Bilim literatüründe verem olarak geçen tüberküloz hastalığındaki artışa bağlı olarak açıklama yapan Prof. Dr. Serhan Sakarya, bunun temelini karanti süreci bitmeyen ve sağlıksız ortamda beslenilen kesilen hayvanların tüketimine bağladı. Hayvanlarda aktif bir şekilde olan bu verem virüsünü 'Dana' virüs olarak adlandıran Sakarya, erken tedavi edilmediğinde çok ciddi sonuçlar doğurabileceğinin altını çizdi.
DANA VEREMİ NEDİR?
Aslında herkesin verme olarak bildiği tüberkülozun bir çeşididir. Bu bakteri hayvan vücudunda gelişir. Eti ve sütüne bulaşır. İnsanlara ise bu besinler tüketildiğinde geçer. Bakteri genellikle sinir sistemi ya da beyne bağlı noktalara yapışır.
Yaşam alanı oluşturan bakteri içten içe vücudun çürümesine tükenmesine neden olur.
Eklem ağrılarıyla başlayan belirtiler günden güne şiddetini artırır. Mide krampları bağırsak bozukluklarının yanı sıra çabuk yorulma ve nefes almada bile zorluk çekme gibi sorunları beraberinde getirir.
Çok kısa sürede fark edilmediğinde bu bakteri kemiklerdeki iliklere yerleşir. Kemik kitlesini düşürür. Fonksiyonel olarak ilk önce karaciğer sonra akciğerleri etkileyerek çalışma işlevselliklerini düşürür
Organ kayıplarına yol açan bakteri hakkında Sakarya, ciddi uyarılarda bulunmaya devam etti. Ölümcül olabileceğini hatırlatan ünlü doktor, yerleştiği organı bitiren bakterinin vücuttan hızla atılmasının zor olduğunun altını çizdi.
Bu yüzden tüketilen et ve süt ürünlerine dikkat çekti.
Sağlıklı ortamda bakılmayan ve hastalıklı hayvanlarda görülen bu bakterinin uzun bir süre aktif kaldığını vurguladı.
Bu yüzden besinleri tüketmeden iyice pişirilmesi gerektiğini önerdi.