dişleriyle savunduğu cephe hattında bazı gedikler açılsa da çatışma donmuş bir savaşa dönüştü.

F-16'LAR GECİKTİ…

Normal şartlarda 2023 yılında teslim edilmesi planlanan F-16'lar ise Ukrayna'ya gecikmeli olarak gönderilmeye başlandı. Hollanda ve Baltık ülkeleri üzerinden başlayan teslimatın en önemli şartı ise Rusya ana karasına saldırıların yasak olmasıydı. F-16 jetlerinin nükleer silah da taşıyabildiğini belirten Rusya Devlet Başkanı Putin o dönem yaptığı açıklamada "Üçüncü ülkelerdeki hava sahalarında kullanılacaklarsa, elbette nerede tespit edilirse edilsin bizim için meşru hedef hâline geleceklerdir" dedi. 71 yaşındaki Rus liderin sözünü ettiği üçüncü ülkeler, Ukrayna'ya destek için F-16 savaş uçaklarının hava üslerinden kalkışlarına izin verecek ülkeler anlamına geliyor.

BLINKEN: UÇAKLAR BU YAZ UKRAYNA'DA OLACAK…

Blinken, Washington'daki NATO Zirvesi kapsamında düzenlenen "NATO Kamu Forumu" etkinliğinde bir konuşma yaptı. Ukrayna'nın Rusya'nın saldırganlığına etkili şekilde cevap vermesi için desteğin süreceğini ifade eden Blinken, destek için çok güçlü bir paket üzerinde çalıştıklarını aktardı.

Blinken, Danimarka ve Hollanda'nın Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları transfer edeceğini ve uçakların bu yaz Ukrayna'ya ulaşmış olacağını bildirdi. ABD Dışişleri Bakanı, "F-16 savaş uçakları bu yaz aylarında Ukrayna semalarında uçuyor olacak." dedi.

NORVEÇ UKRAYNA'YA 6 F-16 GÖNDERECEK

Norveç Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, duyuruyu Başbakan Jonas Gahr Store yaptı.

Store, Ukrayna'nın hava saldırılarına karşı kendini savunabilmesinin Rusya'ya karşı yürüttüğü mücadelede hayati önem taşıdığını belirterek, Ukrayna'ya 6 F-16 savaş uçağı hibe etme kararı aldıklarını bildirdi.

Rusya'nın hava saldırılarının, Ukrayna halkında büyük acılara ve maddi hasara yol açtığını ifade eden Store, hibe edecekleri F-16 savaş uçaklarının Ukrayna'ya kendini savunmasına katkı sağlayacağını kaydetti.

Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide ise Ukrayna'yı destekleye devam etmeleri gerektiğini vurgulayarak, "Ukrayna'nın mücadelesi, bizim de mücadelemizdir. Bu, sadece Ukrayna'nın özgürlüğünü korumak için değil, aynı zamanda ortak değerlerimizi, demokrasiyi ve uluslararası hukuka saygıyı korumak için de verilen bir savaştır." ifadelerini kullandı.

Açıklamada, Ukraynalı savaş pilotlarının eğitime destek vermeye devam edileceği aktarıldı.

PENTAGON, UKRAYNA'NIN BU YAZ F-16'LARI UÇURACAĞINI BİLDİRDİ

Austin, Washington'daki NATO Zirvesi kapsamında düzenlenen "NATO Kamu Forumu"nda konuştu.

NATO'nun ABD Başkanı Joe Biden'ın liderliğinde büyüyüp güçlenmesinden ve Rusya'nın "oluşturduğu zorluklarla" başa çıkma biçiminden gurur duyduğunu belirten Austin, "NATO'da üye sayımız Finlandiya ve İsveç'in katılımıyla 32'ye çıktı. Şunu iyi bilin, (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'in (Ukrayna'daki) savaşı NATO'nun genişlemesinin sonucu değildir, Putin'in savaşı NATO'nun genişlemesinin nedenidir." ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •