Torba yasaya 5+1'lik gümüş madde eklendi! 'Erken emeklilik, 29 ekim ikramiyesi, taşerona kadro...'

Torba yasaya 5+1'lik gümüş madde eklendi! 'Erken emeklilik, 29 ekim ikramiyesi, taşerona kadro...'
A- A+

2. torba yasa maddeleri, kamuoyunun ve vatandaşların merakla beklediği konular arasında yer alıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kabine Toplantısı sonrası açıkladığı emekli cumhuriyet ikramiyesi gibi önemli konuların yanı sıra, ev hanımlarına emeklilik, emekli zammı, taşerona kadro gibi bir dizi konu da gündemin önemli başlıklarından biri haline geldi. 2. torba yasa ile ilgili detaylar ve içerik vatandaşlar tarafından merakla araştırılmakta. İşte torba yasaya eklenen 5+1'lik maddeye ilişkin detaylar...

Yeni torba yasa maddeleri, Türkiye'de büyük bir ilgi ve merak konusu haline gelmiştir. Meclis tarafından görüşülmesi ve onaylanmasının ardından Resmi Gazete'de yayımlanması beklenen bu yasa ile birçok önemli konu gündeme gelmiştir. Özellikle emekli zammı, ev hanımlarına emeklilik hakkı tanınması, emekli cumhuriyet ikramiyesi ödemeleri ve taşerona kadro gibi konular bu torba yasa içinde ele alınmaktadır. İşte madde madde torba yasanın tüm merak edilenleri...

TORBA YASA NE ZAMAN ÇIKACAK?

Emekli zammı, emekli cumhuriyet ikramiyesi, ev hanımlarına emeklilik, taşerona kadro gibi konular üzerinde araştırılan torba yasa henüz Meclis'e gelmedi. AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım tarafından aktarılana göre Meclis'in ilk konusu emekli zammı olacak.

Ekonomiye, sosyal güvenliğe ilişkin pek çok düzenleme Meclis yolunda. Milyonların beklediği düzenlemeler birbiri ardına Meclis'e sevk edilecek. İlk torba kanun teklifi için de düğmeye basıldı. Peki bu ilk torbada hangileri bulunacak? İşte detayları…

EMEKLİYE 5 BİN TL İKRAMİYE ÖDEMESİ TORBA YASADA…

Emeklilere 5 bin lira ödenmesine ilişkin düzenleme, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen kanun teklifine önergeyle eklendi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 'Emeklilere Bir Defaya Mahsus 5 bin lira Ödeme Düzenlemesi' önergesi görüşülerek, torba yasaya eklenmesine karar verildi.

NELER OLACAK?

İlk torba kanun teklifi gün sayıyor. Edinilen bilgiye göre, AK Partili milletvekilleri Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında ekonomiye yönelik kanun teklifi için çalışmalarını sürdürüyor. İlerleyen günlerde tamamlanarak TBMM'ye sunulması planlanan teklif, OVP kapsamındaki ilk yasa teklifi olacak. Torba kanun teklifi olarak Meclis gündemine gelmesi beklenen teklifte, özellikle fiyat istikrarını hedefleyen, dezenflasyon çalışmaları kapsamında ihtiyaç duyulacak düzenlemeler yer alacak.

Bu aydan itibaren yıl sonuna kadar Meclis'e sevk edilmesi beklenen düzenlemelerden bazıları şöyle:

EV KADINLARINA AYLIK…

Ev kadınlarını sosyal güvenceye kavuşturmak, emekliliklerini desteklemek için düzenleme yapılacak. Bu kapsamda isteğe bağlı sigorta primlerinin 3'te 1'i devlet tarafından karşılanacak. Burada yapılacak desteğin Aile ve Gençlik Bankası aracılığıyla sağlanması bekleniyor.

ESNAFA ERKEN EMEKLİLİK…

1 milyon Bağ-Kur'lunun prim gün şartı 9000'den 7200'e çekilecek. Özellikle küçük esnaf, bu düzenlemeyle 1800 gün kazanacak. Burada düzenlemeden yararlanacak küçük esnafın '10 ve altı kişi çalıştıran' olarak tanımlanabileceği belirtiliyor. Eğer düzenleme tüm süreleri kapsarsa, 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olan EYT'li erkek esnaf ile bu tarihten sonra sigortalı olan hem erkek hem kadın esnafta prim gün şartı 9000'den 7200'e inecek. Bu durumda EYT'li esnaf 7200 günü tamamlar tamamlamaz emekli olabilecek. 8 Eylül 1999 sonrası sigortalı olanların ise sigortalılık başlangıç tarihine göre belirlenen yaşı (9 Eylül 1999-30 Nisan 2008 arası başlangıçta kadınlarda 58, erkeklerde 60, sonrasında 65'e varan) tamamlaması gerekecek.

100 BİN İŞÇİYE KADRO…

Taşeron işçilere yönelik düzenleme de Meclis yolunda. 100 bin taşeron işçinin beklediği işlem, yasal düzenlemenin yapılmasının ardından hayata geçirilecek.

MEMURLARA EK GÖSTERGE…

Birinci derecedeki tüm memurlara 3600 ek gösterge verilmesine yönelik düzenleme yapılacak. Memur konfederasyonlarıyla yürütülecek çalışmanın tamamlanmasının ardından Meclis'e taşınacak düzenlemeden, önceki yasanın dışında kalan memur, şef, tekniker, veri hazırlama kontrol işletmeni ve diğer birinci dereceye gelen bütün kamu görevlileri yararlanabilecek. Düzenleme memurların emekli ikramiyelerini ve aylıklarını yükseltecek.

ANNELERE YIPRANMA PAYI…

AK Parti'nin seçim beyannamesinde yer alan, emeklilik yaşının özellikle kadınlarda çocuk sayısına göre esnetilmesine yönelik düzenleme yapılacak. Burada ağır işlerde uygulanan yıpranma payı sistemine benzer bir modelin uygulanması bekleniyor. Bu modelin hayata geçirilmesiyle, çocuk sayısına göre emeklilik yaşından indirim yapılırken, prim de eklenebilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •