CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve İskenderun İlçe Belediye Başkanlığı seçimleri için YSK'ya ayrı ayrı tam kanunsuzluk gerekçesiyle başvuru yaptı.
CHP, Hatay ile ilgili "tam kanunsuzluk" gerekçesiyle itirazda bulunacağını açıklamıştı. YSK önünde konuşan Özel'in açıklamalarından satır başları şöyle:
"Biraz önce Yüksek Seçim Kurulu'na Hatay büyükşehir ve Hatay İskenderun için ayrı ayrı tam kanunsuzluk başvurumuzu yapmış durumdayız. Bu başvuruyu bizzat yapacağımı ve takip edeceğimi söylemiştim.
Bu başvuruyu kendisi de Hataylı olan genel sekreterimiz, seçim ve hukuk işlerinden sorumlu genel başkan yardımcımız, yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcımızla ve Hatay'daki tüm itiraz seçimlerini bizzat yerinde takip eden genel başkan yardımcılarımız Gökçe Gökçen ve Murat Bakan ile birlikte gerçekleştirdik.
Tam kanunsuzluk başvurumuz herhalde YSK'ya tarihi boyunca yapılmış en kapsamlı tam kanunsuzluk başvurusudur. Meselenin herhangi bir tanesi tarafsız ve siyasi baskılardan arındırılmış, sadece hukuk normlarına göre düşünülen, vicdan sahibi insanlar da seçimin yenilenmesi yönünde bir karar verme durumunu yaratacaktır. Hiç şüphe yok. Her birisi için YSK'nın geçmişte aldığı talebimize uygun kararlar mevcuttur. Örnekleri, ekleri ve bilgileriyle birlikte sunduk.
Eğer 2019 31 Mart İstanbul seçimleri iptal edildiyse, bizim başvurumuzla da Hatay seçimleri 8 kez iptal edilebilir...
Öncelikle kanuna aykırı olarak Emniyet görevlilerinin ve zabıtaların seçim kurullarında görev yaptıkları, sandık kurulu başkanı oldukları ve memur üye olarak görevlendirildikleri ortadadır. Hal, tam kanunsuzluk halidir.
İkinci ve önemli hususumuz, hakkında kısıtlılık kararı bulunan 108 seçmeni biraz önce YSK'ya verdiğimiz dilekçenin ekinde sunduk. Ayrıca 3 bin 389 ölü seçmen seçimlerde oy kullanmıştır ve bununla ilgili kanıtlar torbaların, çuvalların içinde YSK'nın adalet dağıtacağı adalet terazisine konmak üzere beklemektedirler. Aradaki farktan, hatırlarsanız CHP aleyhine sayım kararı alındığında, çok geçersiz oy var, bakmalıyız demişlerdi. Aradaki farkın 15 katı geçersiz oy var ve kanuna göre geçersiz oyların niçin geçersiz olduğu mutlaka yazılmalıdır. Yazılmamıştır. Durum, tam kanunsuzluk halidir.
Reyhanlı ve Kumlu ilçelerinde belediye meclis üyesi adayı olan ve ilçe seçim kurulu üyesi olan kişiler kurul üyeliklerinden istifa etmedikleri halde seçimlerde aday olmuşlar. Seçimlerde partilerin yaptığı itirazlarda bulunmuşlar. İtirazlara karar vermişler. Oy kullanmışlar ve hatta bir tanesi kendi mazbatasını kendi imzalamıştır. Hal, tam kanunsuzluğun daniskasıdır.
Yurt dışındaki tespit ettiğimiz seçmenler oy kullanmışlardır. Biz 300'e yakın seçmenin yurt dışında oy kullandığını, o gün yurt dışında bulunduklarını ispatlıyoruz. Oy kullanmadıklarının ispatı için çizelgeler açılmalıdır."
Ne olmuştu?
Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Hatay adayı Lütfü Savaş ve CHP heyeti, Hatay’da mazbatanın AK Parti adayı Mehmet Öntürk’e verilmesinin ardından Yüksek Seçim Kurulu (YSK) önüne gitmişti. CHP, Hatay’da geçersiz oy sayısı 38 bin 899 olurken AK Parti ve CHP adayları arasında oy farkının ise 2 bin 569 olmasına dikkat çekmiş, geçersiz oyların tekrar sayılması yönünde başvuruda bulunmuştu. YSK, CHP’nin yaptığı itiraz hakkında ret kararı verdi. Böylece Mehmet Öntürk’ün adaylığı kesinleşmişti.