Nahçıvan'da Erdoğan- Aliyev zirvesi... Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Azerbaycan ile enerji ortaklığımız derinleşecek..."

Nahçıvan'da Erdoğan- Aliyev zirvesi... Cumhurbaşkanı Erdoğan:
A- A+

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Nahçıvan Havalimanı'nda Aliyev'in yanı sıra Azerbaycan Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi Fuad Necefli, Nahçıvan Yüksek Meclisi Başkan Yardımcısı Anar İbrahimov, Nahçıvan Valisi Mirsenani Seyidov, Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Reşad Memmedov, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı ve Türkiye'nin Nahçıvan Başkonsolosu Asip Kaya ile ilgili yetkililer resmi törenle karşıladı. İki lider daha sonra ikili görüşme gerçekleştirdi ve Iğdır-Nahçıvan Doğalgaz Boru Hattı'nın temeli atıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı Projesi Azerbaycan ile enerji alanındaki ortaklığımızı daha da derinleştireceği gibi Avrupa'nın enerji arz güvenliğine de katkı sağlayacaktır" dedi.

Nahçıvan'da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında şunları kaydetti;

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından ilk ziyaretimi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile birlikte haziran ayında Bakü'ye gerçekleştirmiştim. Bu defa sizlerle Türkiye'yi Türk dünyasına bağlayan Nahçıvan'da birlikte olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. 2008 yılındaki son ziyaretimden bu yana Nahçıvan'ın kaydettiği gelişmeyi gururla müşahede ettim.Nahçıvan'ın bugün geldiği noktada büyük payı olan Azerbaycan'ın Umum Milli Lideri Haydar Aliyevi doğumunun 100. yılında bir kez daha rahmetle yad ediyorum.

Türkiye ve Azerbaycan ilişkileri dünyada eşi benzeri bulunmayan müstesna bir konumdadır. Tek millet iki devlet şiarı çerçevesinde ilişkilerimizi ve iş birliklerimizi her alanda güçlendirmek üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İlham kardeşimle imzaladığımız Şuşa Beyannamesi ilişkilerimizin müttefiklik seviyesine yükselten bir dönüm noktasıdır. Nahçıvan tarih boyunca taşıdığı stratejik önemle Azerbaycan ile ilişkilerimizde özel bir yere sahiptir. Nahçıvan bugün de ekonomi, ulaştırma ve enerji hatları açısından büyük bir potansiyel barındırıyor. Bölgesel ulaştırma hatlarının tesisi ile birlikte bu potansiyeli tam manası ile hayata geçirme imkanına kavuşacağız.

Hazar geçişli uluslararası doğu-batı orta koridorun önemi koronavirüs salgını ve bölgemizde yaşanan savaşlar neticesinde çok daha iyi anlaşılmıştır. Bu vesileyle biraz önce temelini attığımız Iğdır Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı Projesi Azerbaycan ile enerji alanındaki ortaklığımızı daha da derinleştireceği gibi Avrupa'nın enerji arz güvenliğine de katkı sağlayacaktır.

Aliyev'in açıklamalarından satır başları şöyle; 

Nahçıvan Azerbaycan’ın kadim diyarıdır. Sovyet hakimiyeti tarafından Zengezur Azerbaycan tarafından ayrılmıştır.

Ermenistan bütün elektrik ve gaz hatlarını kesmiştir. Işık yok, gaz yok kışlar soğuk geçiyor. 15 yış Nahçıvan gazsız yaşamıştır. 2005’te İran ile imzalanmış anlaşmaya göre mübadele yolu ile İran’dan Nahçıvan’a gazın verilmesi temin edilmiştir.

Üç günden sonra Nahçıvan’da Türkiye ve Azerbaycan üçüncü enerji forumu geçirilecektir. Eminim ki forumun neticeleri uğurlu olacak. Nahçıvan’ın güneşi var. Nahçıvan’da güneş enerji santrallerinin inşasıyla alakalı bizim büyük planlarımız var.

Gelecekte Nahçıvan’dan bin megawatt hacminde Türkiye’ye yeşil enerji ihracı mümkün olacaktır.

Ermenistan ordusu teslim oldu bizim şartlarımızı kabul etti. 5 gün geçmesine bakmayarak artık Azerbaycan’dan Karabağ bölgesine, Ermeni ahalisine insani yardımlar göndermeye başlamıştır. Petrol, benzin, erzak ve diğer insani yardım edilir ve bir de bunu gösterir ki Karabağ bölgesinde yaşayan insanlar milli mensubiyetinden asıl olmayarak Azerbaycan vatandaşlarıdır. Onların güvenliği, Azerbaycan devleti tarafından temin edilecektir.

"TÜRKİYE'NİN KARDEŞLİK ADIMI GÖRDÜK, UNUTMAYACAĞIZ"

Aziz gardaşım bu hadise baş verdiğinde siz Amerika’daydınız. Orada dünyanın en ahali kürsüsünden Azerbaycan devletini ifade eden adaletli beyanatlar vermiştiniz. Karabağ, Azerbaycan toprağıdır. Türkiye'nin kardeşlik adımını gördük, unutmayacağız.

Biz Azerbaycan’da tarihi günler yaşıyoruz. İkinci Karabağ zaferi tarihi zaferimiz. Haklı olarak bununla gurur duyuyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ziyaretinde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alpaslan Bayraktar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ve diğer yetkililer eşlik ediyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •