Çağlayan Adliyesi'nde polise silahlı saldırı! Soruşturma derinleşiyor: 34 gözaltı...

Çağlayan Adliyesi'nde polise silahlı saldırı! Soruşturma derinleşiyor: 34 gözaltı...
A- A+

İstanbul'da Çağlayan Adliyesi'ndeki kontrol noktasına saldırı girişiminde bulunan DHKP/C üyesi 2 terörist etkisiz hale getirildi. Saldırıda 1 kişi hayatını kaybetti, 3'ü polis 5 kişi yaralandı.

İstanbul Adalet Sarayı C Kapısı önündeki polis kontrol noktasında DHKP/C'li iki terörist tarafından saldırı yapıldı. Kontrol noktasındaki polislerin karşılık vermesiyle iki terörist etkisiz hale getirildi. Bildirilmesi üzerine olay yerine çok sayıda polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Olayda bir vatandaş hayatını kaybederken, 3'ü polis olmak üzere 5 kişi yaralandı. Yaralılar ambulanslarla hastaneye kaldırıldı.

Adliye ve Çağlayan Meydanı'na giriş çıkışlar polis ekiplerince kapatılarak geniş güvenlik önlemi alındı. Polis Özel Hareket ekipleri ve bomba imha uzmanları olay yerinde çalışma yaptı. Bomba imha uzmanları teröristlerin üzerinde bomba olma ihtimaline karşın incelemeler yaptı. Etkisiz hale getirilen teröristlerin cansız bedenleri çalışmaların ardından olay yerinden kaldırıldı. Saldırıyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldı.

BAKAN TUNÇ AÇIKLADI: 34 GÖZALTI VAR

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, saldırının olduğu bölgede incelemelerde bulundu.

Bakan Tunç'un açıklamaları şöyle:

Adalet Sarayı'na bir terör saldırısı girişimi oldu. Öncelikle saldırıyı lanetliyorum. D Kapısı'ndan kaçarak C Kapısı'na geliyorlar. Güvenlik güçlerimizle girilen çatışmada 2 terörist öldürülüyor. O çatışma sırasında 4 vatandaşımız yaralanıyor. Yaralılarımızdan birisi hastanede hayatını kaybetti. Yaralı polislerimizin sağlık durumu iyi.

Burada kahraman polisimizin dikkatli davranmasıyla hain terör saldırısı önlenmiş oluyor. Daha önce de Çağlayan'da bir terör girişimi olmuştu. Savcımız odasında şehit olmuştu. Bugün de belki aynı emeli gerçekleştirmek isteyen teröristler etkisiz hale getirildi. Ben milletimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum.

Adli soruşturma sürüyor. Çeşitli gözaltılar var. Şu anda 34 gözaltı var. Tüm detaylarıyla soruşturma sürüyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş Deprem Konutları Kura ve Anahtar Teslim Töreninde yaptığı konuşmada, “Zamanında müdahaleliyle hain saldırıyı bertaraf eden güvenlik güçlerimizi tebrik ediyorum. Biri kadın, diğer erkek 2 terörist alçak emellerine ulaşamadan görevli polislerimize tarafından etkisiz hale getirilmiştir. Türkiye hiçbir ayrım yapmadan terör örgütleriyle mücadelelerini sürdürecektir. Yaralılara acil şifalar diliyorum. 1 yaralımızın Hakk'a yürümüş olması nedeniyle Allah’tan rahmet diliyorum. Kahraman polislerimizi alınlarından öpüyorum” dedi.

KİMLİĞİ BELLİ OLDU

Öte yandan saldırıda hayatını kaybeden vatandaşın Dilfıraz Karataş olduğu belirtildi.

BAKAN YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan da saldırıya ilişkin bir açıklama geldi. Bakan Yerlikaya, saldırıda 1’i kadın 1’i erkek 2 saldırganın ölü ele geçirildiğini söyledi. Bakan Yerlikaya, "Bugün Çağlayan Adliyesi C Kapısı önündeki kontrol noktasına yönelik terör saldırısı girişimi gerçekleşmiştir. Etkisiz hale getirilen E.Y. ve P.B adlı hainlerin DHKP/C terör örgütüne üye oldukları tespit edilmiştir." ifadelerini kullandı.

SORUŞTURMADA YENİ DETAYLAR

Saldırıyla ilgili yürütülen soruşturma çerçevesinde eyleme ilişkin yeni ayrıntılara ulaşıldı. Eylemin örgütsel kodlarını deşifre eden İstanbul İstihbarat Şube ve TEM ekipleri, saldırının arkasındaki bağlantıları araştırıyor. Birçok adrese peş peşe baskın düzenleyen güvenlik ve istihbarat birimleri, zincirleme operasyonlarda şu ana kadar 34 şüpheliyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan şüpheliler sorgulanmak üzere TEM Şubeye götürülürken, etkisiz hale getirilen örgüt üyelerinin çantasından ve üzerlerinden çıkanlar da belli oldu. Örgüt üyelerinden 48 mermi, çok sayıda plastik kelepçe, biber gazı ve niteliği henüz belli olmayan bir düzeneğin ele geçirildiği öğrenildi.

METROBÜSLE OLAY YERİNE GİTTİLER

Adliyenin bulunduğu bölgeye metrobüsle geldikleri öğrenilen teröristlerin, üzerlerinde ve çantada 48 tabanca mermisi, çok sayıda plastik kelepçe, biber gazı ve niteliği henüz belli olmayan bir düzeneğin ele geçirildiği öğrenildi.

PINAR BİRKOÇ’UN KARDEŞİNİN DURUŞMASI VARDI

Terörist Pınar Birkoç’un kardeşi Necmiye Birkoç’un bugün İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde örgüte üye olmak suçundan tutuklu yargılandığı duruşması vardı. Birkoç’un diğer kardeşi ise duruşmada izleyici olarak bulunuyordu. Saldırı sonrası terörle mücadele polisleri duruşma salonuna giderek Birkoç’un kardeşi de dahil izleyici sırasında olan herkesi gözaltına aldı. Tutuklu Necmiye Birçok da ifadesi alınmak için polis tarafından götürüldü.

Güvenlik güçleri ile teröristler arasında çıkan çatışmada ölü olarak ele geçirilen teröristlerden Emrah Yayla’nın 6 Nisan 2007’de eylem hazırlığı sırasında patlayıcı ile birlikte yakalandığı ve yargılandığı davada 14 yıl hapse mahkum edildiği belirlendi. Cezasını çeken Yayla’nın, 19 Şubat 2021’de tahliye edildiği öğrenilirken, Pınar Birkoç’un ise DHKP/C’ye yönelik bir operasyonda 2 Kasım 2023’te gözaltına alındığı, ondan önce de birçok defa polisiye soruşturmadan geçtiği aktarıldı. Birkoç’un, “terör örgütü üyeliğinden” cezaevine hapis yattığı ve sonrasında tahliye edildiği öne sürüldü.

Kaynak: MİLLİYET

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •