1914 yılı ile 1916 yılı arasında Türk ve dünya tarihini değiştiren tarihin en kanlı savaşlarından biri olan Çanakkale Savaşımeydana gelmiştir. Bu savaş Osmanlı Devleti ile itilaf devletleri arasında onlarca askerin can vermesi neticesinde Osmanlı Devleti'nin Zaferi ile sonuçlanmıştır. Çanakkale Savaşı itilaf devletlerinin saldırılarına karşı Osmanlı Devleti'nin büyük kahramanlık destanları yazarak ülke topraklarını koruduğu bir savaştır.
Savaşın Deniz muhabereleri 3 Kasım 1914 ile 18 Mart 1915'te tarihleri arasında birçok askerimizin şehit olmasına neden olarak gerçekleşmiştir. Deniz savaşları yeterli donanması olmamasına rağmen Mustafa Kemal Atatürk'ün yönetiminde ve birçok şehit olan askerimizin sayesinde Osmanlı Devleti'nin zaferi ile 18 Mart 1915 yılında sonlanmıştır. Bu zafer tarihte 18 Mart Çanakkale Zaferi olarak tarihte yer almıştır.
25 Nisan 1915 ile 9 Ocak 1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda yine birçok askerimizin şehit olması ile sonuçlanan kara savaşları yaşanmıştır.
18 Mart Çanakkale Zaferiİtilaf Devletleri Çanakkale boğazını ele geçirerek Rusya'ya Lojistik Destek sağlamak amacındalardı. Şubat 1915'te başlayan bu saldırılar 18 Mart 1915'te tarihin gördüğü en kanlı savaşa şahit olmuştur. Yetersiz donanmasına ve her türlü dezavantaja rağmen doğru bir strateji ve kahramanlık destanlarıyla İtilaf Devletlerin bu saldırıları 18 Mart Çanakkale Zaferi ile bertaraf edilmiş ve deniz muhaberelerinden vazgeçmek zorunda kalmışlardır.
Deniz savaşlarından istediği sonucu alamayan İtilaf Devletleri 25 Nisan 1915'te Gelibolu yarımadasına saldırı düzenleyerek Türk milletinin topraklarını korumak uğruna verdikleri büyük bir dirençle karşılaşarak bir kez daha mağlup olmuşlardır.
18 Mart Çanakkale Zaferi Türk'ün gücünü tüm dünyaya bir kez daha ilan etmiştir.
Çanakkale Savaşının Temel NedenleriÇanakkale Savaşı'na neden olan temel sebepler başlıca şunlardır;
İtilaf Devletleri Osmanlı Devleti'ni oyun dışı bırakmak amacıyla Çanakkale boğazını elde etmek istemeleridir.
Osmanlı Devleti'nin Almanya'ya destek vermesi itilaf devletlerinin savaştaki gücün azaltmıştır bu devletler birleşerek Osmanlı Devleti'ni Mağlup etmek istemişlerdir
İtilaf Devletleri boğazların hâkimiyetini eline alarak Rusya'ya daha kolay yardım götürmek ve İstanbul'u Osmanlı Devleti'nin elinden almak istemektedirler
Savaşa girmemiş olan Balkan Devletleri’ni Osmanlıyı etkisiz hale getirerek İtilaf Devletleri tarafına çekmek istemiştirler.
Fakat tüm bu planları Mustafa Kemal Atatürk ve Aziz şehitlerimiz e bozguna uğratmıştır.
Çanakkale Savaşı'nın Sonuçları
İtilaf devletlerine karşı kazanılan ve tarihte 18 Mart Çanakkale Zaferi olarak adını altın harflerle kazıyan zaferimiz sayesinde boğazların hâkimiyeti Türkler de kalmıştır.
Gelibolu yarımadasına yapılan çıkartmalar da tıpkı 18 Mart Çanakkale zaferinde olduğu gibi Osmanlı Devleti'nin Zaferi ile sonuçlanmıştır.
I Dünya Savaşı'nda büyük bir Kırılma Noktası meydana gelip batılı ülkelerin beklentileri tam tersi doğrultusunda gerçekleşmiştir Çarlık Rusya’sı bu yenilgi sonrasında daha hızlı bir şekilde çökmüştür. 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin sonucunda İngiliz yönetimi değişmek zorunda kalmıştır.