6'lı masanın 'Cumhurbaşkanı adayıyla' ilgili bomba iddia..!

6'lı masanın 'Cumhurbaşkanı adayıyla' ilgili bomba iddia..!
A- A+

Millet İttifakı'nı oluşturan partilerin ilk tur görüşmeleri tamamlandı. Kulislere yansıyan bilgilere göre ikinci tur artık alınan kararların somut olarak yaşama geçirileceği bir süreç olacak. Merak edilen ortak adayın ne zaman açıklanacağı ile ilgili soru da yanıt bulurken adaydan önce geçiş süreci ve Cumhurbaşkanı yetkileri açıklanacak.

Millet İttifakı'nı oluşturan 6'lı masa partileri (CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi) arasındaki ilk tur görüşmeleri geçtiğimiz gün yapılan son toplantıyla tamamlandı. Kulislere yansıyan bilgilere göre TBMM’nin açılmasının ardından ekim ayında başlaması planlanan ikinci turun artık alınan kararların somut olarak yaşama geçirileceği bir süreç olacak.

BBC’de Ayşe Sayının haberine göre; Toplantıya ilişkin bilgi veren bir kaynak ortak adaydan önce geçiş sürecine ait detayların açıklanacağını belirtti. Cumhurbaşkanının yetkilerinin de bu çerçevede konuşulduğunu belirten kaynak, "Yani aday olacak kişi, yetkilerinin ne olduğunu önceden bilecek, buna göre karar verecek" dedi.

BİRİNCİ TUR GÖRÜŞMELER TAMAMLANDI

CHP, İYİ Parti, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Demokrat Parti liderleri, Pazar günü Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun ev sahipliğinde bir araya gelerek, birinci tur görüşmeleri tamamladı.

İKİNCİ TUR EKİM AYINDA BAŞLAYACAK

6 siyasi parti ilk kez bir sonraki toplantı tarihini de bildiriyle açıkladı. Liderler Eylül ayı boyunca sahada olacağı için ikinci turun TBMM’nin açılmasının ardından Ekim ayında yapılması kararlaştırıldı.

İKİNCİ TURDA SOMUT ADIMLAR ATILACAK

Liderlerin ilk tur görüşmelerinde, güçlendirilmiş parlamenter sistem, seçim güvenliği ve ortak iktidar hedeflerine dönük ilkeler ile yasal ve anayasal altyapının oluşturulmasına dönük adımlar ön plana çıkmıştı.

Edinilen bilgiye göre Pazar günkü toplantıda, ilk toplantının yapıldığı 12 Şubat’tan bu yana yapılan çalışmalar üzerinden geçilirken, bundan sonrasına dönük izlenecek strateji görüşüldü.

Kulislere yansıyan bilgilere göre, bu çerçevede, ikinci tur görüşmeler, artık alınan kararların somut olarak yaşama geçirileceği bir süreç olacak. Başta ekonomi olmak üzere, siyasi partilerin ortak aday, seçim işbirliği ve iktidara gelinmesi halinde izlenecek politikalara ilişkin programlar kamuoyu ile paylaşılacak.

ADAYDAN ÖNCE GEÇİŞ SÜRECİ AÇIKLANACAK

Yansıyan bilgilere göre, toplantıda ağırlıklı olarak parlamenter sisteme geçiş sürecinin planlaması konusu ele alındı. Partilerin kendi içlerinde yaptıkları çalışmalara liderlerin son biçimi vermesi kararlaştırılırken, bu çerçevede ilk olarak cumhurbaşkanının yetki ve yönetim usulleri belirlenecek ve kamuoyuna da açıklanacak.

Toplantıya ilişkin BBC Türkçe’ye bilgi veren bir kaynak, toplantıda somut bir takvim belirlenmemekle birlikte, ilk önce geçiş sürecinin netleşeceğini, daha sonra ise aday ve ittifak konularının ele alınabileceğini ifade etti. 6’lı masanın baştan beri üç tane temel hedefi var; ortak aday çıkarmak, geçiş sürecini birlikte planlamak ve birlikte yönetmek, anayasa değişikliğini sağlayacak kadar milletvekili çıkarmak.

"Bu ortak hedefler doğrultusunda adımlar atılıyor. Toplantıda asıl konuşulan şey, geçiş sürecinin planlaması. Daha çok buna zaman ayrıldı. Çünkü biraz bu süreci bizzat liderler götürecek."

ORTAK ADAY İLE İLGİLİ YENİ GELİŞME: ÖNCEDEN BİLECEK

Cumhurbaşkanının yetkilerinin de bu çerçevede konuşulduğunu belirten kaynak, "Yani aday olacak kişi, yetkilerinin ne olduğunu önceden bilecek, buna göre karar verecek" dedi.

"En fazla milletvekilini çıkaracak seçim işbirliği formülü" üzerinde de çalışıldığını belirten kaynak şu bilgilere yer verdi:

"Bu ikili, üçlü ittifaklar olabileceği gibi tek bir ittifak da olabilir. İttifak konusunda esnek modellemeler yapmakta hiçbir sıkıntı yok. En fazla milletvekili çıkaracak formüller diyoruz ya bunlar çalışılıyor. Aday meselesi ise en son açıklanacak konu olur. Geçiş süreci yıl sonuna kadar tamamlanır. Aday ismi ve ittifaklar ancak seçim sürecinde netleşir, eğer bir baskın seçim olmazsa, ki çok zayıf ihtimal, yılbaşından önce bu konularda netleşme olmaz.”

GÖRÜŞ BİRLİĞİNE VARILDI

Liderler veya parti yöneticilerinin yaptığı bazı açıklamaların, 6’lı masa aleyhine kullanıldığı ve “kriz olduğu” izlenimi yaratılmaya çalışıldığı değerlendirmesinin de yapıldığı toplantıda, “masaya zarar verecek söylemlerden kaçınılması” konusunda görüş birliğine varıldı.

Geçen Temmuz ayında DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’la Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu arasında “ortak deklarasyon” polemiği yaşanmıştı. SP Genel Başkanı Temel Karamollağolu’nun da yeni seçim sistemini işaret ederek, “ittifakların artık eski öneminin kalmadığı” sözleri, 6’lı masada “çatlak” olarak yorumlanmıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •