Onursal Adıgüzel, Tuncay Özkan'ı işaret etti! "Gecenin iletişiminden sorumlu kişi ben değilim..."

Onursal Adıgüzel, Tuncay Özkan'ı işaret etti!
A- A+

14 Mayıs gecesi veri akışı ile ilgili eleştirilerin hedefinde olan Onursal Adıgüzel görevden alınmıştı. Adıgüzel katıldığı bir programda yaptığı açıklamayla yaşanan aksaklıkla ilgili İletişimden Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan'ı işaret etti.

14 Mayıs cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin ardından Seçim sistemleri eleştirilere neden olan CHP'de CHP Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel görevden alınmıştı.

İstifa kararını açıklarken de sistemin doğru çalıştığını savunan Adıgüzel bu iddiasını Tele1'de katıldığı programda yineleyerek problemin iletişim ekibinde olduğunu kaydetti.

Bu ifadesiyle CHP Medya ve Kurumsal İletişimden Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan'ı hedef işaret eden Adıgüzel, "Gecenin iletişiminden sorumlu kişi ben değilim. Partinin iletişim ekibi hangi ekranı açın derse, ben açarım. Benim sorumluluk alanım verileri sorunsuz bir şekilde sunucularımıza almaktı ve biz bu konuda bir aksaklık yaşamadık" dedi.

Adıgüzel’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Görevimden istifa ettim. Sayın Kılıçdaroğlu’nun bu süreçte zarar görmemesi için. Gelsin bizi denetlesinler dedim. Kim denetlemek isterse, kaç sonuç aldık, bunları açıklamak isteriz.

“BİR DAKİKALIK BİR KESİNTİ BİLE OLMADI”

Bütün profesyonellere diyorum, gelsinler bizi denetlesinler. Bir dakikalık kesinti bile olmadı. Ben bilgi iletişim alt yapısından sorumluyum.

Bir yanlış anlaşılma var. Asıl sandık meselesi bir operasyonudur. Gördüğüm lüzum üzerine istifa ettim. Sayın Genel Başkanımızın zarar görmesini istemedim. CHP teknolojide bir hata yapmadı seçim gecesi.

Ben bu gecenin iletişiminden sorumlu değilim. Dünyanın dört bir tarafından gelen siber saldırının da ortasındayız. Birçok atak saldırı oldu. Hiçbir sorun atlatmadan yürüttük. Partinin iletişim ekibi nereye aç derse ben oraya açarım. Sonuçların karşılaştırması ve itiraz sorunlarını ben yürüttüm. Önemli olan iletişim stratejisi nasıl yürütüldü. O kadar rahattık ki kapılarımızı uzman profesörlere açtık. Yarın bir sorun olursa onlar da takip etsinler diye.

“EKRANLARIN AÇILMASINI İLETİŞİMİ YÖNETENLER KARAR VERİYOR”

Ekranların halka açılması başka bir karar. İletişimi yöneten yapılar karar veriyor. İletişim strateji nasıl kurulursa biz ona göre yönetiriz. Veri nasıl geliyor. Manuel seçim sistemi. Islak imzalı tutanakların ilk sonuçları mobil uygulamamıza fotoğraf ve yazı gönderiyor. O bölgede internet çekiyorsa.

Oradan sonra ilçe başkanlığına gidiyor. Oradan da web tabanlı yolla bize gidiyor. Orada oy sayım sürecinde hırsızlık olabilir, birleştirmede olabilir. Masa başında isim ve sayıları kaydırarak çeşitli hırsızlıklar olabiliyor. Biz mobil uygulamamızdan o gece sandıkların yüzde 60’ını aldık.

Sonrasında bizim daha güçsüz olduğumuz yerlerde ilçelerden giriş yapılıyor. Dağ köylerinde ertesi sabah da giriliyor. Coğrafi zorluklardan kaynaklı verilerin gelmesi zaman alabilir.

Bizim işimiz YSK’yi kontrol etmek. Bizim işimiz şu değil; teyit etmediğimiz sonucu açıklamak değil. Kontrol etmediğimiz sonucu açıklarsak altından kalkamayız. Öngörmediğimiz bir durum yok. Hiçbir zaman hızlı sonuç açıklayacağız demedik.

Tutanakların yüzde 99’undan fazlasını kontrol ettik. 192 bin küsur sandığın yüzde 99’unun imzasını aldık.

“SADECE 313 SANDIKTA YOKTUK”

Türkiye’de 35 bin noktada tek sandık var. Köy niteliğinde. Buralarda mobil uygulama kullandırmak kolay değil. CHP bu seçimde, seçime girmediğimiz iller de dahil biz sadece 313 sandıkta yoktuk. O gün ayağınız kırıldı, çocuğunuz hastalandı gidemediniz. Yerine başka arkadaşlar yerleştirildi. Bu sistem sıfır sorunla çalıştı.

“SAAT 10’A KADAR  113 BİN SANDIĞIN VERİSİ GELDİ. ARDINDAN GÖNDERECEK KİŞİ KALMADI”

Zannediyorlar ki CHP, YSK verisi kullanıyor hayır. CHP, hem YSK hem de kendi verisini kullanıyor.

Bana sistem durdu mu diyorlar? Okuldan veri girişleri duruyor. Kapasitesi o kadarmış. Saat 9-10’a kadar 113 bin sandığın yüzde 60’ından veri geldi, ardından veri gönderecek kişi kalmadı. Niye coğrafi kısıtlar var. Teknik kısıtlar var. Sonra ilçe başkanlığından bütün sonuçlar teker teker tekrar girildi. Bir sorun olursa ekran kırmızı uyarı veriyor.

O gece 10 defa aranan ilçe başkanları var. Çünkü verinin itirazı var. Bu sistem 2019’da kullandık. Tamamen denenmiş. Sorun yaşanmamış bir  sistem.

Sandıkların yüzde 99’unu tespit ettik. Bizim seçim ve hukuk işleri birimiz her ilçede itiraz süreçlerini onlar yönetiyor. Bir aksaklık var mı, itiraz edilecek diye.

Yüzde 1 sandıkta problem var. Hem aleyhimize hem lehimize.

NEDEN İSTİFA ETTİ?

Bir kamuoyu algısı yaratıldı. Ben bant daraltması, siber saldırı ile uğraşıyordum. Bir gazeteci telefonuma cevap vermedi diyor.

Ben bütün log kayıtlarını açmaya hazırım. Her şey görülüyor.

Herkes iletişim tarafına takılmış durumda. Ben Kemal Kılıçdaroğlu, zarar görmesin diye istifa ettim, soruları yanıtlamak için.

2018’de strateji yanlıştı. Adil seçim platformu oluşturulup yayın yapacağız dendi. Orada veri akışında problemler oldu.

O seçimlerde yüzde 95’ini teyit etmiştik. O dönem sonucu değiştirmeyecek bir durum olduğunu paylaşmıştık.

2019’da bütün verileri Canan hanıma bu sistemle verdim.

“MUHARREM İNCE 2018’DE BENİ ARAMADI”

Muharrem İnce, 2018’de beni aramadı. İsterse nasıl ulaşamaz? Bireysel olarak beni aramadı.

Öncesinde nasıl veri topladığımızı anlatmak için gittim çeşitli sebeplerle benle görüşmedi

Ana amacımız sonuçların YSK’ya doğru yansımasını kontrol etmekti. Hızlı değil, doğru sonuç almaktı.

Bizim sistemimizin sorunsuz yaşandığı ilçe başkanlığı, okul sorumluları. İlçe başkanlığına güvenmek sorundayız.

Sonuçların hepsi gece 12’ye kadar geldi demiyorum. Yavaş yavaş aktı. İtiraz süreci içinde yüzde 99’unu kontrol ettik.

Ana amacımız sonuçların YSK’ya doğru yansımasını kontrol etmekti. Hızlı değil, doğru sonuç almaktı.

Bizim sistemimizin sorunsuz yaşandığı ilçe başkanlığı, okul sorumluları. İlçe başkanlığına güvenmek sorundayız.

Sonuçların hepsi gece 12’ye kadar geldi demiyorum. Yavaş yavaş aktı. İtiraz süreci içinde yüzde 99’unu kontrol ettik.

-Sistem sorunsuz işliyorsa neden ekrana verilmedi?

O gecenin iletişimini kim yapıyorsa onun sorumluluğundaydı.

Müşahittin görev yapıp yapmadığını sandık görevlisinin gidip gitmediğini YSK’dan istedik. Onlar gönderecek. İlçe başkanlığımızın sorumluluğunda ama biz de takibi yapıyoruz.

“SIFIR OY ALDIĞIN SANDIKTA GÖREVLİN YOKTUR”

Kim hangi sandıkta sıfır oy almışa baktım. Türkiye’de 600 küsür sandıkta sayın genel başkanımız sıfır oy almış. Demek ki orada görevlimiz yoktu.

Sıfır oy aldığın sandıkta görevlin yoktur. 400’e yakına sandıkta da Erdoğan’ın sıfır oy aldığı sandık var.

Müşahit olsun, eksik olsun sorun görüyorsa gelsinler kapılarımızı açalım. Bu teknoloji meselesi değil insan meselesi.

Biz siber ve yük testlerimizi ay boyunca yaptık.

Biz büyük bir operasyonu sorunsuz atlattık.

Kendi sorumluluğum olan dijital kısımda sorun yaşamadık.

YSK’dan bize iletilen sonuçlar bizim sonuçlarımızla üç aşağı beş yukarı aynı.

Söylediklerim doğru değil mi gelsinler denetlesinler. Her şey kayıtlı.

“GECENİN İLETİŞİMİNİ YAPANLAR SİSTEMİ KAPATTIRDI”

Gecenin iletişimini yapanlar, sistemin fotoğrafları basına düşünce kapatılması talimatını verdi. Kapattırdılar. Bu da sistem durmuş gibi algılandı. Ben bilgi işlemciyim, talimat ne gelirse onu yaparım.

14 Mayıs akşamı dijital olarak tek eksiğimiz olmadı.

"GÖREVİMİN BAŞINDAYIM"

14 Mayıs Pazar günü yapılan seçimler ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan'ın görevden alındığı iddiaları sosyal medyada yer almıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •