Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Körfez Turunin ikinci durağı olan Katarda resmi törenle karşılandı.
Katar Emiri Al Sani, Lusail Sarayı’na gelişinde, Erdoğan’ı makam aracından inerken karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Al Sani’nin tören alanındaki yerlerini almasının ardından iki ülke milli marşları çalındı.
Törende, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, AKP Genel Başkan Yardımcıları Ömer Çelik, Zafer Sırakaya, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç da hazır bulundu.
Al Sani ile tören kıtasını denetleyen Erdoğan, askerleri selamladı. İki ülke heyetlerinin takdiminin ardından Erdoğan ve Al Sani, baş başa görüşmeye geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Al Sani, Lusail Sarayı’ndaki baş başa görüşmelerinin ardından heyetlerarası görüşme yaptı.
Görüşmelerden önce Erdoğan, Al Sani’ye “Gemlik mavisi” renkteki TOGG’u hediye etti, iki lider Lusail Sarayı’nın avlusunda bir süre TOGG’u inceledi.
Erdoğan, baş başa görüşmenin yapıldığı binaya, Al Sani’nin kullandığı TOGG ile geçti.
Katar Emiri Al Sani, görüşme esnasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Katar’da gerçekleştirilen FIFA 2022 Dünya Kupası finalinde oynanan ve Arjantinli futbolcu Lionel Messi’nin imzaladığı topu gösterdi.
KATAR EMİRİ’NDEN ERDOĞAN PAYLAŞIMI
Katar Emiri Al Sani, Erdoğan’ın ziyaretine ilişkin Twitter hesabından paylaşım yaptı.
Al Sani paylaşımında, “Kardeşim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Doha’da ağırlamaktan mutluluk duydum.” ifadelerini kullandı.
Al Sani, ekonomik işbirliğini daha umut verici fırsatlara ve ufuklara kavuşturma çerçevesinde iki kardeş halkın ortak menfaatlerini gerçekleştirecek şekilde bir araya geldiklerini kaydetti.
Katar Emiri, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bölgenin ve dünyanın karşı karşıya olduğu çeşitli zorlukları tartıştıklarını ve bunları ele almak için uluslararası dayanışmayı güçlendirmenin önemini vurguladıklarını aktardı.
Resmi karşılama töreninin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile ikili görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sırasında Katar Emiri Al Sani Dünya Kupası finalinde oynanan ve ünlü futbolcu Lionel Messinin imzaladığı topu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hediye etti.
TÜRKİYE İLE KATAR ORTAK BİLDİRİ İMZALADI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Katar ziyareti sırasında Türkiye ile Katar arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 50’nci yıl dönümü nedeniyle Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani arasında ortak bildiri imzalandı.
İmzalanan ortak bildiride şu ifadelere yer verildi:
* “2023 yılında Türkiye Cumhuriyeti ile Katar Devleti arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 50. yıl dönümünü kutlamaktan mutluluk duyuyoruz.
* Türkiye-Katar ilişkileri, kurulduğu 1973 yılından itibaren stratejik ortaklık aşamasına gelene kadar niteliksel bir dönüşüm geçirmiştir. İki kardeş ülke arasındaki mevcut işbirliği, Türkiye Cumhurbaşkanı Ekselansları Recep Tayyip Erdoğan ve Katar Emiri Altesleri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani’nin bilge liderliklerinde her geçen gün güçlenmeye devam etmektedir.
* Türkiye Katar ilişkileri, iki ülkenin kardeşlik ve dayanışma ruhu içinde, tarihlerinin birçok önemli dönemecinde birbirlerine tereddütsüz destek sağlamaları ve iki ülkenin çeşitli alanlarda karşılıklı desteğini sürdürmesi nedeniyle, siyasi ve sosyal temeller üzerine inşa edilmiş köklü tarihi bağları yansıtmaktadır. Bunlardan sonuncusu, Türkiye Cumhuriyetinin Şubat 2023’te yaşadığı deprem felaketinde sağlanan destekte görülmüştür.
* Bu dayanışma, Katar Devletinin depremin ilk anından itibaren yardımları ulaştırmak için askeri uçaklarla oluşturduğu hava koridoru aracılığıyla sağladığı ve binlerce Türkün acısını dindirmeye katkı sağlayan eşsiz insani yardımda da kendini göstermiştir.
“EKONOMİK VE TİCARİ İLİŞKİLERİ İLERLETMEYİ İÇTENLİKLE ARZULUYORUZ”
* Türkiye Cumhuriyeti ile Katar Devleti arasındaki mevcut stratejik ortaklık bütün düzeylerde verimli olup, çoğu bölgesel ve uluslararası konularda iki ülke benzer yaklaşım sergilemektedir.
* İkili bağlamda, Yüksek Stratejik Komite mekanizması, üyeleri 2015’ten bu yana her yıl bir araya gelen iki kardeş ülke arasındaki ortaklığın en somut göstergelerinden biridir. Bu stratejik komite aracılığıyla, çeşitli sektörlerde ve alanlarda ikili işbirliği düzeyini geliştirmeyi amaçlayan yaklaşık 100 belge imzalanmıştır.
* İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari alanlardaki işbirliği, ticaret ve yatırım hacmi açısından geçtiğimiz birkaç yıl içinde istikrarlı bir büyümeye tanık oldu. İki kardeş ülke ve halkımızın çıkarlarına hizmet edecek ekonomik ve ticari ilişkileri ilerletmeyi içtenlikle arzuluyoruz.
* Bunun yanı sıra, gücünü tarihin derinliklerinden alan köklü kültürel, sosyal ve dini bağlar, iki ülke halklarını da bir araya getirmektedir.
* Katar Devleti tarafından benzeri görülmemiş bir başarıyla düzenlenen FIFA Dünya Kupası Katar 2022 ile ilgili olarak Türkiye Cumhuriyeti, güvenlik desteği sağlamanın yanı sıra, başta müteahhitlik ve otelcilik olmak üzere çeşitli alanlardaki şirketleri ve uzmanları aracılığıyla turnuvanın başarısına değerli katkılar sağlamıştır.
* Siyasi, diplomatik, ekonomik ve ticari alanlardaki stratejik ilişkilerimiz ve ikili işbirliğimiz temelinde ve iki ülkenin bilge liderlerinin direktifleri doğrultusunda, iki kardeş ülke ve halkların yararına ikili ilişkilerin güçlendirilmesinin sürekliliğini sağlamak için çeşitli alanlarda koordinasyon sağlamak üzere ortak çabalarımızı sürdürme kararlılığındayız.”
2014 yılında kurulan Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komitesi bugüne kadar 31 zirve gerçekleştirildi. Türkiye ve Katar, bu zirvelerin sonucunda 9 yılda diplomatik, ekonomik, kültürel ve eğitim gibi çeşitli alanlarda 90’ı aşkın anlaşmaya imza attı.
Türkiye ile Katar arasındaki ikili ilişkiler, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin iktidara geldiği 2002’den bu yana 20 yılda ekonomi, ticaret, diplomasi, askeri, kültürel ve turizm gibi çeşitli alanlarda daha da sıkılaştı. Türkiye, gelişen ikili ilişkiler doğrultusunda çeşitli alanlarda Katar yatırımlarını en çok kendisine çeken ülkelerden biri konumunda.
KATAR’IN 32 MİLYAR DOLARLIK YATIRIMI VAR
Türkiye’nin Doha Büyükelçiliği Ticaret Ataşeliği resmi istatistik verilerine göre 2022 yılının ilk 8 ayında Türkiye ile Katar arasındaki ticaret hacmi 1,4 milyar doları aştı.
Türkiye’nin bu süre zarfında Katar’a ihracatını 1 milyar doların üstünde gösteren istatistik verilerine göre, bu rakam 2021 yılının aynı dönemine göre yüzde 60 artış gösterdi.
İki ülkede faaliyet gösteren Türk ve Katarlı şirketlere gelince; istatistik verilerine göre Katar’daki Türk firmalarının sayısı 700’den fazla olurken Türkiye’deki Katarlı firma sayısı da 200 civarında. Katar’ın Türkiye’de 33,2 milyar dolara ulaşan doğrudan yatırımları bulunuyor, Türkiye’nin Katar’da altyapıda üstlendiği projelerin değeri de 22 milyar dolar.
ASKERİ İŞ BİRLİĞİ
İki ülke arasında 23 Mayıs 2007’de Askeri Alanda Eğitim, Teknik ve Bilimsel İş Birliği Anlaşması, 19 Aralık 2014’te Askeri Eğitim, Savunma Sanayii ile Katar Topraklarında Türk Silahlı Kuvvetlerinin Konuşlandırılması Konusunda İş Birliği Anlaşması ve 28 Nisan 2016’da Katar Topraklarında Türk Kuvvetlerinin Konuşlandırılmasına İlişkin Uygulama Anlaşması imzalandı.
19 Aralık 2014’te imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti ile Katar Devleti Arasında Yüksek Stratejik Komite Kurulmasına İlişkin Ortak Mutabakat” uyarınca iki ülke arasında askeri eğitim ve savunma sanayi alanında işbirliği yapılarak, Katar’da Türk Silahlı Kuvvetlerine askeri üs sağlandı.
Anlaşma, 10 Şubat 2015’te Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulduktan sonra 5 Mart 2015’te TBMM Dışişleri Komisyonu tarafından onaylandı.
Anlaşma uyarınca Türk Silahlı Kuvvetleri Katar’da konuşlanırken, iki ülke arasında ortak askeri tatbikatlar düzenlendi.
1 MİLYON SURİYELİYE EV
Katar Türk Birleşik Müşterek Kuvvet Komutanlığı Karargahı, 14 Aralık 2019’da, iki ülkenin Savunma Bakanları ve Genelkurmay Başkanlarının katıldığı bir törenle açıldı ve karargaha “Halid Bin Velid Kışlası” adı verildi.
Turizm alanındaki gelişmeler de gelen turist sayısına yansıdı. Türkiye’ye 2016 yılında 30 bin Katarlı gelirken, bu sayı 2019’da 110 bine, 2022 yılında da 140 bine yükseldi.
AFAD ile Katar Devlet Kalkınma Fonu’nun üstlendiği proje kapsamında Katar’ın finansmanıyla Türkiye, Suriye’de kalıcı konutlar inşa edecek.
Yeni iskan projesiyle birkaç yıl içinde 1 milyon Suriyelinin ülkelerini dönüşü sağlanacak.
Suriyelilerin gönüllü ve güvenli geri dönüşü için Türkiye ve Katar işbirliğinde Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı bölgelerinde 240 bin konut yapılacak.