Adım adım topyekun savaşa! 9 dakika 31 saniyelik video tetikledi...

Adım adım topyekun savaşa! 9 dakika 31 saniyelik video tetikledi...
A- A+

Netanyahu'nun ABD'ye saldırdığı video kaydı Washington'ı karıştırdı, İsrailli yetkililerle görüşme iptal. Kuzey cephesinde ise Hayfa'daki tüm askeri üsleri ve Demir Kubbe sistemlerini gösteren drone videosu savaşın önündeki fay hatlarını kırdı. Gazze Şeridi'ndeki savaşta 257'inci gün, Kasım ayından bu yana ilk kez İsrail'in güneyindeki yerleşimlerde şüpheli drone sirenleri çaldı.

Haziran ayı başından bu yana gerilimin zirveye çıktığı kuzey cephesinde, Hizbullah ve İsrail arasındaki çatışmanın savaşa dönüşme ihtimali artıyor. İsrail ordusu, Salı akşamı durum değerlendirmesi yapan üst düzey komutanların Lübnan'a askeri bir operasyonu onayladığı ve askeri birliklerin göreve hazır hale getirildiğini duyurdu. Ordunun açıklamasından dakikalar önce ise İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz X sosyal medya hesabından bilindik tehditlerini sıraladı, Lübnan'ın en ciddi askeri gücü Hizbullah'ı 'topyekûn bir savaş' ile yok edeceklerini yazdı. 

Katz, "Hizbullah ve Lübnan'a karşı oyunun kurallarını değiştirme yönünde bir karar vermeye yaklaştık. Topyekûn bir savaş ile Hizbullah yok edilecek ve Lübnan ciddi bir şekilde etkilenecek" dedi. 

Tel Aviv'deki hareketlilik, İran'ın Orta Doğu'daki en önemli müttefiki olan Hizbullah'ın yayınladığı 9 dakika 31 saniyelik videoyu izliyor. Hizbullah'ın drone'la kaydettiği videoda, İsrail'in üçüncü büyük kenti Hayfa'da yer alan önemli askeri tesisler ile enerji altyapısı net şekilde görülüyordu.

İsrail ve Hizbullah, Gazze'de savaşın başladığı 7 Ekim'den bir gün sonra çatışmaya girdi ve 256 gündür çatışma sürüyor. ABD ise, kuzey cephesinde yeni bir savaşın patlak vermesini durdurmayı deniyor. Gazze'deki savaşın ilk günlerinde Hizbullah'ın kuzeyden bir cephe açmaması için Doğu Akdeniz'e uçak gemileri konuşlandıran Washington, bu kez Lübnanlı grup ile İsrail arasında arabulucu rolünde. ABD Başkanı Joe Biden'ın kıdemli danışmanı Amos Hochstein arka arkaya Tel Aviv ve Beyrut'u ziyaret etti, Hamas'ın ateşkesi kabul etmesi halinde kuzey cephesinde de çatışmaların sona ereceğini söyledi.

SİRENLER, PATLAMALAR… 

Bu sabah İsrail'in kuzeyinde peş peşe yine hava saldırısı sirenleri çaldı. Gece yarısı ise İsrail savaş uçakları Lübnan'ın Sur kenti ile Baraaşit kasabasındaki bazı hedefleri vurdu. Baraaşit'te çok katlı bir binanın tamamen yıkıldığı görüldü.Lübnan medyası, sabah saatlerinde İsrail jetlerinin Sur'un kuzeyindeki Burgaliye kasabasında hava saldırısı düzenlediğini duyurdu. Sosyal medyada yayınlanan videolarda gri ve siyah dumanların yükseldiği saldırı noktasında gerçekleşen patlama sesleri de duyuldu. Al Jazeera muhabiri Hamdah Salhut ise, Hizbullah'ın yayınladığı video kaydının İsrail'in hava savunma sistemlerine dair soruları artıracağını aktardı. 571 saniyelik görüntüde askeri üslerin yanı sıra Demir Kubbe gibi hava savunma sistemlerinin de yer aldığını hatırlatan Al Jazeera muhabiri, Hizbullah'ın gözetleme drone'unun sınıra 30 kilometre mesafedeki Hayfa'da uçtuğunu vurguladı. Salhut'a göre, İsrail ve Hizbullah'ın her ikisi de mevcut tabloda topyekun bir savaşa hazır olduklarını söylüyor.

NETANYAHU ABD'YE SALDIRDI, ORTALIK KARIŞTI…

Savaşın başında ilan ettiği hiçbir hedefe ulaşamayan ve gittikçe köşeye sıkışan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesinin en önemli müttefiki ABD'yi bir video mesajla hedef aldı. Aşırı sağcı koalisyon ortaklarının neredeyse her gün hükümeti devirme tehdidiyle yüzleşen Netanyahu, ABD'nin son aylarda İsrail ordusuna silah ve mühimmat sevkiyatını azalttığını savundu. İsrailli politikacı, sekizinci kez Orta Doğu turuna çıkan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Tel Aviv ziyaretinde kendisine güvence verdiğini de ekledi. Binyamin Netanyahu'nun videosu Washington'da anında yankı buldu, Beyaz Saray Perşembe günü İsrailli üst düzey yetkililerle gerçekleşecek görüşmeyi iptal etti. Axios yayın organı, son dakikada iptal edilen toplantıya ABD Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve istihbarat servislerinden yetkililerin katılacağını yazdı. Görüşmenin gündemi ise, İsrail'in Orta Doğu'daki ezeli düşmanı İran'dı. Axios'a ismini vermeden konuşan bir ABD'li yetkili, "Bu karar, böyle arkadan iş çevirmelerin bir sonucu olduğunu açık şekilde ortaya koyuyor" dedi. Netanyahu'nun görüntülü mesajı Gazze Şeridi'ndeki savaşa karşı çıkan ABD'li siyasetçilerde de yankı buldu. Senatör Bernie Sanders, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun ABD'ye yeterince hızlı bomba göndermediği için saldırdığını söyledi. ABD'nin İsrail'e yolladığı tüm silahları durdurmasını isteyen Bernie Sanders, Netanyahu'nun ABD Kongresi'nde konuşmak üzere davet edilmesini ise 'saçma' olarak niteledi. Bir diğer Senatör Elizabeth Warren ise, Netanyahu'nun 24 Temmuz tarihinde Kongre'deki konuşmasını boykot edeceğini şimdiden duyurdu. Büyük tartışmaları tetiklemesine kesin gözüyle bakılan Kongre konuşmasını boykot edeceğini daha önce duyuran isimler ise, Bernie Sanders, Ro Khanna ve Jim Clyburn. Demokrat Parti'li Alexandria Ocasio-Cortez ise, Netanyahu'nun bir 'savaş suçlusu' olduğunu belirtip ABD Kongresi'nde kürsüye çıkmaması gerektiğini söyledi, konuşmanın iptal edilmesini istedi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •