İddia: Diyanet koridorlarında Ali Erbaş’ın “affını isteyeceği” konuşuluyor...

İddia: Diyanet koridorlarında Ali Erbaş’ın “affını isteyeceği” konuşuluyor...
A- A+

Ali Erbaş’ın Külünk’ün savcılığa sunduğu belgelerle ilgili “rahatsız” olduğu iddia edildi. 8 Ekim’deki il müftüleri toplantısının iptal edilmesi de dikkat çekti.

Cumhuriyet'ten Sefa Uyar'ın haberine göre, AK Partili Metin Külünk’ün Diyanet’e ve Başkan Ali Erbaş’a yönelik savcılığa da taşınan bir kısmı FETÖ ve PKK, bir kısmı da yolsuzlukla bağlantılı iddialarda bulunması, Diyanet’te karışıklık yarattı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un Diyanet’te görevlisi eniştesi Fatih Kurt’a da uzanan iddiaların ardından Diyanet, konuyu yargıya taşıdı ve Külünk hakkında suç duyurusunda bulundu.

Ankara’da 60 sayfalık ifade veren Külünk’ün, çok sayıda belge de sunduğu kaydedildi. Belge konusu ise başka bir tartışmayı alevlendirdi. Diyanet’te üst kademe personel arasında “Erbaş’ın affını isteyeceği” konuşulmaya başlandı. Özellikle belgelerin “Erbaş’ı çok rahatsız ettiği, konunun daha fazla dallanıp budaklanmasının ve büyümesinin istenmediği” belirtiliyor.

"YALANLAYAMAYIZ"

“Çıkıp yalanlayın” yönündeki söylemlere ise “Belgelerden bahsediliyor. Yalanlanacak bir durum yok” yanıtı verildiği aktarılıyor. Kurumdaki bazı eski yöneticilerin ellerindeki belgeleri de paylaştığı, iddialar arasında yer alıyor.

Af konusunda kurumda farklı görüşler de bulunuyor. Külünk’ün tüm iddialarına karşın Erbaş’ın ekibinin yeniden atandığına dikkat çeken bazı kaynaklar, bu nedenle affı “olası” bulmuyor.

"İKTİDAR DA RAHATSIZ"

Konunun tamamen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bağlı olduğunu belirten bazı isimler, “Cumhurbaşkanı, Erbaş’tan memnun mu? Asıl konu bu. Külünk’ün iddiaları, yenilir yutulur gibi değil. İktidar kanadında da rahatsızlık var” değerlendirmesini yapıyor. İddiaları reddeden bazı isimler ise “Dedikodudan ibaret. Başkan şu an daha rahat” değerlendirmesini yapıyor.

Tartışmalar sürerken 8 Ekim’de yapılması planlanan il müftüleri toplantısının ileri bir tarihe ertelenmesi dikkat çekti. Strateji Geliştirme Başkanı Mustafa Irmaklı, gönderdiği mesajda, “Söz konusu toplantının 8 Ekim’de icrası mümkün görünmemektedir” ifadelerini kullandı.

‘YANINDAYIZ’ ZİYARETİ…

Bazı müftülerin ise Erbaş’a “destek ziyareti” için organizasyon yaptığı öğrenildi. Konya İl Müftüsü Ali Öge’nin diğer müftülere gönderdiği mesajdaki, “Bu ziyaret, bizleri il müftüleri olarak tensip buyuran ‘muhterem başkanımızın’ yanında olduğumuzu göstermesi açısından çok önemli” ifadeleri dikkat çekti. Ziyaretin ise 4 Ekim’de olacağı aktarıldı.

"ÇALIŞMALARIMIZI HIZLANDIRACAĞIZ"

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “Mevlidi Nebi Haftası ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası Tanıtım Toplantısı”na katıldı. Programda konuşan Erbaş, “Avrupa’dan Asya’ya, Afrika’dan Amerika’ya, 2 bin 500 kadar hocamızın bulunduğu her yerde peygamber efendimizi anacağız. Onun insanlığa kazandırdığı zenginlikleri yeniden hatırlayıp, hatırlatacağız. Mevlidi Nebi Haftası’nda çalışmalarımızı daha da hızlandıracağız” dedi.

İSMAİL SAYMAZ DA GÜNDEME GETİRDİ

Öte yandan Gazeteci İsmail Saymaz, Sözcü'de yayınlanan köşesinde Diyanet'teki İsmailağa örgütlenmesini kaleme aldı. Yazının ilgili bölümü şöyle:

“Menzilciler” Sağlık Bakanlığı'nda…

Hak-Yol'cular yargıda, YÖK'te ve üniversitelerde…

Nurcular Emniyet'te…

İsmailağacılar da Diyanet İşleri Başkanlığı'nda örgütleniyor.

İsmailağa'nın medrese ve kurslarında yetişen müritler müftülüklere atanıyor.

Rize Müftüsü Naci Çakmakçı'nın İsmailağa'ya bağlı Pekmezli Köyü Kuran Kursu'ndan mezun olduğu biliniyor.

Şu günlerde Rize'de, hafızlık camiasını sarsan bir kayırmacılık konuşuluyor. Diyanet'in Rize'de yalnızca İsmailağa'nın kurslarına eleman gönderdiği ileri sürülüyor.

İSMAİLAĞA'NIN DOKUZ KURSLARI

Rize'de hafızlık eğitimi veren ‘A' ve ‘B' grubu 69 Kuran kursu var.

47'si erkek ve yatılı.

22 de kız Kuran kursu bulunuyor.

Tüm kurslara yardımcı eleman gerektiği halde Diyanet, sadece İsmailağa'nın altı erkek ve üç kız kursuna elaman yolladı.

Bu kurslar arasında Müftü Çakmakçı'nın mezun olduğu Pekmezli de yer alıyor.

İsmailağa'nın eski Rize ‘vekili' ‘Zavendikli Mustafa Hoca' lakaplı Mustafa Yıldız adına kurulan iki Kuran kursu ile Kendirli Köyü, Pazarköy Abdulgafur Kart ve Taşçıoğlu Camisi kurslarına da eleman atandı.

FEDERASYON AYAKTA

Bu kayırmacılık Rize Kuran Eğitimi Veren Kuran Kursları Dernekleri Federasyonu'nu çok öfkelendirdi.

Federasyon 5 Eylül'de şu kararı aldı:

“Altı Kuran kursuna yardımcı eleman (hizmetçi, temizlikçi, aşçı) 17 kişi verilmişken, diğer 41 erkek yatılı hafızlık Kuran kursuna hiç verilmemiştir. 22 kız Kuran kursundan üç tanesine yardımcı eleman verilmişken, diğer kurslara verilmemiştir.”

Kurslar arasındaki eşitliğin bozulduğu belirtilerek, şöyle devam edildi:

“Kurumlar arası eşitliğin sağlanması, adil bir dağılım yapılması gerektiği göz önüne alındığında Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü Hafızlık Daire Başkanlığı tarafından yapılan bu işlemin Kuran kursları arasında eşitliği bozduğu aşikardır.”

Federasyon, kararı 6 Eylül'de Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne yolladı.

Yanıt 15 Eylül'de geldi.

Kurs yerleştirmelerinde Eğitim Hizmetleri ile İnsan Kaynakları genel müdürlüklerince ortak çalışma yapıldığı ifade edilerek, şöyle denildi:

“A grubu Kuran kurslarından başlayarak, öğrenci sayısına göre destek personeli yerleştirilecek Kuran kursu isimleri tespit edilmiştir. Sıralamaya uygun olarak tespit edilmiş ve destek personeli ihtiyacı en çok olan Kuran kursu isimleri İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü'nce tercih işlemlerine başlanmıştır.”

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •