Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Endonezya Dışişleri Marsudi ile ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Fidan 'Buradan ilk kez duyurmak istiyorum. Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'e karşı açtığı davaya müdahil olma kararı verdik' dedi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi ile ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Fidan, Türkiye'nin aldığı kritik kararı buradaki konuşmasında duyurdu.
"SOYKIRIM DAVASINA MÜDAHİL OLMAYA KARAR VERDİK"
Bakan Fidan açıklamasında "Türkiye olarak Güney Afrika’nın İsrail’e karşı Uluslararası Adalet Divanı’nda açtığı (soykırım konulu) davaya müdahil olmaya karar verdik” dedi.
Şu ana kadar sadece Nikaragua ve Kolombiya'nın bu konuda somut bir tutum aldığını hatırlatan Fidan 'Bu adımla Uluslararası Adalet Divanı önündeki sürecin doğru yönde ilerlemesini temenni ediyoruz. Esasen ifade ettiğim gibi bu başvurumuza yönelik çalışmalarımız çok uzun süredir devam etmekteydi. Biz bundan sonra bu siyasi karar Cumhurbaşkanımız tarafından alındıktan sonra, şu anda bütün dünyaya duyurulduktan sonra hukuki çalışmalarımızı tamamlayacağız' dedi.
Fidan sözlerine şöyle devam etti;
'Bütün dost ve müttefik ülkelerle bu konuda daha fazla ne yapabilir, daha fazla hangi ülkeler başvuruda buluna bilir onun çalışması içinde olmaya devam edeceğiz. Çalışmamızın hukuki metni tamamlandığı zaman da alınmış bu siyasi kararı fiiliyata geçirmek için resmi müracaatımızı Uluslararası Adalet Divanı'na yapacağız. Türkiye olarak her durumda Filistin halkının yanında olmaya devam edeceğiz.'
Fidan açıklamasında, 'İsrail'e zorlayıcı tedbirler şarttır. Bir tercih ile karşı karşıyayız. Ya hukuktan yana olacağız ya da zulmün yol açtığı bedelleri hep birlikte ödeyeceğiz. Gazze'de akan kan yanız Filistinlilerin kanı değildir. İnsanlık Gazze'de bir sınav vermektedir' ifadelerini kullandı.
'21. yüzyılda Gazze'de açlıktan ölümler yaşanırken, bölgede toplu mezarlar ortaya çıkarken uluslararası toplum daha neyi beklemekte? Artık zorlayıcı tepkilerin meydana gelmesi gerekiyor' diyen Fidan sözlerine şöyle devam etti;
'İsrail-Filistin meselesinde Batı da bizim tutumumuza yaklaşıyor. İsrail'in suçlarına kefil olan ülkelere ikaz olarak bir kez daha vurgulamak istiyorum. Krizin başından beri Gazze'de yaşanan insanlık trajedisinin dünyanın dört bir yanında tepki çekeceğini söyledik. Bugün, İsrail'e destek veren ülkelerde halk sokağa dökülmüş durumda. Gazze'de akan kan yalnızca Gazzelilerin kanı değildir'
Endonezyalı mevkidaşı ile Filistin konusunu konuştuklarını belirten Fidan, iki tarafın aynı görüşleri paylaştığının altını çizdi.
Bakan Fidan ayrıca Filistin'in uluslararası arenada tanınması için dost ülkeler ile ortak bir çalışmanın sürdüğünü belirtti.
Güney Afrika geçtiğimiz aylarda İsrail'e Filistin'de sivilleri hedef aldıkları gerekçesiyle soykırım davası açmış, Uluslararası Adalet Divanı (UAD), İsrail'i Gazze'de soykırım yapmakla suçlayan davanın düşürülmesi talebini reddetmişti.
Ateşkes çağrısı yapmayan Lahey merkezli mahkeme, Tel Aviv'den Gazze'deki ölümleri durdurmasını talep etmiş ve İsrail aleyhindeki suçlamaların 'makul seviyede' ispatladığına hükmetmişti
GÜNEY AFRİKA'NIN İDDİALARI NELER?
Güney Afrika, İsrail'i, Soykırım Sözleşmesi'ni üç şekilde ihlal etmekle suçluyor. Güney Afrika ilk olarak, İsrail’in, Gazze'de yürüttüğü operasyonlarda, aynı ulusa, ırka ve dine mensup Gazze halkına karşı soykırım maksadıyla öldürme, ciddi surette bedensel veya zihinsel zarar verme güdüsüyle hareket ettiğini ve Gazzelilerin yaşam şartlarını, fiziksel varlığını ortadan kaldıracak şekilde kasten değiştirdiğini iddia ediyor.
Güney Afrika'nın 84 sayfalık başvurusunda ikinci olarak, İsrail'in soykırımı önlemede başarısız olduğu ifade ediliyor.
Son olarak, Güney Afrika, İsrail'in soykırımı teşvik eden yetkilileri cezalandırmadığına işaret ediyor.